ZA SAMO 46 DANA SRPSKA VOJSKA JE U OSLOBODILAČKOM NALETU PREŠLA 500km: Vučić održao govor na Svečanoj akademiji!
Pored predsednika Srbije, svečanosti obeležavanja stogodišnjice prisustvoao je veliki broj gostiju iz zemlje i regiona, Foto: Beta / Branislav Božić

obeležavanje srpske pobede

ZA SAMO 46 DANA SRPSKA VOJSKA JE U OSLOBODILAČKOM NALETU PREŠLA 500km: Vučić održao govor na Svečanoj akademiji!

Stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata danas je svečano obeležena u Beogradu

Objavljeno: 20:44h

Stogodišnjica od završetka Prvog svetskog rata danas je svečano obeležena u Beogradu. Svečana akademija na kojoj prisustvuje predsednik Republike Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske i novoizabrani član Predsedništva BiH Milorad Dodik, počela je u Centru "Sava" u 20 časova.

Akademiji u velikoj dvorani Centra "Sava" prisustvuju i predsednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije Siniša Mali, Nela Kuburović, Branko Ružić, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović, Aleksandar Antić, Zoran Ðorđević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, guverner NBS Jorgovanka Tabaković, premijer RS Željka Cvijanović, kao i predstavnici vojske, crkava, javnog i kulturnog života.

Pored predsednika Srbije, svečanosti obeležavanja stogodišnjice prisustvuje i veliki broj gostiju iz zemlje i regiona.

Svečana akademija je počela intoniranjem državne himne i kratkim filmom o dešavanjima u Srbiji za vreme Velikog rata.

Nakon obraćanja predsednika Vučića, uslediće premijera filma "Zaspanka za vojnika".

Pre podne položeni su venci i održan je pomen kod Spomen-kosturnice branilaca Beograda i na Francuskom vojnom groblju. Uz predstavnike Grada Beograda i izaslanika predsednika Republike, prisustvovaće i državna sekretarka Ministarstva vojske Francuske, Ženevjev Darjesek koja je tim povodom u poseti Beogradu.

Vučić je izjavio da je na današnji dan pre 100 godina junačka srpska vojska je okončala nemačku i austrougarsku okupaciju.

- Za samo 46 dana srpska vojska je u oslobodilačkom naletu prešla 500km - rekao je Vučić.

On je podsetio na pobednički povratak srpske vojske u Beograd.

- Doći do Beograda značilo je doći do slobode. U velikom ratu pobedili su mali ljudi, obični i bez velikih škola - rekao je Vučić.

On je dodao da je sada na nas red da pokažemo da je podvig srpskih junaka u I svetskom ratu vredeo.

Nakon obraćanja predsednika, ispred Skupštine grada Beograda održaće se muzičko-scenski spektakl "Beogradske sene".

U Galeriji Istorijskog arhiva Beograda u 16 časova otvorena je izložba "Oslobođenje Beograda u Prvom svetskom ratu 1918".

Beograd su 1. novembra 1918. godine oslobodile francuske i srpske trupe, pod komandom maršala Luja Franšea d'Eperea i prestolonaslednika princa Aleksandra Karađorđevića.

U Beograd je, posle dugotrajne borbe u kojoj je poginulo više hiljada ratnika, 1. novembra 1918. godine ušla Prva srpska armija koja je, pod komandom vojvode Petra Bojovića, krenula sa Solunskog fronta.

Oslobađanje Beograda je označilo kraj Prvog svetskog rata na prostoru tadašnje Kraljevine Srbije.

Prva srpska armija oslobodila je od 4. oktobra do 1. novembra sve veće gradove u Srbiji, a po oslobađanju Beograda, krenula ka severu, preko Save i Dunava.

Sile Antante potpisale su primirje s Nemačkom 11. novembra 1918, a Prvi svetski rat je formalno okončan potpisivanjem nekoliko mirovnih sporazuma, među kojima je najvažniji "Versajski mir" od 28. juna 1919. godine.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/srbijadanas.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.