NAŠE JE DA SE MOLIMO... Vučić iskreno rekao šta je razgovarao sa Palmerom!
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je o čemu je pričao sa Palmerom, Foto: Printscreen

PRIČALO SE I O KOSOVU

NAŠE JE DA SE MOLIMO... Vučić iskreno rekao šta je razgovarao sa Palmerom!

Kao što je za njih Kosovo nezavisno, tako za nas nije, kaže predsednik Srbije

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je posle sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom su odnosi Srbije i SAD bolji.

“Naši bilateralni odnosi su bolji, želim da verujem da će i u budućnosti biti samo bolji. Zadovoljni smo što ljudi u američkoj administraciji žele da čuju naše stavove. Ne možemo da kažemo da smo u svemu saglasni, po pitanju Kosmeta ne delimo stavove, ali sam zadovoljan što možemo o svemu otvoreno da razgovaramo i da vidimo kako i na koji način možemo da rešavamo probleme“, naveo je Vučić. Istakao je i da postoji saglasnost po jednom pitanju, a to je očuvanje mira i stabilnosti, odakle sledi izgradnja uređenih društava na Zapadnog Balkanu i političke i ekonomske saradnje kao što su uradile nordijske zemlje. “Najviše smo razgovaralo o Kosmetu. SAD su pre deset godina priznale nezavisnost, Srbija nije it u se naši stavovi razlikuju. Pričali smo o tri važne teme, jedna je nastavak dijaloga, druga je moja molba da razgovaramo na tu temu, da predočim poziciju Srbije o stvaranju takozvane kosovske vojske, a treća je kako i na koji način da približimo naša društva i naše narode i da se bolje razumemo u budućnosti”, dodao je Vučić.

Dodao je i da postoji saglasnost o tome da treba nastaviti dijalog Beograda i Prištine. “Bilo bi dobro ako možemo da postignemo kompromis sa Albancima, nismo bliži tome. Izneo sam poziciju Srbije, čuo sam poziciju Amerike. Zamolio sam Palmera i ukazao na to da formiranje kosovske vojske ne stoji u međunarodnim pravnim aktima, ni u Kumanovskom sporazumu ni u Rezoluciji 1244, ni u Briselskom sporazumu, ni u dogovoru sa NATO koji je postignut posle toga. Postoje dva uslova da kosovske snage uđu na sever Kosova, jedan je saglasnost NATO, drugi je saglasnost srpske zajednice”, rekao je Vučić. On je, na kraju izlaganja, rekao da je obećao američkim partnerima da će biti uloženo mnogo napora da se sačuva mir i stabilnost u regionu.

“Kao što je za njih Kosovo nezavisno, tako za nas nije. Znamo za ovu američku poziciju i nije ni novo ni iznenađujuće, niti bi Albanci nešto radili bez američke podrške. Uvek su se pozivali na Amerikance. Kada pitam naše američke partnere na osnovu čega zasnivaju pravnu mogućnost za formiranje kosovske vojske, odgovor je da se to zasniva na činjenici da je Kosovo nezavisna i suverena država i da ima pravo formiranja sopstvene vojske u skladu sa svojim ustavom. To je direktno suprotno sa svim aktima međunarodnog javnog prava, mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede, uveren sam da će Amerikanci razumeti naše molbe… Naše je da molimo da razumeju da to može da ugrozi mir i stabilnost i da dovede do tragičnih posledica”, rekao je Vučić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.