NEMAMO VOJNU VEŽBU U SRBIJI VEĆ TEST: Prvi čovek NATO o saradnji sa Beogradom i Vučićem
Foto: Vladimir Sporčić

OPIPAVANJE PULSA

NEMAMO VOJNU VEŽBU U SRBIJI VEĆ TEST: Prvi čovek NATO o saradnji sa Beogradom i Vučićem

Generalni sekretar NATO zadovoljan je razvojem saradnje

Objavljeno: 08.10.2018. 10:25h
  • 62

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da vežba spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018", nije vojna vežba već vežba civilne spremnosti.

"To je platforma za one koji prvi reaguju da jedni od drugih nauče kako bi stekli prava iskustva zajedno i kako bi se bolje pripremili za vremena u kojima se suočavamo s apravim životnim vanrednim situacijama", rekao je Stoltenberg u Mladenovcu.

On se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na ličnom doprinosu da bi ta vežba bila ostvarena.


Stoltenberg je napomenuo da je od "vitalnog značaja" da učinimo sve kako bismo bili dobro pripremljeni i prilika da se testiraju nova sredstva za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa kao što je veštačka inteligencija, virtuelna stvarnost i sistem za incidente napredne generacije.

To su i "tehnologije koje mogu da unaprede način komunikacije i kako da koordiniramo naše reakcija bez obizira na to sa kakvim se izazovima suočavamo", rekao je on.

"Srbija 2018 jeste vežba koja je i test. Ona pokazuje naše snage i naše slabosti. Ona će nam omogućiti da zajedno učimo i da se zajedno bolje slažemo. Takođe ona je veliki primer kako parterstvo sa NATO-om može da donese konkretne benefite Srbiji, NATO-u i celom regionu", rekao je Stoltenberg.

On je objasnio da iskustvo stečeno na prethodnim vežbama pomoglo da se spasu hiljade života, a da će lekcije koje "naučimo danas pomoći da spasemo u narednom periodu više života".

Generalni sekretar NATO Jan Stoltenberg i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su danas otvaranju najveće vežbe spasavanja u vanrednim situacijama "Srbija 2018".

Vežba "Srbija 2018" održava se od 8. do 11. oktobra na području Mladenovca, Sopota i Aranđelovca, uz učešće 2.000 ljudi iz 38 zemalja. Vežbu organizuju Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i NATO agencija Evroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije.

Bonus video:

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media