PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U PARIZ, SUTRA SASTANAK SA MERKELOVOM: Očekuje se 80 šefova država i vlada na ceremoniji!
Aleksandar Vučić, Foto: Beta / Miloš Miškov

ceremonija

PREDSEDNIK VUČIĆ STIGAO U PARIZ, SUTRA SASTANAK SA MERKELOVOM: Očekuje se 80 šefova država i vlada na ceremoniji!

Svečanostima povodom završetka Prvog rata u prestonici Francuske prisustvovaće mnogi šefovi država i vlada, a među njima i nemačka kancelarka Angela Merkel

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas posle podne u Pariz, gde će će prisustvovati svečanoj ceremoniji povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.

Svečanostima povodom završetka Prvog rata u prestonici Francuske prisustvovaće mnogi šefovi država i vlada, a među njima i nemačka kancelarka Angela Merkel, sa kojom će se predsednik Vučić, na njen zahtev, sutra ujutro sastati.

Na 100. godišnjicu Prvog svetskog rata, francuski predsednik Emanuel Makron pokrenuo je inicijativu i u Francuskoj napravio centar međunarodnog obeležavanja te godišnjice.

Tako će se u nedelju na jednoj kratkoj ceremoniji sastati s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Kompjenju, severno od Pariza, mestu u kome se dešavalo više stvari - tamo je, u jednom železničkom vagonu, 11. novembra 1918. godine potpisano primirje između zapadnih sila i Nemačke, a 22 godine kasnije, nakon što je nemačka vojska umarširala u Francusku, Adolf Hitler je primorao francuske vojskovođe na kapitulaciju - u tom istom vagonu.

Vrhunac svečanosti ove godine biće u Parizu, a na tu ceremoniju kod Trijumfalne kapije Makron je pozvao više od 80 šefova država i vlada koje su direktno ili indirektno učestvovale u ratu.

Kako je najavljeno, biće prisutni i američki i ruski predsednik Donald Tramp i Vladimir Putin.

Predsednik Srbije izjavio je, uoči posete, da će u Parizu, imati bilateralne razgovore sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom kao i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"To je ono što smo do sada zakazali, sve ostalo će biti u okviru manifestacije na kojoj ću sa ponosom nositi naš cvet - Natalijinu ramondu, pošto je Srbija, sila pobednica iz Prvog svetskog rata, na žalost izgubila 1.247.000 ljudi", rekao je Vučić.

Dodao je da će sa ponosom nositi taj cvet i svakome ukazati da je srpski narod proporcionalno broju stanovnika bio jedna od dva najstradalnija naroda u Prvom svetkom ratu, te da zaslužuje posebno mesto u istoriji čovečanstva.

"A i da kažem svim drugima koji su bili na suprotnoj strani, koji su učestvovali u ubijanju Srba, da smo mi veliki narod, da smo sve to uspeli da oprostimo. Jedino što nećemo da zaboravimo nego ćemo da nastavimo da izdajemo knjige i da govorimo o svemu tome kako bi naša deca znala koliko su njihovi dedovi visoku cenu platili za slobodu Srbije. Za nas više vrednosti od srpske slobode, slobode naše zemlje - nema", poručio je Vučić.

Bonus video

Kratki Espreso, deveta emisija!

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.