SRPSKI KENEDI: Na današnji dan je rođen čovek koji je zamalo pobedio SLOBU i VUKA 1990. godine
Kako bi izgledala Srbija danas da je on pobedio: Ivan Đurić, Foto: kulturni heroj/goranka matić

još jedna tužna godišnjica

SRPSKI KENEDI: Na današnji dan je rođen čovek koji je zamalo pobedio SLOBU i VUKA 1990. godine

Ostao je upamćen kao mlаd, lep i pаmetan profesor, "srpski Kenedi", kаko su gа mediji nаzvаli zbog godinа i izgledа

Objavljeno:

Na današnji dan 1947. godine u Beogradu rodio se Ivan Đurić, profesor Beogradskog univerziteta, istoričar i jedan od svetski najpriznatijih vizantologa.

Đurić je doktorirao u 31. godini, a javnost ga najviše pamti kao protivkandidata Slobodanu Miloševiću i Vuku Draškoviću na prvim parlamentarnim izborima u Srbiji 1990. godine.

Ostao je upamćen kao mlаd, lep i pаmetan profesor, "srpski Kenedi", kаko su gа mediji nаzvаli zbog godinа i izgledа. Đurić je bio kаndidаt UJDI-а i Sаvezа reformskih snаgа i igrаo nа kаrtu kojа je izgubilа u drugim republikаmа - jugoslovenstvo.

Predviđajući rat na prostorima nekadašnje Jugoslavije, uporno se zalagao za mirno rešenje već zahuktalih međuetničkih sukoba, napominjući kako su pregovori jedini pravi način za prevazilaženje problema. Decembra 1990, uprkos neregularnim i nedemokratskim uslovima, prihvata da bude kandidat na izborima za predsednika Srbije, i sa gotovo 300.000 osvojenih glasova zauzima treće mesto u Republici (a prvo u Vojvodini) među medijski znatno bolje podržanim konkurentima iz drugih stranaka.

Pomalo razočaran razvojem situacije u bivšoj Jugoslaviji, Đurić napušta domovinu 1991. godine i seli se u Pariz, gde je predavao vizantologiju i živeo do svoje prerane smrti 1997. godine.

Đurić je bio u braku sa poznatom slikarkom i voditeljkom Biljanom Vilimon.

(Espreso.co.rs)

BONUS VIDEO:

Desimir Stanojević: Sloba i ja smo pevali Miri uz gitaru (KURIR TV)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.