OVO JE MAPA RAZGRANIČENJA NA KOSOVU OD KOJE SE ALBANCI PLAŠE! Da li je Dačićev plan najbolji ili najgori za Srbe?
Foto: Printscreen/Google Maps, Ilustracija/Espreso.co.rs

EKSKLUZIVNO

OVO JE MAPA RAZGRANIČENJA NA KOSOVU OD KOJE SE ALBANCI PLAŠE! Da li je Dačićev plan najbolji ili najgori za Srbe?

Predstavljamo vam koje teritorije na Kosovu bi prema ovoj podeli trebalo da ostanu u Srbiji

Objavljeno:
Darko Zlojutro

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo je pokrenuo temu razgraničenja Srbije i Kosova, ali i izneo nov detalj koji glasi: "Srbiji se pored teritorija severa Kosva pridodaju i delovi KiM koji mogu da se teritorijalno povežu s državom".

"U sastavu Srbije treba da ostane ne samo sever Kosova već i drugi delovi pokrajine naseljeni Srbima koji se mogu teritorijalno vezati za centralnu Srbiju" rekao je Dačić i ponovo otvorio Pandorinu kutiju

Prema njegovim rečima, Srbiju su svi tapšali po ramenu i govorili da treba da izađe sa predlozima za KiM, a kada je to učinila sa predlogom razgraničenja, oni kažu da "etnička promena granica može da izazove krizu".

"Govore da bi se na taj način otvorila Pandorina kutija. Vi ste priznali Kosovo i otvorili Pandorinu kutiju" naglasio je ministar.

.

Suština ideje o razgraničenju nije samo pitanje određenih teritorija već i kako je rekao, aranžmana o kojima tek treba da se razgovara, poput onih u vezi sa statusom Srpske pravoslavne crkve ili imovinom države Srbije na Kosovu i Metohiji.

"Ne vidim bezbolniji i racionalniji predlog od tog o razgraničenju, niti znam šta je drugo realno uraditi u ovom trenutku. O priznanju Kosova sigurno nećemo da pričamo", kazao je ministar.

Dačić je jasno i glasno izneo svoj predlog
Dačić je jasno i glasno izneo svoj predlog foto: MSP

Kako Espreso otkriva ovom idejom u sastav Srbije ušle bi opštine sa severa Kosova: Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, severni deo Kosovske Mitrovice, ali i one u kojima su Srbi u enklavama poput Raniluga i Novog Brda, koje bi se povezale u jednu celinu i pripojile južnom delu Srbije. Ono što je iznenađenje za mnoge je to što bi prema ovoj podeli i opština Istok bila pripojena Srbiji, a ta teritorija do sada nije bila pominjana.

Espreso je za vas uradio mapu ovoe nove ideje razgraničenja, a crvenom bojom obojena je teritorija koja bi bila pripojena Srbiji.

Enklave južno od Ibra dobile bi izvesnu autonomiju, ali i budžet kojim će raspolagati i organizovati život u zajednici. Srpske svetinje Pećka patrijaršija, Gračanica, Visoki Dečani i Bogorodica Ljeviška trebalo bi da dobiju samoupravni položaj po atoskom modelu za pravoslavne manastire u grčkoj državi.

Treba napomenuti i to da na severu živi tri četvrtine Srba na Kosovu dok se jedna četvrtina nalazi u enklavama, južno od Ibra.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.