NE MOGU DA PRIHVATIM DA JE PRIZREN U DRUGOJ DRŽAVI! Patrijarh Irinej poslao moćnu poruku Srbima iz Gračanice (FOTO)
Patrijarh Irinej u manastiru Gračanica, Foto: TV Hram

STAV SPC

NE MOGU DA PRIHVATIM DA JE PRIZREN U DRUGOJ DRŽAVI! Patrijarh Irinej poslao moćnu poruku Srbima iz Gračanice (FOTO)

Nikakve podele i granica na Kosovu i Metohiji neće biti, kaže patrijarh SPC

Objavljeno:

Posle obilaska Pećke Patrijaršije i metohijskih svetinja, patrijarh srpski Irinej, u društvu visokog crkvenog velikodostojika iz Sirije, patrijarha Antiohijskog i celog Istoka Jovana Desetog, posetio je manastir Gračanicu gde ih je dočekao njihov domaćin, Episkop raško-prizrenski Teodosije.

„Nikakve podele i granica na Kosovu i Metohiji neće biti. Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo dokle postojimo. Nema nikakvih podela. Ja ne mogu da shvatim da Prizren, gde sam bio više od 15 godina, bude u nekoj drugoj državi, Pećka Patrijaršija, Dečani, Gračanica…To u moju glavu ne ulazi, a potogovu u srce“, ponovio je dobro poznati stav SPC, njen poglavar, Patrijarh srpski Irinej u Gračanici.

„Da znate da smo sa svama vama i da pratimo sve ono što se dešava“, rekao je u obraćanju okupljeni vernicima i novinarima Srpski Patrijarh Irinej.

Dodajući da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji težak, „možda teži nego ikada“, poglavar SPC je poručio „da se svi moramo boriti da se ovde održimo“.

„Dok smo ovde, to je naše. Kada budemo, ne daj Bože, napustili ove svete prostore, onda to više neće biti naše. Može biti i u srcu, ali ne i drugačije. Nadajmo se, jer biće svega uz pomoć Božju i svetitelja koji počivaju na Kosovu, u Pećkoj Patrijaršiji, u Dečanima“, poručio je Patrijarh Irinej.

Podsetivši da je sva „ova zemlja natopljena krvlju mučenika koji su branili svoju veru i otadžbinu“, Patrijarh je istakao da je „bilo je mnogo teških vremena u prošlosti, ali da se nekako istrajavalo“.

„Moramo učiniti sve da i ovo prođe. Dolaze mnoga teška iskušnja i nevolje, ali i sve prođe. Možda je ovo svima nama samo jedna dobra opomena da se vratimo Bogu i sebi. Ovo je velikim delom učinjeno što smo mi udaljeni i od Boga i od sebe“ , napomenuo je Patrijarh Irinej.

Patrijarh Srpski podsetio je da SPC nikada nije menjala svoj zvaničan stav po pitanju Kosova i Metohije.

„Crkva nikada nije menjala svoj stav, tu smo i tu ostajemo, dokle postojimo. Neka okupiraju kao što je i okupirano, neka uzmu i neka osvoje, ali ne smemo da im to damo, to je osnovna stvar“, naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve u Gračanici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.