ZASLUŽIO SAM DA BUDEM MINISTAR, DOKAZAO SAM SE NA DELU! Palma je za Espreso otkrio sve
Dragan Marković Palma za Espreso o svim temama, Foto: Stefan Kojić

Intervju DRAGAN MARKOVIĆ

ZASLUŽIO SAM DA BUDEM MINISTAR, DOKAZAO SAM SE NA DELU! Palma je za Espreso otkrio sve

Sa liderom Jedinstvene Srbije razgovarali smo na više tema...

Objavljeno: 21:03h
Darko Zlojutro

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma u intervjuu za Espreso govori o odnosu sa Ivicom Dačićem, optužuje pojedine ministre što nisu služili vojsku, ali i za to što žive na lovorikama Aleksandra Vučića, ali i o Kosovu, bombardovanju i LGBT populaciji.

Predsednik Skupštine grada Jagodina, počasni konzul Grčke u Srbiji i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma bez dlake na jeziku odgovara na sva aktuelna pitanja. U centrali stranke domaćinski smo primljeni i dočekani i razgovor je mogao da počne.

Vaša izjava da ste spremni da se prihvatite funkcije ministra mnogi su to shvatili kao da najavljujete vanredne izbore?

- Ja ne najavljujem vanredne izbore, niti sam ja taj koji odlučuje o raspisivanju vanrednih izbora. Ja sam rekao da posle sledećih izbora ako budem zatrebao kao čovek koji ima iskustvo spreman sam da prihvatim neki resor, iz razloga što do sada sve što sam radio, radio sam kao da imam tri ministarske funkcije. Ove godine obišao sam Tursku, primljen sam na najvišem nivou, ugostili su me predsednik Skupštine Turske i zamenik predsednika vlade. Bio sam i u Austriji, gost Slobodarske partije, primio me je predsednik Štrahe koji je sada vicekancelar Austrije. Bio sam i u Bugarskoj, u njihovom parlamentu, primio me je potpredsednik skupštine. Takođe sam bio i u Rusiji u Jedinstvenoj Rusiji, gde me je primio Železnjakov s kojim sam dogovorio da potpišemo sporazum između dve partije. U Grčkoj više puta sam se sastao sa visokim funkcionerima i od pre dva meseca sam proglašen za konzula Grčke u Srbiji. Iz svega se vidi da sam radio kao da imam tri funkcije. Mnogo je bitna poruka iz unutrašnjosti jednog političara i da svi navedeni čuju sve ono što je stav države Srbije, njenog predsednika Vučića, ministra inostranih poslova Dačića. Ja sam sve to objasnio na svoj način.

Šta ste na svim tim sastancima tražili?

- Od svih sam tražio da se prekine s kršenjem međunarodnih prava kada je u pitanju Srbija i da se odluke ne donose od slučaja do slučaja. Nemože da kada im treba da primene međunarodno pravo, a kada im to ne treba onda se glasa i Srbija izgubi na glasanju. Tako da ta ministarska funkcija mi je potrebna jednostavno da bih ja imao svojstvo kada odlazim u te posete, pa da kažem u kom svojstvu ja tamo govorim. Bio sam i u Americi, jedini iz Srbije na inauguraciji Donalda Trampa i tamo sam primljen takođe na najvišem niovu. Moj rad može biti ocenjen zaista visokom ocenom, jer nije Srbija samo Beograd. Svet i velike sile koje odlučuju o našoj sudbini treba da čuju i nas iz unutrašnjosti. Da čuju šta mi mislimo, kako razmišljamo. Naprimer kikboks meč 21 godinu održava se u Končarevu, mom rodnom selu i tu dođe minimum 15.000 ljudi, a minimum tu bude i 10 ambasadora, najviše je bilo 20 ambasadora. Mi posle na večeri razgovaramo o Srbiji, da vidimo kada ćemo ući u EU, kada se sve to sabere vidi se da sam mnogo radio za ovu državu. Vodio sam preko 80 gradonačelnika iz Srbije na raznorazna putovanja...

Dragan Marković Palma u razgovoru za Espreso
Dragan Marković Palma u razgovoru za Espreso foto: Stefan Kojić

Na društvenim mrežama pojavili su se komentari po kojima ste "prihvatanjem funkcije ministra" najviše zabrinuli Ivicu Dačića i Sinišu Malog?

- Kada je u pitanju Ivica Dačić, nije da je on bolji političar od mene, on je jedan od najboljih političara u Srbiji i to veoma, veoma dobro radi. ja nisam rekao koji bi resor. Siguran sam da bih prihvatio ono što znam, a to je privreda, lokalna samouprava, da vidimo kako da pomognemo poljoprivrednim proizvođačima i svima onima koji žive u unutrašnjosti. Ja samo želim da bude kriterijum kada se bude pravila neka nova Vlada: "Gde si ti prijatelju bio prethodnih godina, šta si radio? Da li si lepio plakate i bio dobro grlat, pa je kriterijum podobnost, a ne sposobnost. Nadam se da će se jednom ocenjivati sposobnost i dela kada neko dobije neki resor, pa da svaka tri meseca daje izveštaj o urađenom.

Kada smo kod Dačića da li možete garantovati koliko će trajati vaša koalicija, koja je po veku trajanja najduža u Srbiji?

- Da li je to reč o garanciji banke? (smeh) Za mene ugovor ništa ne znači, za mene znači reč. Naš narod kaže daj mu vlast pa da vidiš kako se ponaša. Mi se nikada nismo posvađali, imali smo različita mišljenja po nekoliko pitanja i imao sam ja tu demokratsku slobodu, kao što je ima i on da glasam za ono što mislim.

Dragan Marković bez dlake na jeziku o svim pitanjima
Dragan Marković bez dlake na jeziku o svim pitanjima foto: Stefan Kojić

Mislite na glasanje protiv Vlade na čelu sa Anom Brnabić?

- Mi smo glasali protiv Vlade Srbije zato što je moj stav kada je u pitanju gej populacija poznat. Dva muškarca ne mogu da rode dete, dve žene ne mogu da rode dete, ja sam protiv Gej parade, protiv usvajanja dece, protiv legalizacije homoseksualnih brakova i to nikada neću da promenim. Zato što to nije moja ideologija, to nije moj politički program. To je moj život. Mi imamo preko 110.000 članova u Jedinstvenoj Srbiji baš zato što smo mi porodična partija i što želimo da se borimo protiv bele kuge na pravi način. Ne može neka manjina da nas natera da mi promenimo svoj stav. Da vam kažem, ja zaobilazim sada ovu ulicu u centru gde je otvorena ona zadruga, prodavnica gej populacije. Ja ne znam šta oni tamo prodaju, vrše edukaciju... Tako da više tom ulicom ne prolazim, idem okolo i neka me put više košta i traje duže... To je za mene prosto ne prihvatljivo. Neka ti ljudi rade u četiri zida šta god hoće, ali da mi javno demonstriraju homoseksualnost kao nešto što ima publicitet i budućnost. Siguran sam da homoseksualnost ništa dobro ne može da donese Srbiji, razgovarao sam sa preko dvadeset ambasadora i niko od ambasadora nije rekao da je naša obaveza da mi dozvolimo ono što nije u skladu sa srpskim pravoslavljem i sa SPC, sa porodicom, sa slavom kojom ja slavim... i niko mi nije rekao to morate da uradite da bi ušli u EU. Tako da su sve to priče ili propagande. To mi nisu rekli ni oni iz zemalja koji i danas traže nešto protiv Srbije, kao što su naprimer Velika Britanija i tako dalje.

Dragan Marković Palma govori sve što misli
Dragan Marković Palma govori sve što misli foto: Stefan Kojić

Iskorenili ste belu kugu u Jagodini, a Srbija se bori s njom i nacija smo kojoj preti izumiranje, da li Vas je neko od nadležnih pitao za savet, ministri bilo ko?

- Nije, eto jedan od ministara šeta Gej paradom, a oženjen čovek ima decu... Počeo sam da sumnjam u njega, da nije i on pozadinac. Šta ti prijatelju tražiš tamo? Šetaš paradom? U majici i tanga gaćama, šta? Ono što je za mene važno je to da Srbija ide napred. Da je Srbija danas na svim međunarodnim lestvicama ide ka gore, negde je to sporije, negde je to malo brže. Ali šta je najvažnije?

Šta je najvažnije?

- Najvažnija je stabilnost dinara, da je kurs evra stabilan i da možete da uzmete kredit na pet godina, naprimer. Poslednjih 5 godina stabilnost evra je dinar tamo ili onamo. Privreda zbog toga ima sigurnost, da se napravi posao i ugovor na dve ili tri godine kao dobavljač ili vršilac usluga.To ranijih godina nije bio slučaj. Ovi drugi su prodavali fabrike dobrostojeće u Srbiji i prikazivali suficit od te prodaje. Suficit danas postoji od izvornih prihoda, od većeg broja radnih mesta, novih fabrika i zbog toga mi dobijamo tako veliku ocenu. Nikada MMF nije dao Srbiji pozitivnu ocenu, a MMF vam je kao supervizor. I ako supervizor koji nije iz Srbije kaže: "Vi ste na dobrom putu". Onda sam ja kao privrednik sa stažom od 38 godina, koji zna šta je privreda i poljoprivreda, sport i porodica siguran da smo zaista na dobrom putu.

Znam kako živi srpski domaćin - Dragan MArković Palma
Znam kako živi srpski domaćin - Dragan MArković Palma foto: Stefan Kojić

Zamerate mnogim kolegama što nisu služili vojsku?

- Bio sam i u vojsci, služio sam u Gardi, a 60 odsto ministara nije služilo vojsku. Od čega su bili bolesni? Uzeli uverenje: "Otkrivaju se noću kada spavaju i imaju vodu u bešici". Ili su im tate tada bile na visokom položaju... Čast je bre da ideš u vojsku, konju rep možeš da iščupaš, a nisi bio u vojsci. Ja to gledam iz 10 uglova... Bavio sam se i ugostiteljstvom i poljoprivredom i čuvao sam stoku i znam šta znači kada poljoprivrednik poseje, a jednom godišnje naplati taj svoj berićet, a svake četvrte godine udari elementarna nepogoda od koje on naredne tri godine ne može da se oporavi... Ipak, želim da kažem da je danas sve bolje i bolje i ja sam veliki optimista.

Da li ćete biti u delegaciji koja će dočekati kancelara Austrije Sebastijana Kurca?

- Neću biti u delegaciji kada dolazi kancelar Austrije, bio sam u delegaciji kada je dolazio predsednik Austrije. Maja Gojković i ja primili smo predsednika Austrije, ja sam mu tada rekao da bi trebalo oni nama da pomognu i podignu svoj glas kada je u pitanju formiranje vojske Kosova, kao i da se kasni sa formiranjem ZSO i da Albanci jednostavno ništa ne poštuju. Takođe sam mu rekao da treba da zamolimo njih kao naše komšije da nas pomognu, geografski gledano jer veliki broj Srba živi i radi u Austriji, da je grad Beč najsigurniji za naše studente i da najveći broj naših studenata je na školovanju u Beču. Taj razgovor je bio veoma prijatan i rekao sam mu sve što ja mislim. On je obećao da će sve učiniti što je u njegovoj moći da Srbija što pre uđe u EU.

Šta jedan Srbin, Jagodinac misli po pitanju razgraničenja na Kosovu?

- U ovom trenutku ni Vučić, ni Dačić ne znaju šta će biti do kraja. Vidite da Albanci prvo nešto prihvate i potpišu, a posle to ne sprovedu. Mi očekujemo kompromis i spremni smo na njega, ali ne tako da vam uzmu i kuću i pomoćnu zgradu i da ostanemo na livadi na kojoj nema ni struje ni vode. Već jednostavno da se taj problem jednom reši i da Srbija ne stavlja glavu ispod tepiha već da nešto uradimo. Probali smo sve i ratovali smo... Danas kada Haradinaj kaže kako je ubio dosta Srba, ali se kaje što još ih više nije ubio, ja bih istog trenutka izašao iz Vlade. Izvolte vi Albanci pa sami rešavajte probleme. Međutim Albanci kada je u pitanju nacionalno pitanje oni se homogenizuju, a ne mogu da se dogovore kada su u pitanju ministarska mesta. Zašto bi onda mi Srbi njima bili produžena ruka? Oni nas lažu, bezbednost nije ništa veća od pre 9 godina. Mislim da je Haradinaj trebao da bude osuđen, on je najveći ratni zločinac posle Drugog svetskog rata, svi svedoci koji su trebali da svedoče protiv njega su ubijeni i on sada sa mesta premijera ponovo preti Srbima. Kosovski Albanci, odnosno oni koji vode njih su najveće zlo svih vremena za građane Srbije.

Ima jasan stav i drži se njega - Dragan Marković Palma
Ima jasan stav i drži se njega - Dragan Marković Palmafoto: Stefan Kojić

SAD zakoreće politiku, kako to komentarišete?

- Jedno je kandidat u izbornoj kampanji, a drugo je predsednik. Mi moramo da shvatimo da globalna politika zemalja koje su nanele veliko zlo Srbiji se ne menja lako, a posebno ne personalnom promenom. Oni jednostavno moraju da brane NATO agresiju na Srbiju, možemo da budemo zahvalni jer nam ne podmeću nogu kao što je to radio Klinton, Obama ili Buš. Ja mislim da smo mi malo okasinili, znate ja sam jedna mali šraf u politici i sve gledam preko Jagodine. Ja imam 52 mesne zajednice i kada sam postao gradonačelnik na neposrednim izborima 2004. godine prvih 15 mesnih zajednica mi dođe i kaže treba nam 300.000 ja kažem 500.000, druga kaže 500.000 ja kažem 700.000 , a kada je došla 17 ja kažem nema više ljudi, pustite to. Ja to tako gledam i na ovo pitanje, da smo mi zakasnili i da nismo na vreme reagovali. Predsednik Vučić se maksimalno bori, ali Albanci imaju jači lobi. U Vašingtonu postoji jedna zgrada 12 spratova gde samo sede lobisti, ja sam to video, obišao sam i tu zgradu. Mi smo trebali da se bavimo mnogo ranije tom zgradom. Ponavljam, ono što radi predsednik Vučić je dobro, ali vidite da to što radi Amerika i kakve izjave gospodin Skat daje... Zante oni mogu sve i neka nam uzmu na silu. Kada vam neko nešto uzme na silu nekada i možete to da vratite, diplomatskim putem, ali kada potpišete nešto i date onda ste to za sva vremena izgubili.

Priča se o izborima na proleće, da li Srbiji trebaju u ovom momentu izbori?

- Znate li kako opozicija traži vanredne izbore? Kao čovek koji ima 50 godina i nikada nije radio, a stalno dolazi i traži posao a moli Boga da ga ne nađe, a prima socijalnu pomoć svo vreme. Oni tako primaju pomoć od raznih ambasada, dobro žive, a s druge strane mora da ima neki kontinuitet da ti koji mu daju pare ne mogu da kažu pasivni ste. Ne nismo pasivni, kažu oni i onda traže izbore. Kažu evo mi tražimo izbore, a Vučić neće da ih raspiše. Ja da sam na Vučićevom mestu raspisao bih izbore da bi oni koji su im dali pare videli kako ništa ne vrede. Nikada nikome na svetu neko nije nekome dao nešto džabe. Tako da oni imaju ogromnu obavezu da nešto realizuju. Da bi to nešto realizovali moraju da imaju glasove. Oni glasove sa politikom koju vode ne mogu da dobiju. Da prete da će da bese predsednika države u 21 veku zarad nečega što su oni dali, jer su tražili mišljenje Međunarodnog suda pravde. Neki su nas vodili na moleban, da Bog zamoli Ban Ki Muna da on povuče odluku o nezavisnosti Kosova. Ja idem u crkvu kada krstim, ženim, kada mi je slava i daleko bilo kada nekog sahranjujem, a ne da idem da se molim Bogu za međunarodnu politiku i da Amerika promeni svoj stav. Ja sam bio tada na tom skupu i kažu nam sada idemo u Hram Svetog save. Mislio sam da je tu pola bolesnih koji idu tamo da se isceljivaju. Šta se mi molimo Bogu za nešto što znamo ko nam donosi.

Zašto nas je NATO bombardovao?

- Nas su bombardovali zbog etničkog čišćenja. Ko je doživeo etničko čišćenje? Pa Srbi i u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Danas više imate Albanaca, Muslimana i Hrvata u Beogradu nego pre rata što su živeli, a koliko ima Srba u Zagrebu, Sarajevu i u Prištini? U Hagu se samo sudilo Srbima, a ne Gotovini koji je oslobođen i dobio visoku funciju. Dok s druge strane nama se zamera što je neki ministar dočekao generala Lazarevića iz Haga?! Generala Lazarevića su odveli u Hag jer je poginuo veoma mali broj vojnika, zato što je sačuvao oružje i što je u tom smislu NATO poražen. Srbija je bombardovana da nam uzmu Kosovo.

Pogledajte ceo video intervju sa Draganom Markovićem Palmom:

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.