VUČIĆ BI SE LJUTIO KADA BIH MU DAO PETICU, NEĆU PODELE! Branko Ružić otkriva veliku TAJNU Kongresa SPS (VIDEO)
Branko Ružić otoreno o svim aktuelnim temama, Foto: Beta/Emil Vas

SVE JE REKAO

VUČIĆ BI SE LJUTIO KADA BIH MU DAO PETICU, NEĆU PODELE! Branko Ružić otkriva veliku TAJNU Kongresa SPS (VIDEO)

Ministar u Vladi Srbije i potpredsednik socijalista za Espreso.co.rs odgovara na sva aktuelna pitanja

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić u intervjuu za Espreso otkriva odnos Ivice Dačića i Aleksandra Vučića, ali i to da li se plaši rekonstrukcije Vlade Srbije ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Ministar Ružić bio je ekskluzivan gost štanda Adria Media Grup i portala Espreso na Sajmu medija i otvoreno govorio o svim aktuelnim temama.

Mediji Vas najavljuju kao jednog od mogućih protivkandidata Ivici Dačiću na Kongresu SPS, šta možemo očekivati tog 22. decembra?

- Što se tiče XX Kongresa SPS, on će stvarno biti jedan simbol sabornosti, jedna svetkovina i afirmacija politike koja proizilazi iz naše politike i svega onog što smo shodno našoj državotvornoj orijentaciji radili prethodnih, skoro 30 godina. Činjenica je da mediji s druge strane, ne sprovode izbore u SPS i siguran sam da bi mnogi volelei da dođe do nekih podela, međutim, to što se mene lično tiče, a siguran sam da tako misli i Ivica Dačić, nije moguće. On je jedini kandidat, a ako se i neko pojavi, mada u to ne verujem, Dačić ostaje za mene jedini pravi kandidat i zaslužuje da bude reizabran. Svih ovih godina on je personifikacija onog što smo pre svega zajedno radili. Ipak, mislim da je njegova situacija za nijansu teža, jer je nosio veću odgovornost, a nosiće je i dalje. Očekujem da na Kongresu plejadu veoma važnih gosti iz zemlje i inostranstva, izbor predsednika stranke, GO, statutarne komisije, nadzornog odbora i demonstraciju pravog jedinstva, uz naravno inoviranje politike koju ćemo sprovoditi u narednom periodu. Mi smo uvek želili da upodobljavamo bavljenje politikom u skladu s aktuelnim političkim trenutkom i potrebama koje država Srbija i njeni građani imaju. Ono što je najzanimljivije oko XX Kongresa je to što se on održava, za one koje se sećaju, a i za one koji to ne pamte Kongres 22.12. je svojevrsna aluzija na Dan armije.

Kada smo kod inovacija, očekuju li se, ipak inovacije u vrhu SPS?

- To ćemo videti nakon izbora i nakon prve sednice GO stranke. Svakako će biti uvaženi stavovi svih i predsednik stranke Ivica Dačić će shodno tome i svojoj proceni odabira ljudi za svoj tim, predlagati članove najvišeg rukovodstva. Ono što su slatke muke nas u SPS je to što imamo ogromni kadrovski potencijal i imamo siguran sam više ekipa iste snage i tako da će Ivica Dačić, siguran sam biti na slatkim mukama. Da li će biti novih ljudi? Svakako da.

Mediji ponovo pišu po rekonstrukciji kabineta Ane Brnabić, ali pominju se i vanredni izbori, da li Vas to plaši?

- Pre svega želim da kažem da igramo veoma važnu utakmicu za Srbiju. Ja lično nisam nikada imao bilo kakav strah. Mislim da je važno da dok se nalazite na nekoj funkciji radite to u najboljoj veri i nameri da pomognete realizaciji strateških ciljeva Vlade. To i jeste uloga svih ministara. Nemam ništa protiv tih prolaznih vremena, rekonstrukcija, ako će to doneti dobro, neki boljitak i neki novi kvalitet. Nemam ništa protiv ni izbora ako postoji neki državni razlog koji će opredeliti donosioce odluka za tako nešto. SPS nikada nije imao problem od izbora i provere volje građana bilo to na proleće ili u nekom narednom periodu.

Branko Ružić u razgovoru za Espreso
Branko Ružić u razgovoru za Espreso foto: Filip Plavčić

Da li je za Vas lično bolje rešenje za Kosovo razgraničenje ili zamrznut konflikt?

- Zamrznuti konflikt na duže staze nije rešenje koje će moći da apsorbuje sve one želje i nadanja države Srbije i generalno našeg naroda. Mislim da je potrebna hrabrost i mudrost za vođenje dijaloga, a to srpsko rukovodstvo ima i to konstantno pokazuje. Da li iskrenosti u tome ima na drugoj strani je pitanje, ja lično nisam baš toliko ubeđen. Važan je i momentum, promena stava SAD, visok stepen razumevanje Rusije, Kine i velikog broja zemalja i EU, pa čak je i Nemačka spremna da čuje naše stavove i ako je tvrda u svom stavu. Znam da je najbolje rešenje ono koje će biti održivo, koje će nas regionalno povezati i privredno i u svim drugim segmentima, očuvati naše dostojanstvo, kao i funkcionalnu eksteritorijalnost SPC na Kosovu, očuvati sve ono što Srbija na KiM baštini i ima. ZSO će biti jedna dobra poluga za unapređenje statusa Srba u tom kosovskom društvu. Videćemo, ja sam uvek umereni optimista. Sve aspekte moramo sagledati kada o tome pričamo i videti koja je realna pozicija Srbije na međunarodnom planu. Mislim da Vučić i Dačić veoma predano rade na tome. Ne treba sve gledati kroz crno-belu sliku priznanje odnosno ne priznanje jer nikome racionalnom ne pada na pamet da posegne za tim priznanjem.

Na skali od 1 do 5 ocenite funkcionisanje tandema Vučić-Dačić?

- Ne želim da budem subjektivan, ali reći ću da je ocena u najmanju ruku jaka četvorka. Kada bih dao peticu, jedan od njih, a znamo i ko (osmeh) bi onda ustao i rekao da može mnogo bolje. Tako neka bude ta jaka četvorka. Zaista mislim da su uradili mnogo za Srbiju, dugi niz godina se poznaju, zanju sve svoje vrline, ali i mane. Mislim da su došli do jednog održivog nastupa koji daje pozitivne rezultate, sve to rade iz prostog razloga, a to je što vole svoju državu.

Šta je Branko Ružić još rekao o "naučno fantastičnoj priči o nameštanju utakmice Lige šampiona između Zvezde i PSG", kao i o tome da li je njemu neko nudio da namesti meč dok je bio funkcioner FK Partizan pogledajte u videu:

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.