BIO JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK IZA SLOBE MILOŠEVIĆA, brutalno je ubijen, a danas su ga svi zaboravili (FOTO)
Zoran Todorović Kundak, Foto: MUP

Da li ga se sećate?

BIO JE DRUGI NAJMOĆNIJI ČOVEK IZA SLOBE MILOŠEVIĆA, brutalno je ubijen, a danas su ga svi zaboravili (FOTO)

Ubistvo se inače dogodilo u vreme kada je Mira zbog promocije knjige bila u Indiji

Objavljeno:

Od ubistva Zorana Todorovića Kundaka prošla je 21 godina.

Nekadašnji visoki funkcioner JUL i direktor „Beopetrola” likvidiran je 24. oktobra 1997, kada je i dalje nepoznati ubica u njega ispalio dva rafala, kako se pretpostavlja, iz oružja tipa „hekler”.

Njegovoj sahrani je prisustvovao ceo tadašnji državni vrh predvođen Slobodanom Miloševićem, dok se Miloševićeva supruga Mira Marković, koja je tada bila u Indiji, pismom oprostila od Kundaka, dok je cela prestonica brujala o tome da je generalni sekretar JUL-a izgubio glavu zbog navodne ljubavne afere sa prvom damom Jugoslavije.

Mira marković nije bila u zemlji kad je ubijen
Mira marković nije bila u zemlji kad je ubijen foto: Profimedia

Kako je ranije za medije naveo dr Darko Trifunović sa Fakulteta za bezbednost, razlog za likvidaciju je ipak bio daleko ozbiljniji od navodne romanse.

- Svi koji su bili povezani sa kiparskim parama, odnosno iznošenjem milijardi tadašnjih maraka iz zemlje, ubijeni su. Prvo su likvidirali Badžu, potom Kundaka, i na kraju Petrovića, direktora aerodroma. I mi sada, 20 godina kasnije, ne možemo da saznamo ko je ubio te ljude, ne možemo da otvorimo ne samo kiparsku aferu, nego i borske rudnike i Blagoja Spaskovskog. Strašno je šta se dešava, ali na kraju će sve te afere morati da se otvore ukoliko želimo da uđemo u Evropsku uniju - naveo je Trifunović.

Kako se spekulisalo da se ubistvo dogodilo u vreme kada je Mira zbog promocije knjige bila u Indiji, spekulisalo se da je Sloba ipak malo hteo da je poštedi bola za njenim voljenim.

Sloba je hteo da je poštedi bola
Sloba je hteo da je poštedi bola foto: Kurir/Privatna arhiva

Mira je poslala pravo pesničko pismo voljenom koje je pročitano na Kundakovoj sahrani:

- Dragi Zorane, nikada nisam bila dalje od tebe i nikad ti nisam bila bliže. S juga Indije, iz Madrasa, nisam u stanju da dođem danas u Beograd i da se s tobom pozdravim poslednji put - ja, koja sam punih 15 godina tvoja najbolja drugarica. Ali ti šaljem poruke preko svih ovih planina i mora - ja se s tobom nikada neću rastati - stajalo je u Mirinom pismu, koje je na kraju potpisano sa “Tvoja Mira”, a da li je zaista bila njegova plašimo se da nikada nećemo sa sigurnošću znati.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.