DAČIĆ OPTUŽUJE PRIŠTINU: Ne ispunjavaju ništa od dogovorenog!
Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, Foto: Beta/ Ognjen Stevanović

OGLASIO SE MINISTAR

DAČIĆ OPTUŽUJE PRIŠTINU: Ne ispunjavaju ništa od dogovorenog!

On je naveo i da je sa predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno

Objavljeno:

- Nadam se da će dijalog Beograda i Prištine imati uspešan tok i uspešan kraj, ali ne mogu konkretno da kažem kada će razgovori biti nastavljeni, ni kada će biti okončani - rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

- Mi želimo da se razgovara otvoreno u pokušaju da se traže rešenja i kompromisi - rekao je Dačić, ali je dodao da je najveća prepreka dijalogu i dogovoru vlast u Prištini, a ne međunarodna zajednica.

Odgovarajući na pitanja novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije, on je rekao da je Beograd spreman da učestvuje u dijalogu u želji da se postigne kompromisno rešenje koje mora da uvažava interese i albanskog i srpskog naroda koji živi na Kosovu i Metohiji.

- Najnoviji potezi Prištine govore da ona ne ispunjava ništa od dogovorenog - rekao je Dačić.

On je naveo i da je sa predstavncima Vatikana imao otvorene razgovore o tome koliko je hrišćansko kulturno i versko nasleđe važno, i kako da svi zajedno pomognu da to bude jedna od tema u dijalogu. Naveo je i da iskustvo uči da je bolje da se pregovara sto godina, nego da se ratuje jedan dan.

foto: Reuters

Poseta pape Srbiji bila bi korisna

Srpski šef diplomatije ocenio je i da bi poseta pape Srbiji bila bi korisna. Međutim, kako je naveo, veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probeleme koji su postojali u vezi sa crkvom u Hrvatskoj i Drugi svetski rat.

- Ovo je pitanje univerzalnog karaktera. Odnosi sa Svetom stolicom daleko prevazilaze to pitanje. Bilo bi dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika SPC sa Svetom stolicom. Što se tiče interesa srpskog naroda i Srbije mislim da bi sve to bilo korisno - kaže Dačić.

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je služio svečanu liturgiju, odgovarajaći na pitanje da li je njegov dolazak na liturgiju doprinos nastojanju da papa poseti Srbiju, rekao da "nema nikakav nalog od strane pape po ovom pitanju".

- Ali, imam nalog koji mi nalaže moje srce kao Austrijanca, jer imamo zajedničku istoriju na ovim područjima i vrlo mi je stalo do pomirenja - rekao je kardinal Šenbron, koji je svojevremeno učestvovao u izboru pape Franje.

Dačić je zahvalio kardinalu što je poklonio jednu crkvu u Beču za SPC, gradu u kome živi veliki broj Srba.

- To je veoma važan gest - poručio je Dačić.

Bečki nadbiskup je u razgovoru dodao i da je rat za sve uvek najgore rešenje.

- Svi smo naučili iz istorije da se jedino zajednički može raditi - rekao je kardinal Šenbron, koji je danas predvodio svečanu liturgiju povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata.

Bonus video

VEK POBEDNIKA: VULIN STIGAO NA VOJNI POLIGON NA PEŠTERU

(Espreso.co.rs/ Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.