Vitomir Mihajlović opet na čelu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine
Foto: Filip Plavčić

novi stari predsednik

Vitomir Mihajlović opet na čelu Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

U toku su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Objavljeno:

Nakon dva i po meseca čekanja na rešenje ministratsva državne uprave i lokalne samouprave, o smeni predsednika Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, gospodina Tefina Ramadanovića, 17. oktobra je ovaj dokument uručen novom-starom predsedniku prof. Vitomiru Mihajloviću, u kome stoji da je obrazovan privremeni organ upravljanja, na čijem će čelu biti upravo Vitomir Mihajlović i to zbog neodržavanja sednice Saveta u zakonskom roku.

Rešenjem ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, nalaže se formiranje privremenog organa, koji će činiti pet članova Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine: prof. Vitomir Mihajlović, Amet Arifi, Vesna Novakov, Miloš Nikolić i Jasmina Živković.

Kako se navodi u rešenju, na na osnovu Zakona o ministarstvima, odnosno Zakonu o Nacionalnim savetima nacionalnih manjina, raspušta se romski nacionalni savet do konstituisanja novog, a vođenjenje svih pravih poslova prelazi u nadležnost privremenog organa uprave.

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine u privremenom organu, prof. Vitomir Mihajlović, kaže da je napokon pravda zadovoljena i potsetio je na činjenicu da još 15. jula ove godne došlo do smene tadašnjeg rukovodstva Saveta, ne čijem je čelu bio gospodin Ramadanović, ali da je tada ministratsvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo negatvno rešenje o smeni rukovodstva i da su isti ljudi ostali na čelu Saveta sve do donošenja ovog rešenja o uvođenju privremenog organa.

- Pravda je napokon zadovoljena. Svestan sam da je ona veoma spora, ali i dostižna. Privremeni organ uprave Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na čijem sam ja čelu, radiće po zakonu i u skladu sa statutom Saveta, sve do konstituisanja novog Nacionalnog saveta Roma. Nadležnosti Saveta u ovom trenutku nisu velika, ali mojim kolegama i meni je najvažnije da romski učenici i studenti ne ispaštaju zbog proposta prošlog rukovodstva i njihove nemarnosti da ne zakažu sednicu Saveta šest meseci i da na taj način bude uveden privremeni organ. U ovom trenutku aktualne su stipendije za učenike i studente, kao i upisi u školskim i studenskim domovima. Savet će od prvog novembra funkcionisati najnormalnije i svi Romi i Romkinje mogu da se jave ukoliko im je potrebna pomoć oko stipendija ili studenskih domova – istakao je Mihajlović.

U toku su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina. Kada je reč o Nacionalnom savetu Roma, na predstojećim izborima kandidovano je pet izbornih lista i ukupno 166 kandidata. Izbori će biti održani četvrtog novembra, a konstitusianje novog Saveta Roma očekuje se do kraja ove kalendarske godine.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.