VUČIĆ NUDIO ZUKORLIĆU DA BUDE MINISTAR?! Vodili smo razgovor, ne isključujem tu mogućnost, ali...
Zukorlić je rekao da preferira redovne izbore, ali da ni vanredni nisu ništa strašno, Foto: Filip Plavčić

intervju

VUČIĆ NUDIO ZUKORLIĆU DA BUDE MINISTAR?! Vodili smo razgovor, ne isključujem tu mogućnost, ali...

Zukorlić je rekao da je završio pripravnički staž, da je solidno savladao politički zanat i da su otvorene mogućnosti za razne razgovore

Objavljeno: 14:02h

Predsednik Stranke pravde i pomirenja i narodni poslanik Muamer Zukorlić izjavio je u intervjuu današnjem "Blicu", odgovarajući na pitanje da li su Srbiji potrebni novi izbori, da "preferira redovne izbore kako bi strukture koje su dobile poverenje građana imale normalne okolnosti da pokažu šta znaju i umeju", ali da "ni vanredni izbvori nisu ništa strašno".

- Doduše, imali smo malo više proteklih godina i pitanje je postoje li ozbiljni povodi za to. Na primer, ako se promene odnosi unutar vladajuće koalicije, ako se u društvu dešavaju važni događaji koji mogu da utiču na stav građana o vladajućoj koaliciji ili je potrebno osvežiti poverenje građana pred neke važne događaje - rekao je Zukorlić.

Na konstataciju lista da "vrh SNS potkrepljuje zahtev (za vanrednim izborima) obezbeđenjem četiri godine mira", Zukorlić je odgovorio da "imaju četiri godine, prema svim pokazateljima ne gube na rejtingu i nemaju razlog da žure".

Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić foto: Filip Plavčić

Upitan o tome "kakve su šanse da 2020. ili ranije uđe u vladu kao ministar" i konstataciju da "kažu da je sve bliži državnom vrhu i da bi mogao da bude novi Ljajić", Zukorlić je kazao da, "kao prvo, ne može biti novi Ljajić ni u jednoj varijanti".

- Drugo, i sada sam blizak vrhu države, nemam potrebu da se približim još više da bih imao važnu poziciju u državi. Prve dve godine mog profesionalnog bavljenja politikom ja sam bio taj koji nije hteo izvršnu vlast - naveo je predsednik Stranke pravde i pomirenja.

Muamer Zukorlić kaže da mu nije nuđeno da bude ministar, ali da se razgovaralo o tome
Muamer Zukorlić kaže da mu nije nuđeno da bude ministar, ali da se razgovaralo o tome foto: Filip Plavčić

Na pitanje da li to "znači da mu je predsednik Vučić nudio da bude ministar", Zukorlić je rekao da su "svi njegovi razgovori o važnim temama samo sa predsednikom".

- Nije mi nuđeno, nego se o tome razgovaralo. A sada mogu da kažem da sam završio pripravnički staž, da sam solidno savladao politički zanat i da su otvorene mogućnosti za razne razgovore. Istina, nemam ambicije prema ministarskoj funkciji, zato što ne vidim to kao ličnu afirmaciju - poručio je Zukorlić.

On je izneo tvrdnju da su "prethodni sandžački ministri, Ugljanin i Ljajić tu poziciju obesmislili, ništa nisu promenili nabolje" i da "u Sandžaku postoji mišljenje - što više ministara odatle, to manje koristi za njih".

Zukorlić je ipak dodao da ipak "ne isključuje mogućnost da prihvati ponudu, iako nije takvog psihomentalnog karakternog profila". Naveo je da je "pre dve godine imao ozbiljne razgovore o poziciji predsedavajućeg parlamenta" sa tadašnjim premijerom i sadašnjim predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U vezi sa predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno veće (BNV) početkom novembra, na pitanje da li je on "naslabiji činilac u Sandžaku kao što Ljajić kaže", Zukorlić je odgovorio da će "konačni odgovor na to pitanje stići 4. novembra".

- Pobedio sam 2010, ali mi je vlast Borisa Tadića otela rezultat i poništila izbore, i 2014. isto. Imamo najjaču podršku, ali je problem što je zakon omogućio da lokalne samouprave manipulišu i zloupotrebljavaju pozicije - ocenio je Zukorlić.

Na pitanje šta znači da je "tek prekjuče shvatio" šta je predsednik Srbije Vučić mislio u vezi sa Kosovom i idejom razgraničenja, Zukorlić je naveo da "misli da je shvatio" i da Vučića "podržava u nalaženju prihvatljivog i održivog rešenja za Kosovo".

- Mislim da pod pojmom razgraničenje podrazumeva rešenje statusa Kosova sa pozicija Srbije, jer je status Kosova sa pozicije dominantnih međunarodnih faktora rešen... Mislim da je (Vučić) pokušao da ga objektivizuje iz mitomanske kategorije koja je poslednjih 30 godina isforsirana matrama koje su dovele u situaciju da većina građana emotivno, a ne racionalno reaguje kada se spomene Kosovo - rekao je Zukorlić.

On je ocenio da je Vučić "dao naslov "razgraničenje", ali da on misli da ga "ne treba banalno shvatiti poput novih granica, već da je hteo tu ranu da prevede iz statusa maligniteta u benignitet".

Upitan da li se "zalaže za autonomiju Raške oblasti, odnosno Sandžaka, Zukorlić je kazao da se "zalaže za Sandžak kao prekograničnu regiju s izvesnim stepenom autonomije uz poštovanje granica i Srbije i Crne Gore".

- Detalji bi se rešili kroz dijalog. Stav je da treba da dobije status, stepen samouprave, ali ne na štetu države Srbije i srpskog naroda. Postoje razni modeli u Evropi - Južni Tirol, još nekoliko regiona sa međugraničnom organizacijom - naveo je Zukorlić uz tvrdnju da "i Srbi traže Zajednicu srpskih opština (ZSO)" i da njegova politika "nema veze sa prekrajanjem granica, već politika Sulejmana Ugljanina".

Zukorlić je ocenio da je "ovo pitanje tako važno i krupno da ne može biti predmet razgovora samo njega i Vučića".

Bonus video:

KRATKI ESPRESO 7 (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.