KOMUNISTI SU JE OTELI I UNAKAZILI, VLASNIKE SU OTERALI, A SAD TOMA U NJOJ UŽIVA! Sve MRAČNE tajne vile u Užičkoj 23
Tomislav Nikolić i supruga dragica nemaju nameru da napuste vilu u Užičkoj 23, Foto: Zorana Jevtić, Printscreen/Google Maps

OTKRIVAMO ČIJA JE TOMINA VILA

KOMUNISTI SU JE OTELI I UNAKAZILI, VLASNIKE SU OTERALI, A SAD TOMA U NJOJ UŽIVA! Sve MRAČNE tajne vile u Užičkoj 23

Otkrivamo nepoznate detalje ovih dana najpoznatije vile na Dedinju

Objavljeno:

Nekadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić uvek je želeo da se prikaže Srbiji kao pravi domaćin, te se baš u tom maniru i odomaćio u jednoj od najluksuznijih vila na Dedinju u Užičkoj 23 i nema nameru da je napusti.

Vlada Srbije na čelu s Anom Brnabić donela je ukaz kojim se omogućava i dalje boravak Tomislavu i ženi mu Dragici u vili u Užičkoj 23, a održavanje vile u kojoj će nastaviti da živi penzioner i predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje s Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom od 400.000 dinara mesečno nazvali su jeftinim.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, Uredb koju je potpisala premijerka Srbije doneta je na sednici Vlade 2. novembra, na osnovu člana 57. stav 2. Zakona o javnoj svojini i člana 42. stav 1. Zakona o Vladi.

Uredba će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, tačnije 10. novembra.

Ono što je, međutim, pod velom misterije, osim razloga za potrebu da se Tomi i Dragici omogući uživanje u ovoj zgradi, jeste i proces restitucije koji je naglo prekinut i više se ne zna u kom je statusu taj predmet.

Postupak za vraćanje vlasništva nad predsedničkom vilom u Užičkoj ulici 23 pokrenuli su naslednici predratnih vlasnika Jovan i Radmila Moačanin, koji žive u Americi.

Iz Agencije za restituciju potvrdili su da su Jovan i Radmila Moačanin, koji trenutno žive u SAD, podneli zahtev za vraćanje, odnosno obeštećenje vile u Užičkoj 23, ali da je taj zahtev u maju 2015. godine odbijen kao neosnovan.

„Na rešenje o odbijanju zahteva stranke su uložile žalbu koju je Ministarstvo finansija odbilo kao neosnovanu, pa se predmet trenutno nalazi u Upravnom sudu na odlučivanju po tužbi na rešenje Ministarstva finansija“, objasnili su iz Agencije.

Kompleks vila i imanja na Dedinju pre Drugog svetskog rata je tad bilo brdo pod vinogradima, a počeo je masovno da se gradi dolaskom čuvenog inženjera i industrijalca Miloša Savčića.

Kada su Crvenoarmejci 1944. oterali Nemce, komunistički general Peko Dapčević je, po sopstvenom svedočenju, vile „poklonio“ Titu za rezidenciju u Užičkoj 15 i tad je krenula masovna otimačina vila na Dedinju.

Vilu u kojoj danas žive Nikolići izgradio je drugi arhitekta - Nestorović. Površina dvorišta zahvata nekoliko hektara u jednom od najekskluzivnijih delova grada. Ono je bilo ograđeno u vremenu kad je zidana vila, po svim zakonima arhitekture. Vila je imala u prvobitnom obliku više od 1.000 kvadrata.

Vremenom u i na njoj su obavljane razne nadogradnje i prepravke i, naravno, menjan je njen unutrašnji sadržaj. Posebno u periodu kada je u njoj boravio Milan Milutinović - 1999-2000.

Ulaz vile u Užičkoj 23
Ulaz vile u Užičkoj 23 foto: Google street

Tad je podignuta visoka betonska ograda koja skriva od pogleda radoznalaca šta je sve i kako rađeno na površini oko vile.

Prvi vlasnik, dr Moačanin kada je 1931. godine zidao vilu nije predvideo lift, koji je u vreme Milutinovića napravljen iako kuća ima samo jedan sprat.

U vilu u Užičkoj 23 predsednik Srbije Tomislav Nikolić se uselio u avgustu 2012. Ovu vilu je ranije koristio bivši predsednik Boris Tadić za prijeme i sastanke protokolarne prirode. Pre Tadića, vilu su koristili i v.d. predsednika Srbije Nataša Mičić i bivši predsednik Milan Milutinović.

Gostinska vila u Užičkoj 21, odmah uz Nikolićevu vilu, već se koristi za smeštaj stranih činovnika iz EU, u njoj je svojevremeno odsedala bivša haška tužiteljka Karla del Ponte.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.