JEREMIĆ DOBIO VELIKE PARE NA IME DONACIJA? Iz Katara uplaćeno 320.000 dolara, sa Kipra još 200.000 dolara?!
Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, Foto: Fonet

fantomske firme

JEREMIĆ DOBIO VELIKE PARE NA IME DONACIJA? Iz Katara uplaćeno 320.000 dolara, sa Kipra još 200.000 dolara?!

Pojavili su se bankarski izvodi koji navodno ovo dokazuju

Objavljeno:

Vuk Jeremić, lider Narodne stranke i koalicioni partner Dragana Đilasa uhvaćen je u laži, pišu mediji, navodeći intervju koji je lider narodnjaka dao za naš portl.

Podsetimo, Jeremić je rekao da od Katara, zemlje koja je pod međunarodnim sankcijama zbog podrške islamskim teroristima, nije dobio ni jedan jedini dolar, a beogradski mediji su došli do bankarskih izvoda koji, kako pišu, pokazuju da Jeremić jeste "katarski plaćenik".

Kako stoji u finansijskoj dokumentaciji, Jeremiću je 14. februara 2014. godine na račun njegove organizacije CIRSD od diplomatske misije Katara pri UN u Njujorku legla uplata od 120.000 dolara. Ta sredstva su, kako pišu da se vidi, uplaćena kao "donacija"?! Drugi izvod pokazuje da je od Katara 22. juna 2016. godine Jeremić dobio još 200.000 dolara, takođe kao donaciju. Takođe, postoji i izvod koji pokazuje da je Jeremić od kiparske firme "Estiks tehnolodži" 2. juna 2016. godine dobio 199.967 dolara, i to po ugovoru o donaciji koji je potpisan 27. januara iste godine!?!

Podsetimo, Vuk Jeremić je u intervjuu za naš portal tvrdio da od Katara nije dobio nikakve pare:

- Što se tiče tih optužbi o parama iz Katara, to je prosto jedna laž, jer, da je to tako, videlo bi se. Mi sve svoje finansije prijavljujemo, Poreska uprava ne izlazi iz naših prostorija, tako da ne postoji bilo koja vrsta kontroverze, a konkretno finansiranje iz inostranstva nije dozvoljeno po našim zakonima, pa verujem da bi to već bilo predmet krivičnih prijava, što, naravno, nije slučaj... - rekao je Jeremić u intervjuu.

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da Jeremić, posle svega, mora da položi račune javnosti o svojim "donacijama".

- Svaka osoba u javnom političkom životu mora da objasni svaki dinar koji je zaradila u životu, pa tako i Jeremić! Javnost ima opravdano pravo da pita i da zna odakle mu toliki novac. Nevladine organizacije dobijaju sredstva na javnim konkursima, potpisuje se ugovor, mora da se dokumentuje kako je novac potrošen... To su jako transparentni tokovi novca. I Jeremić sada mora da odgovori da li je sredstva dobijao na konkursu ili direktno i ako ih je dobijao direktno, neka kaže za šta. Oni koji posluju zakonito, nemaju problem da polože račune i obrazlože odakle im novac, po kom osnovu im je uplaćen i ko im je uplatio. A Jeremić ćuti. Razmislite zašto... - kaže Dobrašinović.

Mario Spasić iz Saveta za monitoring kaže da veliku sumnju pobuđuje toliki novac na Jeremićevim računima, i to pod maskom nekakvih donacija.

- Kakve on to donacije dobija od Katara, zemlje koja blisko sarađuje s teroristima?! Činjenica da odbija da kaže odakle toliki novac na njegovim računima budi sumnju da radi za neke čudne strane interese. Ovim pitanjem trebalo bi da se bave svi nadležni organi jer Jeremić pod firmom opozicije ovde prima novac da sprovodi ko zna kakve ciljeve i za čije interese -poručuje Spasić.

Da Vuk Jeremić mora da dokaže poreklo svojih miliona smatra i književnik Svetislav Basara, poznat po kritičkom odnosu prema SNS. On je u kolumni za 'Danas' napisao da lider NS ne sme da bude iznad zakona.

- Evo zašto. Pre mesec, mesec i po dana pristiže mi neki honorar iz tuđine u iznosu od 450 evra. E sad, da bih "ušao u posed" te sume, morao sam otići u banku da ugovorom dokažem poreklo para i da potpišem neku izjavu. Gnjavaža? Poteška, ali takav je zakon! Pa kad je već zakon takav, zašto ne bi važio za Jeremića, za koga tek neće važiti kada jednog dana zasedne na vlast, a sigurno hoće, samo čekajte, nije on tip koji dangubi u politici, čeka on svojih pet minuta manjeg zla - napisao je Basara.

Pogledajte bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.