PRIZNANJE KOSOVA PODRŽAVAJU SAD I EU: Tači misli da ima punu podršku za razgraničenje?!
Foto: Beta

vrlo jasni signali

PRIZNANJE KOSOVA PODRŽAVAJU SAD I EU: Tači misli da ima punu podršku za razgraničenje?!

Tači je precizirao da Vašington i Brisel u potpunosti podržavaju donošenje, "mirovnog sporazuma sa Srbijom"

Objavljeno:

Predsednik takozvane Republike Kosovo Hašim Tači izjavio je danas da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine koji bi podrazumevao razgraničenje, međusobno priznanje i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama, ima punu podršku Sjedinjenih američkih država i Brisela.

Tači je to rekao na konferenciji za štampu po povratku iz Njujorka, gde je boravio tokom zasedanja Generale skupštine UN i dodao da je "imao blagoslov da, poštujući ustav i zakone, zastupa spoljnu politiku Kosova".

Tači je precizirao da Vašington i Brisel u potpunosti podržavaju donošenje, "mirovnog sporazuma sa Srbijom", da "taj sporazum treba da čuva i promoviše multietničnost na Kosovu i dovede Kosovo bliže NATO i EU " i istakao da je "status kvo" neprihvatljiv.

"Neće biti razmena ili podela teritorija, kao ni Zajednice srpskih opština koja bi imala elemente konstitutivnosti", kazao je Tači i ponovio da "mirovni sporazum sa Srbijom" garantuje međusobno priznavanje, ragraničenje i članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Tokom boravka u Njujorku, tvrdi, imao je susrete sa stranim zvaničnicima kojima je predočio ideju predstavnika triju opština juga centralne Srbije o priključenju Kosovu, što, prema njegovim rečima, ne bi značilo razmenu teritorija, već bi to pitanje bilo rešeno kroz demarkaciju granice sa Srbijom.

"Bilo bi važno da se bitka sa Srbijom odvija za stolom, a ne u televizijskim studijima. Pozivam sve da budu uključeni i da slobodno predstave svoje ideje. Vreme je da budemo jedinstveni kada je reč o pitanju normalizacije odnosa sa Srbijom", rekao je Tači, a preneli su prištinski mediji.

Predsednik privremenih kosovskih institucija pozvao je ponovo predstavnike dela vlasti i pre svega opoziciju da se priključe dijalogu sa Beogradom za koji, kako je rekao, on ima mandat po ustavu i neće ga se odreći.

On je dodao i da transformacija KBS u oružane snage ulazi u završnu fazu, te da i taj postupak ima punu podršku SAD i NATO, posebno nakon usvajanja tri zakona koje je vlada prosledila parlamentu.

Tači tvrdi da je od zvaničnika EU dobio "vrlo jasne signale" da je Kosovu neophodno političko jedinstvo za rešavanje nekih ključnih pitanja, poput liberalizacije viznog režima.

Tači tvrdi da je od zvaničnika EU dobio 'vrlo jasne signale
Tači tvrdi da je od zvaničnika EU dobio "vrlo jasne signale" foto: Fejsbuk

Upozorio je da je za dobijanje vizne liberalizacije neophodan jedinstveni stav vlast i opozicije da je, kako je rekao, "Kosovo ispunilo kriterijume i da taj proces neće biti ugrožen".

Ako to neophodno jedinstvo izostane, Priština bi mogla da čeka na liberalizaciju viza i do 2020. godine.

Tročana prištinska delegacija, Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Bedžet Pacoli, boravili su u Njujorku tokom održavanja Generalne skupštine UN a, kako je objašnjeno iz Generalnog sekretarijata UN, prištinska delegacija je u sedištu UN boravila privatno, odnosno nije dobila poziv za učešće u radu Generalne skupštine, a nemaju ni status stalnog posmatrača.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.