SRBIJA POTRAŽUJE SVOJU IMOVINU U HRVATSKOJ: Pljušte tužbe zbog odmarališta na JADRANU vrednih 1,8 milijardi evra!
Poslate opomene pred pokretanje sudskog postupka, Foto: Facebook

opomene su poslate

SRBIJA POTRAŽUJE SVOJU IMOVINU U HRVATSKOJ: Pljušte tužbe zbog odmarališta na JADRANU vrednih 1,8 milijardi evra!

Usprkos brojnim sporazumima, velike nesuglasice dveju država i dalje postoje

Objavljeno:

Na javni poziv Republičke direkcije za imovinu (RDI) Srbije stiglo je oko 130 prijava preduzeća i državnih uprava koje potražuju svoju imovinu - većinom odmarališta po jadranskoj obali, piše srpski Blic Srpska preuzeća, lokalne samouprave i državne ustanove ne mogu do svoje imovine u bivšim jugoslavenskim republikama, najatraktivniji objekti nalaze se u Hrvatskoj, među kojima su mnogi već prodaji drugim vlasnicima.

Tako je, na primer, Autonomna Pokrajina Vojvodina za objekt na Bledskom jezeru - koji sada koristi Ministarstvo obrane Slovenije - pokrenulo opomenu pred pokretanje sudskog postupka, a to je već urađeno u vezi s vilama “Vojvodina” u Lovranu i Crikvenici, koje su u međuvremenu odlukom t sudskih organa prenete u vlasništvo MUP-a Hrvatske, odnosno Hrvatskog fonda za privatizaciju. Prijave za restituciju dostavile su i brojne druge srpske institucije - od Grada Beograda koji potražuje vilu na Bledu u Sloveniji, do Kazneno-popravnog doma Sremska Mitrovica koji traži da mu se vrati hotel “Dubravka” u Baškoj Vodi, pored Makarske. No, kako neslužbeno doznaje Blic iz Ministarstva pravde, koliko je njima poznato, hotel “Dubravka” je prodan privatniku. Samo poduzeće za turizam “Rekreaturs” potražuje nekadašnje odmaralište “Beograd” u Rovinju od 900 ležajeva, nekadašnje odmaralište “Srbija” pored Dubrovnika s 375 ležajeva i bungalove “Stari grad” u Biogradu na Moru od skoro 200 ležajeva. Imali su još odmarališta na nekoliko hrvatskih otoka, ali nisu vlasnici zemljišta pa ih i ne traže.

- Na sve pozive Direkcije smo se javljali, ali individualno nismo tražili ništa niti pokretali postupke pred hrvatskim sudovima. Koliko znamo, odmaralište “Beograd” koristi Tvornica duhana Rovinj, odmaralište kod Dubrovnika je porušeno, a u Biogradu na Moru jedan deo odmarališta koriste časne sestre Katoličke crkve - rekli su iz ovog poduzeća. Prema podacima iz RDI, “Simpo” iz Vranja potražuje 2.100 metara kvadratnih poslovnog prostora u Samoboru. RDI su se javili i zrenjaninska mesna industrija „Bek”, subotički „Vojput”, Jugobanka, kragujevačka „Zastava”, pančevačka „Utva”, „Pionir” iz Subotice koji ima nekretnine u Splitu i mnogi drugi. Svoju imovinu potražuju i Osnovna škola „1. oktobar“ Bašaid, OŠ „Jovan Sterija Popović“Beograd, kao i Gradski centar za socijalni rad Jagodina.

Srbija je potpisala Aneks G Sporazuma o sukcesiji koji bi trebalo da vrati imovinu naših poduzeća. Pozvaćemo Hrvatsku, gde je najviše takve imovine, da zaključi bilateralni sporazum sa Srbijom. Ako to ne budu želeli, ići ćemo na arbitražu koja ima snagu jaču od zakona - izjavio je Jovan Vorkapić, direktor RDI. Iako je na javnom pozivu rok za dostavu prijave i dokumentacije za oduzetu imovinu bio 5. novembar ove godine, RDI i dalje prima nove prijave koje im, kako kažu, pristižu svakodnevno.

Po proceni ove institucije, vrednost zgrada, stanova i odmarališta koje subjekti iz Srbije potražuju u Hrvatskoj je oko 1,8 milijardi eura, a u drugom smeru iznos je oko 800 miliona eura. Hrvatska od 1992. godine svu pokretnu i nepokretnu imovinu srpskih pravnih lica na svojoj teritoriji konfiskovala je, bez naknade, a posebnim zakonom iz 1994. godine ta imovina upisana je kao državna i data na raspolaganje Fondu za privatizaciju. Deo je tako i prodan.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.