RAZMATRAĆE SE DA LI ĆE KOSOVO POSTATI ČLAN: Generalna skupština Interpola u novembru u Dubaiju!
Razmatraće se da li će Kosovo postati član, Foto: AP

SEDNICA

RAZMATRAĆE SE DA LI ĆE KOSOVO POSTATI ČLAN: Generalna skupština Interpola u novembru u Dubaiju!

Ove godine će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je dosadašanji podneo ostavku

Objavljeno:

Generalna skupština Interpola održaće se u drugoj polovini novembra u Dubaiju gde će se, prema navodima njegovih zvaničnika, razmatrati zahtev Kosova da postane član te međunarodne policijske organizacije.

Najviše telo Interpola se okuplja jednom godišnje kada donosi ključne odluke o radu, resursima, metodama, finansiranju i programu akvitnosti, kao i o prijemu novih članca kao prošle godine kada su članice postale Palestina i Solomonska Ostrva.

Ove godine će se glasati za novog predsednika Interpola, pošto je dosadašanji, Kinez Meng Hongvej podneo ostavku nakon što je Kina saopštila da je pod istragom.

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok obavestio je u martu kosovske zvaničnike da je na sastanku Izvršnog odbora razgovarao o molbi Kosova za članstvo i da je ona stavljena je u nacrt dnevnog reda 87. sednice Generalne skupštine Interpola od 18. do 21. novembra u UAE.

U okviru priprema za predstojeću generalnu skupštinu, kosovska vlada je u petak usvojila zahtev za izdvajanje 1,2 miliona evra koordinacionom telu za lobiranje za članstvo Kosova u Interpolu.

Priština je i prošle godine podnela molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedelju dana pre generalne skupštine u Kini povukao zahtev zbog nedostatka glasova podrške.

Na dan kada je Palestina primljena u Interpol uprkos protivljenju Izraela i SAD, srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je u Pekingu da je pozicija Srbije da samo suverene države članice Ujedinjenih nacija mogu podneti prijavu za članstvo u Interpolu.

- Interpol treba na svaki način da izbegne politizaciju svog rada, što je strogo zabranjeno i Ustavom ove organzacije. Pozivanje na članstvo u Ujedinjenim nacijama predstavlja jedini potpuno siguran način da se utvrdi status države i da se izbegne zamka politizacije - rekao je Stefanović.

Na prošlogodišnjoj Generalnoj skuptini Palestinska uprava je primljena u Interpol kao zemlja članica uprkos nastojanjima Izraela i SAD da to osujete. Izrael se nadao da će Izvršini komitet odlučiti da ne stavi palestinski zahtev na glasanje, objašnjavajući da Palestina nije država prema parametrima Interpola. Interpol ima 192 članice, a od medjunarodno priznatih država u njegovom članstvu nisu Severna Koreja i nekoliko pacifičkih država. Članice nisu ni nekoliko teritorija sa spornom državnošću kao što su Severni Kiper, Tajvan, Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje.

Prema oceni EU Observera Kosovo ispunjava kriterijume za članstvo u Interpolu, izuzev političkih, ali se posle prošlogodišnjeg prijema Palestine čini da više nema argumenata ni za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.

Bonus video:

Igor Mirović recituje stihove svoje pesme

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.