NJIH 157 GLASALI SU PROTIV LEČENJA DECE U INOSTRANSTVU! Zakon je u međuvremenu donet, a poslanicima se danas preti
Foto: Printscreen / Twitter

PONOVO AKTUELNI

NJIH 157 GLASALI SU PROTIV LEČENJA DECE U INOSTRANSTVU! Zakon je u međuvremenu donet, a poslanicima se danas preti

Dubravka Filipovski tvrdi da se poslanicima "crta meta na čelo"

Objavljeno: 19:08h

Smrt malog Dušana Todorovića zavila je Srbiju u crno.

Nema osobe koja nije želela da Duki pobedi karcinom, ali na žalost, on je ovu bitku izgubio.

Društvenim mrežama od Dukijeve smrti kruži fotografija na kojoj se nalazi 157 narodnih poslanika vladajuće kolalicije koji su 2014. godine glasali protiv zakona koji bi regulisao da se teško obolela deca leče u inostranstvu, o trošku države.

U pitanju je Zojin zakon koji je konačno usvojen 2016. godine i predstavlja nadu za veliki broj roditelja i decu za koju se sumnja da boluju od retkih bolesti.

Ovaj zakon prvi put nije prošao skupštinsku proceduru, i to upravo zbog gore pomenutih poslanika (neki od njih to više nisu). Većina pobrojanih nikad dosad nije jasno odgovorila zašto nisu glasali za ovaj predlog.

Donošenje ovog zakona incirali su roditelji osmogodišnje Zoje Mirosavljević, koja je 2013. godine preminula od Batenove bolesti.

Sad, nakon Dukijeve smrti, imena ovih ljudi su ponovo aktuelna. Tadašnji potez poslanika ponovo je pogodio građane Srbije.

Šef poslaničke grupe SNS u Skupštini Srbije Aleksandar Martinović u izjavi za Espreso kaže da mu nije jasno zašto se ovo pitanje opet pokreće.

- Ništa ne razumem, deca se već više od dve godine leče u inostranstvu o trošku države - bio je kratak Martinović.

Zamenik šefa srpske poslaničke grupe SPS Neđo Jovanović za Espreso kaže da je država mnogo toga uradila za lečenje bolesne dece i da je "tužno što se jedan tragičan slučaj, kao što je smrt malog Dušana, za kojim plače čitava Srbija, koristi u političke svrhe".

- Apsolutno su neosnovane kritike da je taj broj poslanika koji sačinjava vladajuću koaliciju bio protiv nečega što je u najvećem stepenu prioriteta, a to je lečenje naše dece. Naprotiv. Još 2015. godine ova vlast je osnovala budžetski fond sa isključivom namenom za lečenje dece u inostranstvu. Taj fond se iz godine u godinu povećava i nemali broj dece se zahvaljujući tom novcu lečio u inostranstvu. Sve ostalo je u domenu spekulacije i iskrivljavanja istine. Ovo su činjenice koje niko ne može osporiti - kaže Jovanović.

S druge strane, funkcionerka SNS (nekad u Novoj Srbiji Velje Ilića) Dubravka Filipovski tvrdi da se ponovnim pokretanjem ove teme u javnosti "crta meta na čelo poslanicima u Skupštini".

Ova njena izjava nije prošla bez komentara na Tviteru:

Ima i onih koji su stali na stranu Dubravke Filipovski:

Kakvo je vaše mišljenje?

BONUS VIDEO:

ESPRESO INTERVJU NEDELJE: Jadranka Joksimović

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.