DRŽAVA MORA DA ISPLATI MILIJARDE: Poljoprivrednicima OGROMNE PARE zbog lažnih obećanja bivšeg ministra!
Foto: Dragan Kadić

NAGOMILALO SE

DRŽAVA MORA DA ISPLATI MILIJARDE: Poljoprivrednicima OGROMNE PARE zbog lažnih obećanja bivšeg ministra!

Aktuelnom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivrednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina

Objavljeno:

Zbog lažnog obećanja bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina da će poljoprivrednicima dati subvencije po 40.000 dinara, državi na naplatu danas stižu milijarde dinara.

Aktuelnom ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću gotovo svake nedelje stižu sudska rešenja koja mu nalažu da obešteti poljoprivrednike kojima je Dragin obećao subvencije još pre deset godina. Ministarstvo je već isplatilo oko milijardu dinara i izmirilo više hiljada poljoprivrednika, a procenjuje se da bi Nedimoviću na naplatu moglo doći još preko dve milijarde dinara.

- Ministarstvo se uredbom iz 2008. obavezalo da poljoprivednicima isplati po 40.000 dinara. Dragin je, međutim, svakom gazdinstvu isplaćivao upola manje, odnosno 20.000 dinara. Problem nije rešio ni njegov naslednik Dušan Petrović, pa danas imamo prinudnu naplatu dugovanja. Od početka godine Nedimoviću je na naplatu stiglo oko 200 miliona dinara. Ukupan tačan iznos nije moguće utvrditi, ali ako bismo svi oštećeni podneli tužbu, što nije nerealno, Ministarstvu bi na naplatu stiglo još oko dve milijarde. Koliko je problem ozbiljan govori i to da je Ministarstvu zbog prinudne naplate 2012. i 2013. godine račun bio u blokadi i da je tada bila dovedena u pitanje isplata subvencija poljoprivrednicima i normalan rad svih službi - kaže izvor iz Vlade Srbije.

Saša Dragin
Saša Dragin foto: Zorana Jevtić
  • 200 miliona dinara teške su tužbe od početka 2018. godine
  • 20.000 dinara nije isplaćeno svakom poljoprivredniku
  • 50.000 dinara je ukupan dug, sa kamatama i troškovima) po gazdinstvu

Najveći deo, gotovo polovina sume koju Nedimović treba da isplati poljoprivrednicima, jesu kamate, sudski troškovi i advokatske usluge jer na 20.000 dinara, koliko potražuje svaki poljoprivrednik, ministar svakom od njih danas isplaćuje više od 50.000 dinara. A poljoprivrednika koji su pravdu odlučili da potraže na sudu je iz cele Srbije, najviše iz Mačve. Tabak su presavili jer je situacija vrlo jasna - s jedne strane postojala je zvanična odluka Vlade o visini subvencija, a s druge i odluka Dragina da isplati samo prvu ratu, odnosno polovinu obećane sume.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je 2008. Dragin isplatio prvu ratu od 20.000 dinara, ali da su nakon toga nastali problemi.

- Prema podacima Uprave za trezor, od tada je isplaćeno 1,18 milijardi dinara za 59.331 korisnika. Korisnicima nisu sačinjavana i uručivana rešenja o ostvarivanju prava i isplati prve rate, a druga rata nije isplaćena u predviđenom roku. Što se tiče broja podnetih tužbi, ne raspolažemo tačnim brojem imajući u vidu da se tužbe podnose osnovnim sudovima širom Srbije, te da sudovi u skladu sa svojim mogućnostima Državnom pravobranilaštvu dostavljaju iste na izjašnjenje - ocenili su u Ministarstvu.

U pritvoru proveo 10 meseci

Saša Dragin je u pritvoru bio deset meseci nakon hapšenja 2012. zbog sumnje za zloupotrebu položaja prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva od jula 2009. do avgusta 2011. godine. On i još osam osoba privedeni su pod optužbom da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili budžet za više od 4,5 miliona evra. Suđenje je započelo u septembru 2013. godine i još nije završeno. Dragio je bio ministar od jula. 2008 do marta 2011. godine.

BONUS VIDEO: Branislav Puhalo - Bivši šef Mladićevog ličnog obezbeđenja

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.