VUK JEREMIĆ: Sukobi na Balkanu izvesni ako budu precrtane granice na Kosovu
Foto: Privatna arhiva

VARNICA ZA POČETAK SUKOBA

VUK JEREMIĆ: Sukobi na Balkanu izvesni ako budu precrtane granice na Kosovu

Jeremić je naveo da demokratija na Balkanu nazaduje uz ravnodušnost Evrope, kojoj je čini se stalo da region bude tampon zona za buduće izbeglice i migrante koji „ne smeju stići“ do EU

Objavljeno:

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi precrtavanje granica po etničkom principu na Kosovu i Metohiji moglo da bude varnica koja bi izazvala nove sukobe na Balkanu i pozvao međunarodnu zajednicu da spreči takav ishod. „Novi sukobi nisu daleko ako se nastavi u ovom smeru. Način na koji se međunarodna zajednica sada odnosi prema Balkanu pogoduje njihovom izbijanju“, rekao je Jeremić u centralnom govoru na otvaranju inauguralnog “Pirson globalnog forumu“ (Pearson Global Forum), održanom na Univerzitetu u Čikagu. Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, rekao je da se vlastodršci u Srbiji i njenoj „odmetnutoj pokrajini“ Kosovu i Metohiji ohrabruju da postignu sporazum koji bi podrazumevao precrtavanje linije razgraničenja po etničkom principu. „Vrlo je izvesno da bi takav presedan izazvao lanac događaja, koji bi vodio pokušaju primene istog principa i u drugim delovima regiona. Revizija krhkih granica mogla bi da bude varnica koja bi pokrenula nove sukobe na Balkanu“, rekao je Jeremić.

Jeremić je, povodom godišnjice promena 5. oktobra 2000. godine, rekao da se u Srbiji smatralo da će to biti „kraj istorije“, jer će trajno biti uspostavljena demokratija, ali da je danas, 18 godina kasnije, u Srbiji na vlasti Aleksandar Vučić, ozloglašeni ministar informisanja Slobodana Miloševića. Jeremić je naveo da demokratija na Balkanu nazaduje uz ravnodušnost Evrope, kojoj je čini se stalo da region bude tampon zona za buduće izbeglice i migrante koji „ne smeju stići“ do EU, a u „tampon zoni nije potrebna demokratija, nego upravnik čvrstorukaš“. Pirson globalni forum okuplja visoke američke i svetske zvaničnike, diplomate, profesore i poznate novinare, a Jeremić je, kao bivši predsednik Generalne skupštine UN, na ovogodišnjem forumu bio glavni govornik. Na forumu su, između ostalih, učestvovali i Dejvid Ekslrod (David Axelrod), glavni strateg i savetnik bivšeg predsednika SAD Baraka Obame, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara Rik Barton (Rick), senatorka Tami Dakvort (Tammy Duckworth), bivši specijalni izaslanik SAD za Severnu Irsku Džordž Mičel (George J. Mitchell) i veliki broj uglednih profesora sa najprestižnijih američkih univerziteta.

Vuk Jeremić
Vuk Jeremić foto: Privatna arhiva

Predsednik Narodne stranke je nedavno održao u predavanje i u Bostonu u prestižnoj Flečer školi za pravo i diplomatiju (Fletcher School of Law and Diplomacy Jobs) u okviru serije predavanja pod nazivom “Charles Francis Adams Lecture Series”, koje taj univerzitet organizuje za svetske lidere i diplomate. Jeremić je na tom predavanju naveo da je ovogodišnje zasedanje Generalne skupštine UN izazvalo priličnu zabrinutost kada je reč o pravcu u kojem će se svet kretati u narednih godinu dana. Bivši predsednik Generalne skupštine UN rekao je da su međunarodne institucije ustrojene tako rešavaju klasične krize poput ratova, dok ne postoje usaglašena rešenja za sajber ratove i međunarodna pravila za upotrebu veštačke inteligencije. „Ove godine se na Generalnoj skupštini često pominjao i mogući trgovinski rat dve najmoćnije ekonomije sveta, Amerike i Kine, koji bi, kako je rekao jedan dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, preživele samo te dve sile“, rekao je Jeremić. „U toku je pad međunarodnog poverenja i entuzijazma, ali to se ne završava uvek ratom i imamo mogućnost da sprečimo takav ishod. Ovo svakako nije kraj istorije“, naveo je Jeremić.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.