SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO KORUPCIJI! DS tvrdi da nas Evropa vraća na popravni zbog loših rezultata SNS
Demokratska stranka izdala saopštenje o korupciji u Srbiji, Foto: Dragana Udovičić

Saopštenje

SRBIJA JE PRVA U EVROPI PO KORUPCIJI! DS tvrdi da nas Evropa vraća na popravni zbog loših rezultata SNS

U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, kažu iz Demokratske stranke

Objavljeno:

Demokratska stranka izdala je saopštenje u kome se navodi kako su gromoglasne izborne poruke koje smo slušali od Aleksandra Vučića i njegovih ministara o rešenosti države da se uhvati u koštac sa korupcijom ocenjene kao veliki neuspeh, učinjeni koraci na njenom suzbijanju dobili su nisku ocenu organa nadležnih za procenu EU.

Dalje u saopštenju ove stranke navodi se i da ono što je proklamovano nije sprovedeno, te kako zakonodavna i izvršna vlast ugrožavaju nezavisnost sudskih organa, visok nivo korupcije u državnim preduzećima, nejasni propisi, nizak kvalitet državne birokratije i nepromenjene teške ekonomske okolnosti Srbiju su svrstali među zemlje koja nisu učinile mnogo na iskorenjivanju korupcije.

- U Srbiji, mimo kamera i govornica, postoji prilično indiferentan odnos zvaničnika prema korupciji, građani su obeshrabreni negativnim iskustvima – ili ne veruju da će prijavljivanje proizvesti bilo kakav efekat, ili strahuju da će prijavljivanje korupcije dovesti do represije nad onima koji su je prijavili. Vlast SNS je i na ovom polju postigla rezultat zbog koga nas Evropa vraća na popravni. Zahtevamo da se preporuke tela Saveta Evrope (GRECO) uvaže i bez odlaganja sprovode. Nije dovoljno samo doneti zakone, akcione planove i stretegije, nego ih treba primeniti i postići rezultate u praksi. Smatramo da je veoma važno da se javnost u Srbiji upozna sa veoma zabrinjavajućom pokazateljima, jer najznačajniji antikorupcijski potencijal svakog društva predstavlja upravo rešenost njegovih građana da žive u slobodnom i uređenom društvu - stoji u saopštenju Demokratske stranke.

Bonus video:

Espreso intervju - Vuk Jeremić

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.