PREMIJERKA BRNABIĆ POSLE SKUPŠTINE UN: Tramp jeste rekao da su Srbi dobar narod!
Foto: Reuter

diplomatska ofanziva

PREMIJERKA BRNABIĆ POSLE SKUPŠTINE UN: Tramp jeste rekao da su Srbi dobar narod!

Ona je rekla i da Srbija neće odustati od toga da se izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Kosovu razmatra na svaka tri meseca u Savetu bezbednosti

Objavljeno:

Ima­li smo mno­go do­brih sa­sta­na­ka i či­ni mi se da se vra­ća­mo sa do­brim re­zul­ta­tom za Sr­bi­ju i sa no­vim do­dat­nim raz­u­me­va­njem sa SAD, rekla je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je predvodila srpsku delegaciju na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ona je rekla i da Srbija neće odustati od toga da se izveštaj generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o Kosovu razmatra na svaka tri meseca u Sa­ve­tu bez­bed­no­sti.

"Tu smo ima­li ve­li­ko ne­ra­zu­me­va­nje Ve­li­ke Bri­ta­ni­je, o če­mu smo di­rekt­no sa nji­ma ko­mu­ni­ci­ra­li. Me­ni je žao što su oni sma­tra­li da to ne tre­ba da uđe u agen­du i re­kla sam da mi­slim da je to po­li­tič­ki ne­is­kre­no. Ako su već ose­ća­li da je Bal­kan do­volj­no va­žan da, i po­red to­ga što iz­la­ze iz EU, že­le da Lon­don bu­de do­ma­ćin Sa­mi­ta za­pad­nog Bal­ka­na, on­da je valj­da Bal­kan dovoljno va­žan da osta­ne na dnev­nom re­du Sa­ve­ta bez­bed­no­sti. Sa osta­lim part­ne­ri­ma će­mo ra­di­ti na ovom pi­ta­nju u bu­duć­no­sti i od to­ga ne­će­mo od­u­sta­ja­ti", rekla je Brnabić za "Politiku".

Ona je ocenila i da uloga UN kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema nije preve­li­ka i da je bi­la ogrom­na gre­ška lju­di ko­ji su u to vre­me vo­di­li Sr­bi­ju što se di­ja­log o KiM iz Uje­di­nje­nih na­ci­ja pre­ba­cio u Evrop­sku uni­ju.

Brnabić je navela i da je na kon­fe­ren­ci­ji "Ak­ci­ja za mir" ape­lo­va­la da se mi­si­ja UN ne sma­nju­je ni po bro­ju ni po to­me šta je ulo­ga Un­mi­ka na KiM, jer je to va­žan či­ni­lac za ose­ćaj bez­bed­no­sti Sr­ba i dru­gog ne­al­ban­skog sta­nov­ni­štva na Ko­so­vu i Me­to­hi­ji.

Branila interese Srbije
Branila interese Srbije foto: Reuter

U intervjuu koji je vođen uoči nje­nog go­vora na Ge­ne­ral­noj skup­šti­ni Uje­dinjenih nacija, rekla je i da je susret sa američkim pred­sed­ni­kom Do­nal­dom Trampom bio kra­tak, ali da joj je bi­lo za­do­volj­stvo da mu za­hva­li na po­dr­šci ko­ju su nje­go­va ad­mi­ni­stra­ci­ja i on lič­no pru­ži­li Srbiji.

"Ame­ri­ka vi­še ne­ma ulo­gu ne­ko­ga ko je tu da ne­kog uči lek­ci­ja­ma, već je po­če­la i da slu­ša i da ču­je i to na­ma ve­o­ma mno­go zna­či. U ime gra­đa­na Sr­bi­je za­hva­li­la sam pred­sed­ni­ku Tram­pu na tom no­vom sta­vu i na­dam se da će u bu­duć­no­sti bi­ti pri­li­ke da se mo­žda vi­di­mo na jed­nom kon­kret­nom sa­stan­ku i da on po­se­ti Sr­bi­ju", istakla je premijerka.

Potvrdila je i da je Tramp re­kao da su "Sr­bi do­bar na­rod".

"A što se ti­če raz­u­me­va­nja, tu je pre sve­ga reč o sig­na­li­ma ko­ji do­la­ze iz administraci­je. I ne sa­mo što se ti­če Sr­bi­je, od­no­sno di­ja­lo­ga Be­o­gra­da i Pri­šti­ne", rekla je Brnabić.

Ona je rekla i da je pa­žlji­vo slu­ša­la kon­fe­ren­ci­ju za no­vi­na­re pred­sed­ni­ka Tram­pa na kojoj je de­talj­no go­vo­rio o no­vim sta­vo­vi­ma ame­rič­ke spolj­ne po­li­ti­ke.

"Ak­ce­nat je bio upra­vo pri­stup da Ame­ri­ka ne že­li da dr­ži lek­ci­je dru­gim na­ro­di­ma, da is­pra­vlja nji­hov na­čin ži­vo­ta i ono u šta ve­ru­ju, već da bu­de, uko­li­ko je to mo­gu­će, neko ko že­li da po­mog­ne i da bu­de me­di­ja­tor iz­me­đu dve stra­ne, ali da ne­će na­me­ta­ti sop­stve­na re­še­nja. To je upra­vo ono što se de­ša­va u di­jalo­gu Be­o­gra­da i Pri­šti­ne. Pr­vi put je, či­ni mi se, Ame­ri­ka re­kla da ne po­sto­je vi­še cr­ve­ne li­ni­je i da že­le da da­ju pro­sto­ra da se između dve stra­ne na­đe ne­ko kom­pro­mi­sno re­še­nje", navela je Brnabić.

Pred auditorijumom
Pred auditorijumom foto: Reuter

Povodom sastanka sa Ve­som Mi­če­lom, po­moć­ni­kom ame­rič­kog dr­žav­nog sekreta­ra za Evro­pu i Evro­a­zi­ju, kaže da je po­ka­zan ve­li­ki stepen raz­u­me­va­nja.

"Ame­rič­ka stra­na je po­vu­kla ne­ke po­te­ze ko­ji se mo­gu tu­ma­či­ti kao sig­na­li do­bre volje u od­no­su na Sr­bi­ju i či­ni mi se da je Sr­bi­ja od­go­vo­ri­la istom me­rom. Ko­mu­ni­ka­ci­ja je do­bra i si­gur­no da je po­treb­no još ra­da i tru­da da se po­ve­re­nje iz­me­đu Va­šing­to­na i Be­o­gra­da po­no­vo us­po­sta­vi na onom ni­vou na ko­jem je bi­lo pre ne­ko­li­ko de­ce­ni­ja. Za sada ide­mo u do­brom sme­ru", ocenila je premijerka.

Komentarišući pri­su­stvo ko­sov­ske de­le­ga­ci­je na Ist ri­ve­ru, kaže da mi­sli da to ni­je sve lo­še is­pa­lo, jer su oni po­ka­za­li svo­je pra­vo li­ce.

"Ce­lo nji­ho­vo pri­su­stvo ov­de ne go­vo­ri ni o ka­kvoj nji­ho­voj ozbilj­no­sti, jer je to jed­no jurca­nje de­le­ga­ci­je po hod­ni­ci­ma i po­ku­ša­ji da se sli­ka­te sa lju­di­ma", navela je premijerka.

BONUS VIDEO: Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Kurir.rs / Politika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.