ĐUKA ODRŽAO OPROŠTAJNI GOVOR ANGELI MERKEL! Srbija treba da razmišlja šta posle njenog odlaska!
Vladimir Đukanović održao oproštajnu reč Angeli Merkel, Foto: Printscreen/Youtube

pozdravna reč

ĐUKA ODRŽAO OPROŠTAJNI GOVOR ANGELI MERKEL! Srbija treba da razmišlja šta posle njenog odlaska!

Odlazak ove nemačke političarke, koji je kako Đukanović naglašava ona sama, najavila 2021. godine prema njegovim rečima imaće ozbiljne, ali i nepoželjne konsekvence po Balkan

Objavljeno:

Vladimir Đukanović, narodni poslanik u Skupštini Srbije, jutros se u svojoj emisiji "Dobro jutro sa Đukom", oprostio od nemačke kancelarke Angele Merkel.

Odlazak ove nemačke političarke, koji je kako Đukanović naglašava ona sama najavila 2021. godine, prema njegovim rečima imaće ozbiljne, ali i nepoželjne konsekvence po Balkan.

Naime, Vladimir Đukanović u svojoj emisiji navodi kako je došlo vreme da se priča o Evropskoj, ali i svetskoj temi broj jedan, a to je najava povlačenja Angele Merkel iz političkog života.

- Ona je najavila da definitivno neće "trčati trku" za predsednika CDU-a. Samim tim verovatno neće biti ni budući nemački kancelar, iako je najavljivala da će ići na još jedan mandat, ali verovatno to neće uraditi. 2021. bi trebalo da okonča, po nju vrlo bogatu, karijeru. Međutim, to sve može da ostavi velike posledice, a i da najavi ozbiljne promene unutar Evropske unije. Svakako i ozbiljne promene ovde kod nas na Balkanu - naglasio je Đukanović.

Dodao je još i kako Srbija nije imala najsjajnije odnose sa Angelom Merkel, ali kako je ona ipak "imala razumevanje da nas sasluša i da negde napravi neki most ili spoj između Srbije i Nemačke ka toj nekoj saradnji u smislu ekonomije pre svega."

- Po političkom pitanju nismo mogli nikako s njom da se složimo, pogotovo po pitanju Kosova i Metohije i to je ostalo zacementirano. Ona je sama doživela težak fijasko, zapravo njena politika - posebno prema migrantima je u Nemačkoj doživela ozbiljan fijasko, što su na kraju pokazali izbori u pokrajini Hesen, gde je njena partija doživela katastrofu - objasnio je Đukanović u svojoj emisiji "Dobro jutro sa Đukom".

On je naglasio, kako je nemačka kancelarka nakon kraha u gore pomenutoj pokrajini Hesen shvatila da je vreme da se povuče, ali je i objasnio šta će nadalje za Nemaču da znači njen odlazak sa "pijedestala", ali i za Balkan i celu Evropsku uniju.

- To znači da Nemačka najverovatnije skreće u desno. Samim tim čim Nemačka skreće u desno kao najjača sila Evropske unije - to je svima više nego jasno, to znači da će i unutar same EU biti ozbiljnih promena ili će se bar najavljivati ozbiljne promene. Što bi značilo da ovakva Evropska unija kakva je danas teško da će opstati kao takva. To redefinisanje odnosa unutar Evropske unije, zatim promena uopšte politike prema migrantima - definitivno će do nje doći i posebno promena te politike prema migrantima može da ima reprekusije po Balkan. Jer, nisam siguran da će Zapadna Evropa odnosno Nemačka više biti u mogućnosti da prima migrante - objašnjava Đukanović.

Srbija bi, prema rečima Vladimora Đukanovića, trebala da razmišlja o tome šta posle Angele Merkel. Ali je i naglasio kako njen odlazak može da dovede do destabilizacije EU i sukoba "velikih sila".

- Mislim da će Evropa morati da se pripremi na korenite promene. To nas vodi ka razmišljanju šta su Nemački interesi ubuduće. Teško da će Nemačka sa ovako jakom, izrazito snažnom ekonomijom baš ostati u ovim granicama gde je sada. To je prirodno širenje i videli smo šta se događalo tridesetdevete kada su krenuli da se šire, doduše tada je neka druga Nemačka bila - nacistička. Videli smo šta se desilo kada su krenuli da se šire - došlo je do Drugog svetskog rata. Ovo danas, takođe, može da nam ukaže na to da Nemačka nije baš zadovoljna time da igra ovakvu ulogu u Evropskoj uniji. Ona bi želela da ima pretežno dominantnu ulogu u Evropskoj uniji. Da svi oni preostali, naravno, budu pod njom. Mislim da negde razmišljanje političara koji preuzeli pijedestal Angele Merkel upravo takva. Oni negde razmišljaju da je Nemačka ta koja zapravo najviše vuče u Evropskoj uniji. Kada najviše vučete onda samim tim ima te i najviše prava, a kada imate najviše prava onda drugi moraju da slušaju. Sve to može da dovede do ozbiljnih turbulencija. Sve to će se svakako odraziti na Balkan u to nemojte da imate nikakvu dilemu. Mislim da nas tek čekaju sukobi velikih sila, preko naših leđa. Da li će se tu nadmetati Kinezi, Rusi, Amerikanci, Britanci i Nemci, nije ni važno, sve će to preko naših leđa svakako da puca, posebno kada Angela Merkel bude odlučila, odnosno već je odlučila, kada se bude definitivno povukla - naglašava Đukanović.

Osvrnuo se i da skorašnji ozbiljan pad evra, te evropskih berzi i to zbog najave Angele Merkel da napušta politiku. Dodao je još i kako je jasno "da se njenim povlačenjem ta stabilnost EU ovakve kakva je bila danas, koju je ona držala, definitivno urušava".

- Verovatno ćemo u nekom doglednom periodu imati neku drugačiju Evropsku uniju, što opet nama mora da bude signal da mi ne moramo baš mnogo da žurimo da idemo, odnosno da razmislimo da li bi uopšte trebalo tamo da idemo. Sve je to ono o čemu ćemo tek imati prilike da razmišljamo u narednom periodu - zaključio je Vladimir Đukanović.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.