ANTIVAKSER I OSVEDOČENI HOMOFOB izabran za dekana Pravnog fakulteta!
Foto: Printscreen/youtube

JAVNOST OGORČENA

ANTIVAKSER I OSVEDOČENI HOMOFOB izabran za dekana Pravnog fakulteta!

Članovi udruženja "Da se zna" tvrde da ga je Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio za govor mržnje

Objavljeno:

Prof. dr Branislav Ristivojević, nekadašnji član DSS-a, poznat po ekstremnim stavovima prema LGBT zajednici, kao i obaveznoj vakcinaciji, koje je u nekoliko autorskih tekstova iznosio u javnost, stupio je 1. oktobra na dužnost dekana novosadskog Pravnog fakulteta.

Članovi Udruženja "Da se zna!" koje se bavi evidentiranjem slučajeva nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji saopštili su juče da su uznemireni činjenicom da je za dekana novosadskog Pravnog fakulteta imenovan baš Ristivojević, za koga tvrde da ga je Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio za govor mržnje.

Ristivojević je svojevremeno u autorskom tekstu o nasilju u porodici napisao: "Možda su za porast obima nasilja u porodici (delimično ili pretežno) zaslužni i državna sankcija maničnog prikazivanja tzv. rijaliti šou programa na televizijskim kanalima sa nacionalnom pokrivenošću u kojima se najneposrednije podstiču akti nasilja u odnosima među ljudima koji žive u istom domaćinstvu ili policijska zaštita svečanim šetnjama homoseksualaca na gradskim ulicama kojom prilikom se otvoreno slavi primitivna nasilnička, prizemna, ogoljena i prostačka seksualnost? Da li je nesprečavanje, ili tačnije rečeno, zaštita ove dve, slobodno se može reći, nevredne pojave od njih stvorilo poželjne obrasce ponašanja u srpskom društvu?"

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji, Ristivojević je u tekstu pod naslovom "Prinudna vakcinacija osiromašenim uranijumom" trenutnu praksu u Srbiji obavezne vakcinacije dece uporedio sa NATO agresijom.

Ristivojević je tada napisao: "Kada je 1999. godine NATO paktu ponestalo argumenata za otimanje KiM od Srbije na pregovorima u Rambujeu posegnuo je za prinudom merom – agresijom na SRJ. Tokom te agresije smo prinudno vakcinisani osiromašenim uranijumom. Sada uživamo u svim blagotvornim efektima koji slede takvu prinudnu 'humanitarnu' meru 'Milosrdnog anđela' u vidu brojnih ekoloških katastrofa epohalnih razmera koje su zagađujući naše životno okruženje dovele do povećanog broja obolelih od raznoraznih bolesti, pa i malignih".

Udruženje "Da se zna!" je pre godinu dana podnelo pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog "homofobičnog i izuzetno malicioznog Ristivojevićevog teksta u kome je optužio Paradu ponosa i tzv. homoseksualni lobi za porast nasilja u porodici".

- U novembru 2017. godine dobili smo odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te je, u skladu sa nadležnostima ove nezavisne institucije definisanim članom 33 Zakona o zabrani diskriminacije, podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede ovog zakona – objašnjavaju članovi Udruženja "Da se zna!".

Oni dodaju da su od Poverenika dobili informaciju da je u julu ove godine Viši sud u Novom Sadu u prvostepenom postupku osudio Branislava Ristivojevića za govor mržnje.

- Usled ovakvog toka događaja smo zato krajnje iznenađeni informacijom da je osuđeni homofob postao dekan Pravnog fakulteta u Novom Sadu! Uzevši u obzir da je dotični profesor iznosio i druge izuzetno kontroverzne stavove - poput onih u kojima prinudnu vakcinaciju protiv malih boginja upoređuje sa bombardovanjem SR Jugoslavije, postavljamo pitanje - da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a najpre istoriju kršenja zakona, kada bira dekana? Budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo – ocenjuju u Udruženju "Da se zna!".

Oni navode i da su "izuzetno uznemireni saznanjem da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužitelji i sudije, odnosno ključni ljudi za borbu protiv homofobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBT+ osobama, rukovodi čovek koji za porast nasilja u porodici krivi LGBT+ zajednicu".

Profesor Ristivojević je za Blic kratko rekao da nije primereno komentarisati postupke koji su u toku.

- Sreća da Srbija nije kao Nirnberg, pa imam pravo na žalbu. To sam i učinio i videćemo šta će biti u drugostepenom postupku – kratak je bio Ristivojević.

On je rekao i da je na dužnost dekana Pravnog fakulteta stupio 1. oktobra, a da je na to mesto izabran na sednici fakulteta koja je održana pre otprilike pet meseci.

Bonus video:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.