NASIM JE UBIJAO SRBE NA KOSOVU I PONOSI SE TIME! Ko je ALBANSKI MONSTRUM, koji i AMBASADORU SAD govori šta da radi
Nasim Haradinaj, kaže da se ne kaje zbog svih zločina nad Srbima, Foto: Fejsbuk / Nasim Haradinaj

JEZIVA BIOGRAFIJA

NASIM JE UBIJAO SRBE NA KOSOVU I PONOSI SE TIME! Ko je ALBANSKI MONSTRUM, koji i AMBASADORU SAD govori šta da radi

Veteran OVK sa krvavim rukama do lakata

Objavljeno:

Predstavnik veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj, rekao je da se ne plaši Specijalnog suda i da javno priznaje da je ubijao srpske vojnike.

U emisiji "Frontal", Haradinaj, koji je brat od strica kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, izrazio je revolt prema formiranju Suda za zločine OVK koji, kako smatra, jednostrano tretira ratne zločine.

On je rekao da se ne plaši takve institucije koja je, prema Haradinaju, nepravedno formirana, uspostavljena da sudi Albancima, a ne Srbima, za dela izvršena tokom poslednjeg rata na Kosovu, prenosi "Kossev".

On je, inače, potpredsednik udruženja veterana OVK, a početkom ove godine bio je među najvećim zagovornicima ukidanja Specijalnog suda za ratne zločine, koje je počinila ta paravojna formacija tokom rata na KiM devedesetih godina.

Naime, bio je jedan od inicijatora inicijative da Kosovo promeni stav o formiranju suda za OVK (ukine specijalni sud) koja na kraju, i pod pritiskom međunarodne zajednice, nije ni došla na dnevni red kosovske skupštine.

Čitava "igranka" oko ove incijative, oko koje su SAD imale veoma tvrd stav, iziritirala je Nasima Haradinaja, koji je isprovociran time za doskorašnjeg američkog ambasadora u Prištini rekao da je "pajac".

Prema njegovorm sudu, Delavi je tada prekršio diplomatski kodeks kada je "izvršio pritisak" na poslanike kosovske skupštine da ne glasaju za ukidanje Specijalnog suda.

- Greg Delavi je najgora slika SAD. Ne izvinjavam se za te izjave. Kada se on izvini za napad na parlament, ja ću se njemu izviniti. Ko je on da se ja izvinjavam? Nemam razloga da se izvinim - rekao je Haradinaj tada za "Klan Kosova".

On je potvrdio da je Dalavija nazvao "pajacem", jer on to, kako je rekao, i jeste.

- Nije u diplomatskom kodeksu biti diplomata, a ponašati se kao čoban i govoriti ljudima šta da rade - rekao je Nasim Haradinaj, uz opasku da je Delavi optužio OVK da je činila zločine.

Braća po krvi i oružju Nasim i Ramuš Haradinaj
Braća po krvi i oružju Nasim i Ramuš Haradinaj foto: Fejsbuk / Nasim Haradinaj

Eksplozija u stanu

Početkom ove godine desila se još jedna situacija za koju se spekulisalo da ima veze upravo sa Haradinajevim političkim delovanjem. Naime, u švedskom gradu Helsingburgu dogodila se eksplozija u kojoj je povređena njegova ćerka Ariana Haradinaj, koja se u ovoj zemlji školuje za medicinsku sestru. Eksplozija se desila u stanu u kome ona živi a njen otac samo je tada kratko rekao da ne želi da spekulišem o motivima napada, kao i da je na švedskim vlastima je da istraže i reše slučaj.

Međutim, Nasim Haradinaj nije jedini brat aktuelnog kosovskog premijera, čije je delovanje sporno. Sa njim rame uz rame, možda čak i više od njega, kosovska javnost govori o drugom Haradinajevom bratu - Dautu. Upravo za njega se spekuliše da bi mogao da se nađe među prvima na nekoj od optužnica specijalnog suda za zločine OVK.

Braća Haradinaj u jednoj od akcija OVK
Braća Haradinaj u jednoj od akcija OVK foto: Fejsbuk / Nasim Haradinaj

Reč je o mlađem bratu Ramuša Haradinaja, koga još nazivaju Cufi i Obogaljeni, i koji važi za najpoverljivijeg i najbližeg saradnika starijeg brata koji je, prema pisanju kosovske štampe, sada u kriminalnim poslovima, dok se ranije bavio terorizmom.

Dautua Haradinaja su i srpski, ali i međunarodni istražitelji označili kao glavnog organizatora likvidacija neprijatelja klana Haradinaj, svedoka protiv Ramuša u Hagu, političkih protivnika iz stranke Ibrahima Rugove, kao i pripadnika drugih suparničkih klanova.

Početak rada OVK na Metohiji

Pripadnici OVK na području Metohije počinju sa većim terorističkim napadima u jesen 1997, a Ramuš Haradinaj je bio jedan od njihovih predvodnika. Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci). Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a među njima i Daut Haradinaj. On sa svojom braćom organizuje glavni štab OVK u rodnim Glođanima i biva prvi zamenik Ramuša Haradinaja.

Kasnije je imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade "Isuf Grvala", čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana. Napadi terorista postaju intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bivaju etnički očišćena, tako da više nema Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje kontrolišu jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut u sukobima biva teško ranjen i ostaje bez dela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.

Nasim Haradinaj veliča lik i delo Adema Jašarija
Nasim Haradinaj veliča lik i delo Adema Jašarija foto: Fejsbuk / Nasim Haradinaj

Kod sela Junik 24. maja 1998. grupa koju je predvodio Nasim Haradinaj, Ramušev brat od strica, otela je policajce Radeta Popovića i Nikolu Jovanovića, koji su prevozili hranu. Ubio ih je Idriz Baljaj Toger, koji je bio direktno pod komandom Haradinaja.

U junu 1998. OVK se reorganizuje u vojne oblasti. U selu Jablanica 23. juna 1998. održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i "pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat", a jedna od najznačajnijih ipak je ona o regrutaciji omladine starosti od 18 do 35 godina za službu u OVK.

Brigade OVK

Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK. Prve tri su bile "Jusuf Grvala", "Murat Zenelji" i "Adrijan Krasnići". Finansirale su se samostalno, što je takođe organizovao Haradinaj, i delom preko glavnog štaba iz koga su mesečno dobijale između 20.000 i 30.000 maraka.

1 / 5 Foto: Fejsbuk / Nasim Haradinaj

Otvarani su i centri za vojnu pripremu pripadnika OVK, koji su nakon toga upućivani po raznim mestima sa nealbanskim stanovništvom gde su vršilo razne zločine, napade, otmice, mučenja, ubistva...

Mediji su pisali i da se sumnja da je Daut Haradinaj bio zadužen za pojedine likvidacije dok je njegov brat Ramuš bio pod optužbama u Haškom tribunalu. Haradinaja mlađeg inače je uhapsio i KFOR 2002. zbog sumnje da je umešan u kriminalne aktivnosti.

Suština je da se skoro čitava porodica Haradinaj, na čelu sa Ramušem, povezuje godinama unazad sa terorističkom oVK, njihovim delovanjem, kriminalom, ilegalnom trgovinom oružjem, drogom, akciznom robom, kradenim vozilima, kao i reketiranjem albanskog stanovništva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.