ĐURIĆ ODLUČAN: Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, nećemo prihvatiti nikakve ponizavajuće predloge
Đurić je rekao da jučerašnje napuštanje konferencije pokazuje da ništa nije rešeno, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

kancelarija za kosovo i metohiju

ĐURIĆ ODLUČAN: Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, nećemo prihvatiti nikakve ponizavajuće predloge

Đurić je rekao da Srbija ima dostojanstvo

Objavljeno:

Rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom, izjavio je danas direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističući da Srbija želi kompromisno rešenje, i da neće prihvatati nikakve ponižavajuće predloge za rešenje.

Đurić je rekao da jučerašnje napuštanje konferencije o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU u Beču Delegacije Odbora za spoljne poslove srpskog parlamenta zbog načina kako je na skupu predstavljeno Kosovo, pokazuje da ništa nije rešeno.

- To pokazuje da rešenja za pitanje KiM nema bez dogovora sa Srbijom. Oni da budu jednostrano proglašena nezavisna država i da misle da sa Srbijom ne treba da se dogovaraju, da im je dovoljno što ih je neko potapasao po ramenu, to nikakvo rešenje sa sobom ne donosi - rekao je Đurić.

On je naveo da Srbija ima dostojanstvo i podsetio na reči predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće prihvatati nikakva poniženja po pitanju KiM i ponižavajuće predloge za rešenja.

- Hoćemo kompromis i ne možemo da prihvatimo jednostranu proglašenu nezavisnost - rekao je Đurić ističiću da je Srbija danas politički i ekonomski snažna da može da stititi svoje interese.

Inače, Delegacije parlamenata Srbije protestovala je juče zbog predstavljanja privremenih institucija iz Prištine sa zastavom i nazivom Kosovo bez zvezdice.

Srpska delegacija je juče, uoči održavanja Konferencije u Beču, a nakon obaveštenja o listi učesnika, uputila zahtev da predstavnici privremenih organa iz Prištine budu predstavljeni u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju.

Iste stavove imala je i delegacija Parlamenta Kraljevine Španije.

Đurić je rekao da se čuo sa srpskim ambasadorom u Beču i da je sa njim razgovarao o tome.

Delegacija iz Srbije je, kako je rekao, dobila podršku ne samo od Španije već i predstavnika sa Kipra i iz Grčke.

Bonus video:

Espreso intervju, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.