Marko Đurić: Albanski teroristi upali na Gazivode da bi Tači mogao da se provoza čamcem!
Foto: Printscreen/RTS

VANREDNA KONFERENCIJA U VLADI SRBIJE

Marko Đurić: Albanski teroristi upali na Gazivode da bi Tači mogao da se provoza čamcem!

Akciju je navodno izvelo više desetina naoružanih specijalaca koji su zauzeli objekat za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni krst

Objavljeno: 14:24h

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić sazvao je vanrednu konferenciju za medije u Vladi Srbije nakon prvih i nezvaničnih informacija prema kojima su specijalci ROSU zauzeli danas veštačko jezero i hidrocentralu Gazivode.

On je istakao da su specijalne paravojne, do zuba naoružane i maskirane, albanske jedinice iz Prištine napale i zauzele jezero Gazivode kako bi omogućile "Tačiju i njegovim pratiocima da ga poseti".

- Tači i njegovi teroristi su to učinili da bi on mogao da se slika i po jezeru voza čemcem, a da bi do toga došlo morali su da sklone sve sa puta. Ljude su uhapsili i vezali bez ikakvog razloga, kako bi zastrašili ceo srpski narod na KiM, od severa do poslednje srpske enklave. Svi koje smo kontaktirali povodom ovog upada, suprotno svim međunarodnim rezolucijama i sporazumima, smo u i upozorili da nećemo tolerisati agresiju. Vučić je tokom proteklih sati upozorio međunarodne predstavnike da ovo nije prihvatljivo i da će, u skladu sa Rezolucijom 1244, štititi svoj narod - naveo je Đurić.

Na pitanje koje će mere država preduzeti, Đurić je objasnio da Vučić trenutno ima sastanak, na posebnoj lokaciji, sa načelnikom Generalštaba i drugim zvaničnicima, kao i da će vojno rukovodstvo preduzeti sve što je potrebno da zaštititi svoj narod.

Akciju je navodno izvelo više desetina naoružanih specijalaca koji su zauzeli objekat za razvoj ekologije i sporta u kojem se nalazi i Crveni krst, a koji je nedavno posetio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon informacije da su specijalci ROSU zauzeli veštačko jezero i HE Gazivode oglasio se potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića.

"Povodom napada Albanaca na sever Kosova i Metohije i hapšenja Srba koji nisu počinili bilo kakvo krivično delo naložio sam direktoru policije da sve specijalne i posebne jedinice policije stavi u stanje najviše pripravnosti.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će nastaviti da prati razvoj situacije i preduzeće sve mere koje država bude naložila", saopšteno je iz kabineta Stefanovića.

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio načelniku Generalštaba Milanu Mojsiloviću stavljanje kompletne Vojske Srbije u stanje najviše borbene gotovosti.

Naredba je preneta načelniku Generalštaba Vojske Srbije, a kao razlog se navodi “napad albanskih specijalaca na Srbe na severu Kosova i Metohije”.

Policijske jedine ROSU su na severu Kosova da bi obezbedili predsednika Kosova Hašima Tačija koji obilazi granični prijelaz Brnjak i namerava da poseti jezero Gazivode, piše portal lajmi. net blizak predsedniku Kosova.

foto: EPA/Darko Vojinović

Po istom izvoru predsednik Tači će danas obići prelaz Brnjak, koji se nalazi na teritoriji opštine Zubin Potok a posle toga i jezero Gazivoda koje se takođe nalazi na putu prema prelazu Brnjak.

Ranije je prištinski portal gazetaexpress.com javio da se oko 60 pripadnika specijalnih snaga policije ROSU nalazi pored jezera Gazivoda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.