VUČIĆ: Junkerova izjava o RATNIM SUKOBIMA možda preterana, ali ne bih potcenio njegove procene
Foto: Marina Lopičić

TRI OPASNOSTI ZA SRBIJU

VUČIĆ: Junkerova izjava o RATNIM SUKOBIMA možda preterana, ali ne bih potcenio njegove procene

Kad je reč o globalnim problemima, kaže, na njih Srbija ne može da utiče, bilo da je reč o nerazumevanju velikih sila, o sankcijama

Objavljeno:

Ono što je najveća opasnost je kada nemate ekonomsku bezbednost i galopirajući javni dug. Mi smo sve to rešili, i uskoro će ljudi u Srbiji dobijati veće plate, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Druga je opasnost regionalna, a treća globalna. Regionalna, pre svega u odnosima s Prištinom, ali ima i drugih tačaka na Balkanu koje jesu ili mogu da budu problematične. Neću da ulazim u to, neka to rade i o tome brinu drugi, naše je da čuvamo mir, da privlačimo investitore, da gradimo bolji standard - poručio je on.

Vučić je na ovaj način ogovorio na pitanje da prokomentariše izjavu predstavnika BIA Marka Parezanovića na jednom skupu, da je u Srbiji "najveća opasnost od stranih sila koje preko pojedinih opozicionih lidera, medija i sindikata šire destruktivne uticaje". Vučić je kazao da o toj Parezanovićevoj izjavi nema saznanja, da ne veruje da je na takav način govorio, ali i da "svako može da pogreši".

Kad je reč o globalnim problemima, kaže, na njih Srbija ne može da utiče, bilo da je reč o nerazumevanju velikih sila, o sankcijama...

- Građani ne treba da se plaše, ne znam u kom je smislu to Marko govorio, ali da vas podsetim, kad su neki pozivali na silovanje premijerke niste se uplašili i o tome ste ćutali - obratio se novinarki N1.

Kako je rekao, u našoj zemlji ima mnogo izjava koje su na različite načine loše, ali on u tome ne vidi problem, jer je reč o ljudima koji nemaju ugled u narodu.

Junker je ozbiljan političar

Na pitanje o oceni predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera, koji je rekao da na Balkanu postoji opasnost od izbijanja novih ratnih sukoba ukoliko bi tim državama bila uskraćena evropska perspektiva, Vučić kaže da je reč o možda preteranoj oceni.

- Ne bi potcenio procene šefa evropske "vlade", koga smatram veoma ozbiljnim političarem. Ipak, mi ćemo čuvati mir, prelazićemo preko provokacija iz regiona, čuvaćemo i sebe i druge - naveo je on.

Žan Klod Junker
Žan Klod Junker foto: Fonet

Povodom različitih medijskih napisa, koji su Junkeru pripisivali sklonost alkoholu, Vučić je rekao da je reč o veoma ozbiljnom i vrednom čoveku, političaru koji je više puta ubedljivo pobeđivao u svom Luksemburgu na izborima, i o fantastičnom znalcu ekonomije.

Sukob među Srbima u RS bio bi katastrofa

Govoreći o sutrašnjim izborima u BiH Vučić je istakao da se nada da među Srbima u Republici Srpskoj tokom izbora i nakon njihovog završetka neće doći ni do kakvog sukoba.

- Ja se tome nadam, sve drugo bi za Srbiju i RS bila katastrofa - naveo je on.

Kupovina albanskog telekom

Srpski predsednik je kazao i da čeka zvanične podatke kada je reč o kupovini albanske telekomunikacione kompanije, ali navodi i da je čuo od predstavnika Telekoma, da je Srbija dala najbolju ponudu.

- Navodno je albanski ministar telekomunikacija rekao da Srbija ne može da kupi albanski telekom. To bi značilo i da srpski, ali ni drugi investitori nisu dobrodošli, jer to znači da kapital nije dobrodošao. Kod nas toga nema. Onaj ko hoće da stvara investicionu klimu, ne može tako da se ponaša - istakao je Vučić.

On je rekao i da danas svi oni, koji moraju da se pozivaju na nešto što su radili pre 18 godina, očigledno nemaju nikakve stavove, a još manje ideja za budućnost. On je, odgovarajući na pitanje "šta misli o onima koji se pozivaju najviše na 5.oktobar, a koji su bili deo tadašnjeg režima, posebno Janković i Đilas", rekao da se za razliku od njih, poziva samo na ono što je radio i šta će raditi u budućnosti.

Kazao je i da je "Đilas lagao nešto oko žvaka", i da je "multimilioner postao tek 2007. godine".

- Mnogo si pametan bio. Nisi ništa uradio, osim što si postao mnogo bogat, a narod siromašan. Osim što ste doveli javni dug na 80 odsto. Kažete da ste ga doveli formalno na 56 odsto BDP-a, a treba više godina da se zaustavi njegova progresija. Osim što su nas doveli formalno do nivoa nezaposlenosti od 26 odsto, čime smo bili formalno iza Albanije i Crna Gore, a danas smo od njiih mnogo bolji. Što smo imali 27 do 28 odsto stranih direktnih investicija, a sada 56 odsto u celom regionu - rekao je on.

Dragan Đilas
Dragan Đilas foto: Beta

"Stručni lopovi"

Vučić je kazao i da "sada govore da nekog da biju, da nešto spaljuju, pa opet nešto da kradu...".

- Kada kradu iz skupštine Glišića i Stevanovića, dvojicu najpoznatijih srpskih impresionista, to pokazuje da su to vrlo stručni lopovi, koji su znali šta kradu. Običan čovek to ne zna. Za lopovluk su čudo - naglasio je on, istakavši da "to što će nekog da biju, izbacuju i spaljuju mogu da okače mačku o rep".

Kako je naveo, nema nikakvih strahova "od njih", biće izbora, "njih će biti 12 ili 13 stranaka".

- To nije lako, ali pokušaćemo da se suprotstavimo - rekao je Vučić, aludirajući na opoziciju.

Srpski predsednik je nakon otvaranja fabrike "LaborSRB" u Sremskoj Mitrovici požurio u Jagodinu, gde će mu domaćin biti lider JS Dragan Marković Palma.

- Ajde ljudi, žurim kod Palme, ima neku godišnjicu - rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: SRCEPARAJUĆI PRIZOR U RODNOM SELU TODOROVIĆA: Porodica, rodbina, prijatelji ispraćaju malog Dušana na večni počinak, ispred kuće muk (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.