KAPETAN DRAGAN USKORO NA SLOBODI? Zatraženo USLOVNO PUŠTANJE iz zatvora
Zahtev za uslovni otpust podnela je Uprava zatvora Remetinec, Foto: Beta / Mario Strmotic

Zahtev je podnet sudu u Velikoj Gorici

KAPETAN DRAGAN USKORO NA SLOBODI? Zatraženo USLOVNO PUŠTANJE iz zatvora

Advokatica Slađana Čanković koja zastupa Dragana Vasiljkovića kaže kako se radi o specifičnom slučaju

Objavljeno:

Županijski sud u Varaždinu zatražio je od Kaznionice u Lepoglavi mišljenje o uslovnom otpustu za Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao Kapetan Dragan, koji je na odsluženju pravomoćne kazne od 13 i pol godina zatvora za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima tokom Domovinskog rata.

Kako piše Slobodna Dalmacija, zahtev za uslovni otpust podnela je Uprava zatvora Remetinec, u kojem je Dragan Vasiljković smešten na Odjelu za dijagnostiku, nakon pravosnažnosti presude, u julu ove godine.

U skladu s Kaznenim zakonom osoba koja je osuđena na zatvor može se otpustiti s izdržavanja kazne nakon što je protekla najmanje polovina kazne. Zakonodavstvo o uslovnom otpustu odlučuje na temelju molbe zatvorenika ili predloga upravitelja zatvora, odnosno kaznionice ili državnog odvokata. U pravilu se uslovni otpust rešava na molbu zatvorenika, no u ovom slučaju zahtev je podnet po službenoj dužnosti.

Advokatica Slađana Čanković koja zastupa Dragana Vasiljkovića kaže kako se radi o specifičnom slučaju te je ne čudi što je Uprava zatvora podnela zahtev o uslovnom otpustu.

- Smatram kako je moj klijent trebao izaći i ranije. On je do sada bio zatvoren 12 godina, što u ekstradicijskom pritvoru u Australiji pre izručenja Hrvatskoj, zatim u istražnom zatvoru te na odsluženju kazne tako da je premašio sve rokove propisane zakonom što se tiče uslovnog otpusta. Već tri nedelje boravi u Lepoglavi gde je upućen nakon procene na Odeljenju dijagnostike - izjavila je advokatica Čanković.

Zahtev je podnet sudu u Velikoj Gorici, koji je nadležan za područje Novog Zagreba, ali kako je u međuvremenu Vasiljković prebačen u Lepoglavu predmet je dostavljen sudu u Varaždinu.

- Od zatvora u Lepoglavi zatraženo je izvešće s mišljenjem o predlogu za uslovni otpust zatvorenika Dragana Vasiljkovića. Nakon dostave izveštaja i prikupljanja ostale dokumentacije, zakazaće se sednica veća, a radi donošenja odluke - saznaje Slobodna Dalmacija od Igora Pavlica, glasnogovornika Županijskog suda u Varaždinu.

Dragan Vasiljković proglašen je krivim za ratni zločin nad ratnim zarobljenicima i civilima, po zapovednoj odgovornosti i kao direktni počinitelj u lipnju i srpnju 1991. godine u zatvoru na Kninskoj tvrđavi, te po zapovjednoj odgovornosti kao organizator napada na Glinu i njezina prigradska naselja Jukinac, zatim Gornji i Donji Viduševac u srpnju iste godine.

Za nedela u Kninu dobio je sedam godina zatvora, a ista kazna određena mu je i za napad na Glinu i okolna naselja prilikom čega su smrtno stradali nemački novinar Egon Scotland i meštanin Nikola Regić. Sledom toga izrečena mu je jedinstvena kazna od 13 godina i šest meseci od koje mu je ostalo godinu i po dana za odsluženje.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/.jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.