IVICA DAČIĆ NA GO SPS: 22. decembra biramo rukovodstvo, ne menjamo program!
Na kongresu će biti doneta i politička deklaracija o svim izazovima, ali neće biti promenjen program, Foto: Beta/Miloš Miškov

ne menja program

IVICA DAČIĆ NA GO SPS: 22. decembra biramo rukovodstvo, ne menjamo program!

Dačić je rekao da SPS želi da bude moderna socijaldemokratska stranka koja će na sledećim parlamentarnim izborima ostvariti još bolje rezultate

Objavljeno: 15:35h

Socijalistička partije Srbije (SPS) će 22. decembra na kongresu u Sava centru izabrati predsednika, glavni odbor, statutarnu i nadzornu komisiju, najavio je danas lider te stranke Ivica Dačić.

Na kongresu će, kaže Dačić, biti doneta i politička deklaracija o svim izazovima, ali neće biti promenjen program. On je dodao da će do 15.novembra biti održani sastanci na kojima će biti predlagani delegate kongresa i kandidati za funkcije, a nakon toga će, kaže biti održane opštinske, gradske i pokrajinske konferencije.

"Bitno je da SPS nastavi sa reformama koje smo započeli i želimo da imamo što više mladih i obrazovanih ljudi", rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS.

On je uoči sednice Glavnog odbora rekao da danas neće biti reči o kadrovskim pitanjima, jer je, kaže, još rano i podvukao još jednom da je u stranci posle 5.oktobra došlo do velikih promena i da je sada prilika da se nastave reforme. Dačić je rekao da SPS želi da bude moderna socijaldemokratska stranka koja će, ističe, na sledećim parlamentarnim izborima ostvariti još bolje rezultate.

Na pitanje o protivkandidatima za predsednika stranke, Dačić je rekao da nema ništa protiv, ali da onaj ko hoće da bude njegov protivkandidat, mora da izađe sa novim programom i koncepcijom, a ako ne dobiju podršku, mora da bude svestan da neće biti deo njegove politike.

NASTAVLjA SE ANTISRPSKA HISTERIJA U VUKOVARU

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas, komentarišući jučerašnji protest u Vukovaru, da je očigledno da u Hrvatskoj postoji pritisak i velika ekspanzija desničarskih stranaka i dodao da se to prelama na srpsko-hrvatske odnose. U Vukovaru je juče održan protest zbog neprocesuiranja ratnih zločina na kojem je zatraženo od predstavnika vlasti da uslove ulazak Srbije u EU, a Dačić primećuje i da se tamo istovremeno održava i promocija knjige o Maksu Luburiću (upravniku logora Jasenovac).

"Zamislite Nemačku u kojoj bi se odvijale promocije knjige o upravniku Aušvica ili nekih drugih logora ili u Austriji o Mauthauzenu. Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj i naravno da se to uvek prelama na srpsko-hrvatske odnose. Time se nastavlja antisrpska histerija koja postoji", rekao je Dačić novinarima u sedištu SPS gde je održana sednica Glavnog odbora stranke.

Dodao je da ne zna na koga se oni koji protestuju žale, navodeći da je Srbija sankcionisala svakoga i da će sankcionisati svakoga ko je počinio ratni zločin.

"Svi treba da budu svesni svojih zločina koji su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu koji su stotinu, hiljadu puta veći nego sto je to bilo 90-tih godina. Ako je neko počinio ratni zločin treba da odgovara, nema nikakve sumnje", poručio je Dačić.

KOSOVO VIŠE NIJE "ČEDO", POZICIJA SRBIJE SVE JAČA

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kaže da ne zna da li je tačna informacija da su SAD prekinule kontakt sa ministrom odbrane Kosova i navodi da je o tome saznao iz medija, ali podseća da američka administracija ne gleda više na Kosovo kao na "svoje čedo" već pokušava da bude objektivna.

"Mislim da je to dobro. Generalno, kosovska spoljna i unutrasnja politika su u velikoj defanzivi. Oni više nisu čedo Zapada već problem. Oni su prepreka za mirno rešavanje na KiM", rekao je Dačić novinarima.

Kaže da je, s druge strane, pozicija Srbije sve jača.

"Ljudi imaju razumevanja za naše argumente. Nastavljamo politiku povlačcenja priznanja (nezavisnosti Kosova)", rekao je Dačić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.