OKRUGLI STO OPOZICIJE: Traže promenu izbornih uslova u Srbiji i slobodnije medije!
Opozicija se sastala u Skupštini, Foto: Privatna arhiva

sastanak u "staroj" skupštini

OKRUGLI STO OPOZICIJE: Traže promenu izbornih uslova u Srbiji i slobodnije medije!

Prvi u nizu razgovora predstavnika opozicije na tu temu je i "vid pritiska" na vlast da do narednih izbora prihvati opozicione zahteve

Objavljeno: 16:42h

Opozicione stranke i pokreti počele su danas u staroj zgradi Narodne Skupštine prvi okrugli sto o potrebi promene izbornih uslova u Srbiji.

Prvi u nizu razgovora predstavnika opozicije na tu temu je i "vid pritiska" na vlast da do narednih izbora prihvati opozicione zahteve.

Ana Stevanović iz Dosta je bilo postavila je pitanje da li danas postoje mediji koji će objektivno da izveštavaju.

- Dokle mislimo da trpimo teror koji trpimo, da li ima svrhe da učestvujemo u izborima, za koje znamo da su pokradeni - rekla je Stevanovićeva i pozvala sve na diskusiju.

foto: Privatna arhiva

Lider Dveri Boško Obradović je izrazio zadovoljstvo što se ovaj okrugli sto upravo održava u Skupštini.

- Na prste jedne ruke moći će da se izbroje mediji koji će objaviti o ovom sastanku. Ukoliko ne nastavimo da budemo jedinstveni kao opozicija, mi nećemo moći da se izborimo za slobodne medije - rekao je Obradović.

Lider Nove stranke Zoran Živković rekao je da je bojkot bežanje, da su u modernoj istoriji bojkotovani izbori, a da je taj postupak pokazao da se time ništa ne postiže, i da treba da se bore za nezavisne izbore.

- Lekarski pregled za kandidate treba da je obavezan, to će smanjiti pritisak i dodatno će da oteža formiranje lista. Treba da se takođe pokaže da li je kandidat ikad koristio drogu, jer to nikako ne tolerišem. Treba stvoriti uslove za savršene izbore kakvi već postoje u svetu. Treba da kažemo par rečenica još zapadu, bilo da je Brisel ili koji drugi grad u pitanju - rekao je Živković.

foto: Privatna arhiva

Predsednik DSS Miloš Jovanović rekao je da je već dosta toga rečeno, ali da treba da se usredsrede na sledeće izbore i da budu koliko toliko normalni, kao i na medije.

- Svako od nas ima hiljadu ideja, ali i da razmišljamo kako da postignemo legitimne zahteve - rekao je Jovanović.

Nebojša Zelenović iz Zajedno za Srbiju, rekao je da će u Strazburu govoriti o političkom kriminalu koji se sprovodio u Srbiji.

- Molim vas da mi dostavite dokaze, i sve što znate, da se kradu izbori, da se vrše zloupotrebe. Tamo idem da uperim prst u politički kriminal, mi time ne tužimo svoju državu već je štitimo. Nadam se da ćemo izdejstvovati da ovo bude ozbiljna tema - rekao je Zelenović.

Lider PSG Saša Janković rekao je da novi kvalitet što ih je toliko na okruglom stolu.

- Ne mislim da je ovaj sastanak mesto gde treba do kraja formulisati sve. Pitanje izbornih uslova i sloboda medija je nešto oko čega želimo da sarađujemo sa celom opozicijom. Nadam se da se opozicija neće nikad više deliti oko ovih stvari - rekao je Janković.

Borko Stefanović, predsednik Levice Srbije kaže da oni moraju biti jedinstveni, i ovaj okrugli sto pokazao je da su jedinstveni kada su u pitanju izborni rezultati i medijski mrak.

- Mi imamo potpunu inverziju od strane režima, ne samo što imaju svoje medije već su pokušali i da imaju svoju opoziciju, i ovim smo pokazali da smo jedinstveni - rekao je Stefanović.

Milan Stamatović rekao je da bi trebalo da se obezbedi kontrola biračkih listića, i da se sva biračka mesta pokriju video nadzorom.

- Mi smo uzeli poluge za krađu, možemo da pristupimo biračkom spisku i da vidimo šta se dešava. Ako je u Makedoniji uređen birački spisak, može i ovde. Ne možemo drugačije pobediti Aleksandra Vučića, osim nas trojice mazohista koji smo uspeli da istrpimo pritisak i sve drugo. Bitno je da ga sprečimo da u prvom krugu nema 50 odsto - rekao je Stamatović.

foto: Privatna arhiva

Dragan Đilas, osnivač Saveza za Srbiju rekao je da smatra da je današnji sastanak svih onih koji su zaista protibv režima, i da je slika koju će danas građani videti veoma važna.

- Spremni smo svi da za ovo borimo. Mislim da je strah sa kojim se danas svi suočavaju u Srbiji njihov glavni adut. Na tri stvari treba da se fokusiramo, izborni dan i sve što se dešava tamo, jasan je pritisak koji se vrši, mediji su povezani sa svim ovim. Mi danas nemamo istu situaciju kao za vreme Miloševića, ali danas je to sve mnogo više, uticaj medija je mnogo veći jer je za vreme Miloševića samo nekoliko medija postojalo. Ključ svega je otvaranje medija, RTS, a što se tiče privatnih da se poštuje. Mi se jedino sada na RTSu možemo pojaviti u Slagalici, ne vidim drugačiju mogućnost. Jednostavnoo, treba da se radi na svemu ovome, i velika je stvar što smo se danas okupili - rekao je Đilas.

Sastanku u Skupštini Srbije prisustvuju osnivači Saveza za Srbiju, predstavnici Socijaldemokratske stranke, Demokratske stranke Srbije, pokreta Dosta je bilo, Pokreta slobodnih građana, Nove stranke, inicijative Ne da(vi)mo Beograd, Ujedinjeni sindikati Srbije, Zelena ekološka partija, Pokreta centra i "svi oni koji dele opozicione vrednosti i zalažu se promenu dosadašnjih izbornih uslova".

Bonus video:

Espreso intervju, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.