UGLJANIN POTUKAO LJAJIĆA I ZUKORLIĆA! Kako njih dvojica vide ovaj izborni poraz?
Ugljaninova lista "Samoopredjeljenje" ponela je najviše glasova, Foto: Filip Plavčić, Marina Lopičić, Aleksandar Jovanović Cile

DEBAKL ILI NE?

UGLJANIN POTUKAO LJAJIĆA I ZUKORLIĆA! Kako njih dvojica vide ovaj izborni poraz?

U novom Bošnjačkom nacionalnom veću, koje će činiti 35 većnika, Ugljanin će imati 14, Zukorlić 13, a Sait Kačapor 8 mandata

Objavljeno:

Izbori za Bošnjačko nacionalno veće završeni su pobedom liste "Samoopredjeljenje" Sulejmana Ugljanina. Lista "Matica bošnjačka" Muamera Zukorlića pobedila je u Novom Pazaru, a sa malom razlikom izgubila u Sjenici i Tutinu. Lista "Vakat je - Sait Kačapor" koju je podržala stranka SDPS Rasima Ljajića, po rezultatima je na trećem mestu. Četvrta lista "Stari dedo" nije prešla cenzus.

Prema nezvaničnim rezultatima, u novom Bošnjačkom nacionalnom veću, koje će činiti 35 većnika, Ugljanin će imati 14, Zukorlić 13, a Sait Kačapor, koji ima podršku stranke Rasima Ljajića, 8 mandata.

foto: Fonet

Predsednik SDPS Rasim Ljajić rekao je za "Espreso" da oni kao stranka nisu učestvovali na ovim izborima sa stranačkom listom, niti je u nazivu liste bio lider stranke, njegovo ime ili ime bilo kog drugog stranačkog funkcionera.

- Ovo je lista ljudi, intelektualaca koji pripadaju različitim strankama, različitih su političkih opredeljenja i koja se formirala kada smo mi rekli da mi kao stranka nećemo učestvovati na izborima, i oni su tu videli šansu da dođu do nekih mandata. Kada je kampanja poprimila neverovatne razmere zahvaljujući Zukorlićevoj brutalnosti i borbi, jer je Zukorlić ove izbore doveo do toga da su i posle onog upada u Skupštinu opštine, mi smo vrlo otvoreno podržali ovu listu. Imajući u vidu da smo listu podržali dve nedelje pre izbora, ona je napravila vrlo dobar rezultat, jer ambicija je bila da bude jezičak na vagi, da bez nje nema formiranja saveta. Oni su u tome više nego uspeli, imaju broj mandata da to mogu da ostvare. Ovo su bili izbori, nažalost gde su ljudi birali kao da se radi o verskim pitanjima, kao da se biralo između verskih zajednica. U potpuno pogrešnom pravcu je tekla cela kampanja i zato ova lista nije mogla da dobije više glasova - rekao je Ljajić za "Espreso".

foto: Filip Plavčić

Lider liste "Matica bošnjačka" Muamer Zukorlić za "Espreso" kaže da je činjenica da su oni najveći dobitnici ovih izbora.

- Pobedili smo u Novom Pazaru kao središtu Sandžaka, Prijepolju, Novoj Varoši, Priboju, Malom Zvorniku, Šapcu, Beogradu, Mitrovici, Vojvodini, skoro u apsolutnoj većini na svim biračkim mestima. Desilo se ono što godinama ponavljam, da su nam Tutin i Sjenica mrlja, opštine gde Ugljanin drži vlast i građane u svojevrsnom robovskom statusu. U značajnoj meri smo tu mrlju smo uspeli da izbelimo u Sjenici, za samo malu razliku su imali više glasova. Tutin je, nažalost i dalje katastrofalan. Tamo posle 17 sati huligani blokiraju sva izborna mesta, vrše pretnje. Tu je i policija korumpirana, pomaže im u tome, i to je ono što što im je pomoglo da ostvare pobedu. Ja sam zadovoljan rezultatima i utisak je da je Rasim Ljajić katastrofalan gubitnik ovih izbora, jer on nije uspeo da pobedi ni u jednom mestu. Ugljanin je nešto glasova dobio na svojoj ekstremističkoj retorici, koju je pojačao sinoć nakon završetka izbora, i ono što je suština paradoksa je da njemu potpredsednik Vlade pomaže u toj politici - rekao je Zukorlić za "Espreso".

foto: Marina Lopičić

Sulejman Ugljanin je rekao da su jučerašnji izbori bili najznačajniji za Bošnjake od raspada bivše Jugoslavije i da su Bošnjaci na njima izabrali Bošnjačko nacionalno veće koje ima ovlašćenja da u razgovoru sa predstavnicima Srbije rešava njihove probleme.

Ugljanin je, ocenivši da nije nezadovoljan već srećan što nisu ostvarili apsolutnu pobedu, najavio da će većinu formirati sa listom "Vakat je".

- Sa njima imamo apsolutnu većinu. Svim ostalim učesnicima izbornog procesa ostaje da uđu u sastav bošnjačke skupštine i da zajedno rešavamo probleme - rekao je on.

Ugljanin je istakao da su jedna stvar institucije Republike Srbije koje se biraju regularno na izborima i zastupaju parlamentarnu, ustavnu demokratiju.

- A drugo su srpske institucije koje zloupotrebljavaju pojedinci da kroz republičke institucije provode aparthejd i formiraju jednu, da kažem, šovinističku grupaciju koja je vrlo štetna i opasna za Bošnjake - zaključio je Ugljanin.

Bonus video:

Espreso intervju, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.