POTVRĐENA PRESUDA: Osmoro aktivista i aktivistkinja osuđeno zbog protesta protiv ratnog zločinca!
Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava osuđeni su za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke, Foto: Promo

i najviši državnici osudili aktiviste

POTVRĐENA PRESUDA: Osmoro aktivista i aktivistkinja osuđeno zbog protesta protiv ratnog zločinca!

Osuđeni aktivisti i aktivistkinje će podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja

Objavljeno: 10:50h

Aktivisti i aktivistkinje Inicijative mladih nikada neće pristati na političku stvarnost u kojoj su mirovni aktivisti i branitelji ljudskih prava ućutkani, a ratni zločinci zaštićeni ili slavljeni od strane celokupnog državnog aparata - predsednika, Vlade, tužilaštva, sudova i lokalnih samouprava. Dok sa naslovne strane provladinog tabloida Šljivančanin poziva na rat, Inicijativa će nastaviti da glasno govori o potrebi da izgradimo iskreni, trajni mir sa našim susedima. Protiv državne podrške ratnim zločincima, ratnog huškanja, politizovanog sudstva i represije nad aktivistima za ljudska prava ćemo stati u četvrtak u 18 časova na mestu odakle se na mir poziva poslednjih 27 godina - na platou između zgrade Predsedništva i Starog dvora. Neposredni povod je odluka Prekršajnog apelacionog suda kojim je potvrđena presuda kojom je 8 aktivistkinja i aktivista Inicijative mladih za ljudska prava osuđeno za kršenje javnog reda i mira zbog toga što su razvili transparent “Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama” i duvali u pištaljke za vreme govora Veselina Šljivančanina na tribini Srpske napredne stranke u Beški, januara 2017. godine. Prekršajni apelacioni sud je posebno potvrdio deo presude koji navodi da je činjenica da su aktivistkinje i aktivisti Inicijative nakon toga dobili batine potpuno irelevantna za ovaj sud i ovu presudu.

Ova presuda samo je potvrdila izjave zvaničnika Srpske napredne stranke, pre svega predsednika Vučića, ali i Nebojše Stefanovića, koji su neposredno nakon događaja utvrdili da se radi o kršenju Zakona o javnom redu i miru. Predsednik države, ministar policije, predsednik opštine otvoreno su stali u odbranu Šljivančanina i osudili Inicijativine aktiviste u svojim izjavama. Tužilaštvo i prekršajni sud nastavili su zadatim putem.

Osuđeni aktivisti i aktivistkinje će podneti ustavnu žalbu zbog kršenja prava na pravično suđenje i slobode izražavanja, i u krajnjem slučaju se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Ponovo jasno kažemo da smo premladi da se sećamo zločina koji su počinjeni u naše ime, ali odlučni da nikada ne zaboravimo. Ne sećamo se ni ratnohuškačke atmosfere koja se gradila mesecima i godinama pred početak ratova i krvavi raspad Jugoslavije, ali smo obavezni i odgovorni da danas čuvamo mir.

Podsetimo se kako je to izgledalo:

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.