NEMA RASPRAVE O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, RADETI, ZAŠTITI PORODICE... Odbijeni svi zahtevi opozicije u Skupštini
Foto: Zorana Jevtić

ŽESTOKA RASPRAVA

NEMA RASPRAVE O GENOCIDU NDH NAD SRBIMA, RADETI, ZAŠTITI PORODICE... Odbijeni svi zahtevi opozicije u Skupštini

Utvrđivanje dnevnog reda počelo je juče, ali je popodne prekinuto jer nije bilo kvoruma za rad, odnosno dovoljnog broja poslanika u sali

Objavljeno: 16:55h

Skupština Srbije utvrdila je danas dnevni red prve sednice redovnog jesenjeg zasedanja na kojoj će se razmatrati izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine i više međudržavnih sporazuma.

Posle redovne jednočasovne pauze pred parlamentom će predloženi zakon i sporazume obrazlagati ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Utvrđivanje dnevnog reda počelo je juče, ali je popodne prekinuto jer nije bilo kvoruma za rad, odnosno dovoljnog broja poslanika u sali. Utvrđivanje dnevnog reda se produžilo jer je predloženo oko 170 tačaka za njegovu dopunu, koje su poslanici uglavnom usmeno obrazlagali. To su bili uglavnom opozicioni predlozi koji su odbijeni.

Odbijeno je da se na dnevni red stavi donošenja deklaracije o zaštiti Srba u rasejanju i regionu, rezolucije o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata, zatim Predlog zakona o zaštiti porodica u Srbiji i o razrešenju poslanice SRS Vjerice Radete sa mesta potpredsednice parlamenta zbog izjave o umrloj predsednici Udruženja "Majke Srebrenice", Hatidži Mehmedović.

Vjerica Radeta
Vjerica Radeta foto: Zorana Jevtić

Odbijeno je i stavljanje na dnevni red predloga za formiranje anketnih odbora da ispitaju izborne nepravilnosti, pad vojnog helikoptera kada je poginulo sedam osoba, anketnog odbora koji bi ispitao okolnosti rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u delu Beograda, Savamali.

Jedan od odbijenih predloga je bio za formiranje anketnog odbora koji bi uvrdio šta se desilo 31. maja 2017. godine i zbog čega je došlo do napada na novinare na dan polaganja zakletve predsednika Srbije Aleksandra Vučića, što je tražila poslanička grupa Dveri.

Lider Dveri Boško Obradović pitao je ko su anonimni "batinaši" koji su vršili torturu i ometali rad novinara tog dana, da li su legitimisani, da li su protiv njih podnete prijave i da li su imali nalagodavca.

Boško Obradović
Boško Obradović foto: Dragana Udovičić

- Neverovatno je da mi praktično već više od godinu dana nemamo odgovore na pitanja ko su batinaši SNS, koji se pojavljuju na dan predsedničke zakletve, na lokalnim izborima širom Srbije, u Savamali, na vrhu Kopaonika sa nelegalnim objektima i izgradnjom, ko stoji iza tih batinaša - rekao je Obradović.

On je kazao da odgovorno tvrdi da su "batinaši SNS vodeći kriminalci Srbije i da u se tom smislu ne zna gde se završava SNS, a gde počinje kriminal", a potom upitao "ko je Zelja i ko je Zvonko Veselinović".

Predloge za dopunu dnevnog reda podneo je i poslanik vladajuće većine, Marijan Rističević koji je izmedju ostalog za formiranje anketnog odbora radi utvrdjivanja činjenica i okolnosti poseta Skupštini Srbije ekstremističkih organizacija i pojedinaca, i za formiranje anketnog odbora za nenamensko trošenje sredstava dodeljenih za predizbornu kampanju, u okviru čega je kritikovao Obradovića.

Marjan Rističević
Marjan Rističević foto: Zorana Jevtić

On je za Obradovića rekao da ima "pendžetirani obraz", da je "vakcinisan protiv sramote" i kazao da je Obradović pozvao predstavnike bugarske grupe "Ataka" i sa njima "prijateljski razgovarao verovatno o tome kako da im kao (Dragan) Đilasova posluga, kada dodje na vlast, ustupi delove Srbije sve do Vranja".

Rističević je kazao da se Obradović u Skupštini Srbije slikao s hrvatskim političarem Ivanom Pernarom koji se u Vukovaru slikao s "ustašama" i koji tvrdi da su Srbi u Vukovaru izvršili genocid.

Poslanik Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić tražio je formiranje anketnog odbora radi ispitivanja rušenja objekata u Savamali 24. aprila 2016. godine. On je podsetio da je predsednik Srbije Aleksandra Vučič potom izjaviko da zna ko su "kompletni idioti" koji su rušili, ali da se ipak i dalje ne zna da li su oni saslušani i koje je tužilaštvo nadležno za taj slučaj.

(Espreso.co.rs/Agencija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.