KONGRESMEN TED PO OTKRIO STAV SAD O KOSOVSKOM PITANJU: Beograd i Priština da postignu dogovor bez spoljnih uticaja
Po sa Vučićem, Foto: Fonet

poseta američkog kongresmena

KONGRESMEN TED PO OTKRIO STAV SAD O KOSOVSKOM PITANJU: Beograd i Priština da postignu dogovor bez spoljnih uticaja

Kongresmen iz Teksasa je rekao da je imao dobre sastanke s premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem

Objavljeno:

Američki kongresmen Ted Po izjavio je danas da je srpskim vlastima preneo poruku da SAD podržavaju poziciju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Beograda iPriština u dijalogu treba sami da postignu dogovor bez spoljnih uticaja.

Po je u intervju agenciji Beta rekao da su SAD s administracijom predsednika Donalda Trampa zauzele stav da Beograd i Priština sami treba da dođu do rešenja a ne da im se spolja nameće kakve odnose treba da imaju.

-Trampova administracija, posebno državni sekretar (Majk Pompeo) su pokazali da žele bolje odnose sa Srbijom i da žele da Srbija i Priština reše sukob koji nikada nije bio rešen u prošlosti. Mislim da je to dobro - rekao je Po.

Kongresmen iz Teksasa je rekao da je imao dobre sastanke s premijerkom Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem, dodajući da je impresioniran njima i da misli da je "Srbija u dobrim rukama kada je reč o obe ličnosti i njihovim programima".

- SAD žele da nastave da pomažu premijerki i predsedniku u onome što oni žele da urade da Srbija ima snažniji uticaj u regionu. I SAD podržavaju to, ali i po pitanju Beograda i Prištine. Podržavamo predsednikovu poziciju u nastojanju da se dodje do nekog dogovora dve strane bez spoljnih uticaja...To je glavna poruka koju sam preneo predsedniku i premijerki - rekao je Po.

On je izrazio uverenje da sada Vlada SAD ima pozitivniji stav prema Srbiji i da i u Vašingtonu treba da se radi sve što je moguće da se napreduje ka bližim odnosima Srbije i SAD.

SAD su zauzele poziciju da Beograd i Priština sami treba da reše problem "nasuprot tome da postoje spoljni uticaji koji kažu 'to je način na koji budući odnosi Srbije i Kosova treba da budu'", rekao je američki kongresmen.

Po, koji za sebe kaže da je "veliki pristalica Srbije", rekao je da je Srbija ključna za stabilnost celog regiona, i da stabilnost može podstaći dodatne američke investicije.

- Kada ima stabilnosti i saradnje, oni žele da dođu. I mnogi ih je ovde, ali je potrebno da dođe još njih. Mislim da će to pomoći Srbiji, ali takođe i odnosima SAD i Srbije - rekao je Po.

Po se sastao sa Brnabić
Po se sastao sa Brnabić foto: Beta/Milan Obradović

Povodom pisma koje je s grupom kongresmena uputio državnom sekretaru Pompeu o Srbiji, Po je rekao da je "veoma pozitivno" i da "ohrabruje SAD da nastave politiku koju su već razvile i da imaju snažnije odnose sa Srbijom", kao i da Vašington ne postavlja crneve linije po pitanju odnosa Beograda i Prištine.

Po je rekao da se povlači iz Kongresa, pošto ne učestvuje na izborima u utorak, ali da će i dalje biti aktivan u srpskom kokusu. Demokrata iz Misurija Emanuel Kliver je drugi predsedavajući kokusom, a, prema rečima Poa, još nije poznato ko će njega naslediti, mada je nekoliko članova pokazalo interesovanje.

- U srpskom kokusu su članovi obe stranke. Tako mora, jer je kokus efikasniji kada imate i republikanca i demokratu kao kopredsedavajuće. To je jedan od razloga zašto smo bili uspešan kokus. Kokus je uradio neke, mislim, dobre stvari. Glavna stvar je da donosi svest o značaju dugoročnih odnosa Srbije i SAD - rekao je on.

On je podsetio da je "srpska zastava jedna od dve zastave koje su se ikada vijorile u Beloj kući" kada je na kraju Prvog svetskog rata predsednik Vudro Vilson pohvalio srpski narod i vojsku za hrabrost. Takođe je podsetio na Srbe koji su u Drugom svetskom ratu pomagali oborenim američkim pilotima.

- Želimo da povećamo odnose sa Srbijom, želimo da povećamo angažovanje, da više Amerikanaca iz Kongresa dodje u Srbiju, ali želimo i da više Srba dolazi u SAD, u Predstavnički dom, da pomognu tom dijalogu - rekao je Po.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.