DAČIĆ PORUČIO: Nije Erdogan veći Turčin, nego što sam ja Srbin!
Foto: EPA

otvoreno

DAČIĆ PORUČIO: Nije Erdogan veći Turčin, nego što sam ja Srbin!

On je kazao da je izjavio i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, i da nema promene tog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta

Objavljeno:

Nema ništa loše u tome što sam na otvaranju poslednje deonice auto-puta Banjaluka-Doboj rekao da svi putevi vode u Beograd, jer pričam sve ono što je u interesu srpskog naroda, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentarišući negativna reagovanja na njegove i izjave predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i optužbe da ruše BiH, da spajaju Srbiju i Srpsku, Dačić je naveo da su to interpretacije, ali i podsetio na izjavu turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da je Sarajevo žila kucavica turskog naroda.

- Pa, čekajte, nije Erdogan veći Turčin nego što sam ja Srbin. Šta sam ja tu loše rekao? Tačno je da svi putevi vode u Beograd. Ovo je najveći grad u regionu. Mi smo gledali da putevima povezujemo pojedine regione, i to je potpuno legitimno pravo - istakao je Dačić.

On je kazao da je izjavio i da je Srbija garant Dejtonskog sporazuma, i da nema promene tog sporazuma bez saglasnosti sva tri naroda i oba entiteta, da svako ko želi da uništi Srpsku treba da zna da Srbija na to neće sediti skrštenih ruku, kao i da mu je neprirodno da dolazi u Republiku Srpsku kao ministar spoljnih poslova jer je reč o jednom narodu.

- Ja ne pričam to da bi se njima svidelo, nego onako kako je to u interesu našeg naroda - poručuje Dačić.

On je rekao da se Srbija ne meša u izbore u Republici Srpskoj, ali joj je prioritet zaštita interesa srpskog naroda i Srpske i da ona opstane.

On je naveo da mu je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova rekla da Crnogorci optužuju Rusiju da je htela da utiče na izbore u Crnoj Gori, ali nije uspela.

"Rekla mi je: zamislite, mi namestili izbore u Americi, a ne možemo u Crnoj Gori - prenio je Dačić.

On smatra da je zato ruski šef diplomatije Sergej Lavrov veoma oprezno nastupao kada je nedavno dolazio u BiH i Republiku Srpsku da ne bi opet optužili Rusiju da utiče na izbore.

- Ali, važno je da mi nastavljamo prijateljske odnose sa Rusijom i strateške sa Kinom, a to smeta nekima. U EU su već zabrinuti zbog ekonomskog uticaja Kine i Rusije - ističe Dačić.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.