BLOKADE U PREGOVORIMA NISU DOBRA PRAKSA: Jadranka Joksimović u intervjuu za Espreso
Foto: Filip Plavčić

ESPRESO INTERVJU NEDELJE

BLOKADE U PREGOVORIMA NISU DOBRA PRAKSA: Jadranka Joksimović u intervjuu za Espreso

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović otkriva koliko novih poglavlja otvaramo do kraja godine

Objavljeno: 30.09.2018. 13:00h
Darko Zlojutro
Darko Zlojutro
Pomoćnik glavnog i odgovornog urednika
  • 29

Ministar za evropske integracije u Vladi Srbije i funkcioner Srpske napredne stranke Jadranka Joksimović u intervjuu za Espreso govori o otvaranju novih poglavlja, blokadama Hrvatske, promeni ustava i dešavanjima u SNS.

Dokle se stiglo u pregovorima o članstvu Srbije u EU i kad možemo očekivati otvaranje novih poglavlja?

- Sam proces pridruživanja je dugotrajan proces, građani to dobro znaju. Ne želimo da podižemo preterana očekivanja da se ne bi previše razočarali, ali ni da budemo previše mračni, zato što ipak moramo da konstatujemo da napretka ima. Otvaranje poglavlja prati reformski proces u državi i meren je od strane država članica EU.

- Ne mogu da kažem da sam nezadovoljna, mi smo do sada otvorili 14 poglavlja od ukupno 35, dva smo privremeno zatvorili. Poslednja konferencija bila je krajem juna ove godine i sad verujem da ćemo ići u otvaranje novih, i to do kraja austrijskog predsedavanja. Da objasnimo građanima što je važno da shvate. Kalendarska godina je podeljena na dva predsedavanja, svakih šest meseci druga država predsedava EU. U prvoj polovini to je bila Bugarska, sad je to Austrija, a njeno predsedavanje se završava krajem godine. Očekujem da ćemo otvoriti nekoliko novih poglavlja. Čuli ste i izjavu premijera Austrije Sebastijana Kurca koji je najavio da će najmanje tri poglavlja biti otvorena, a to su Poglavlje 9 – finansijske usluge, Poglavlje 17 – Odnosi se na ekonomsku i monetarnu uniju i Poglavlje 18 – tiče se statistike.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

- To su poglavlja za koja smo odavno spremni, ali smo u međuvremenu poslali još dva poglavlja – Poglavlje 2 – slobodno kretanje radnika i Poglavlje 4 – slobodno kretanje kapitala. Tako da mogu sada da vam kažem da smo pripremili 5 pregovaračkih pozicija, ali to nije sve radimo i na još nekim i s pravom očekujem da ćemo najmanje tri poglavlja otvoriti do Nove godine. To će onda značiti da Srbija ima solidan tempo kada je reč o pregovaranju.

- Znate, idu izbori za evropske institucije i svi pogledi su uprti ka tome. Manje se bave proširenjem i zemljama kandidatima, što nama u ovom momentu ne ide na ruku, ali to je faza koja će proći, bitno je da zadržimo dinamiku otvaranja poglavlja, ali i u reformama. Verujem da ćemo to postići uprkos svemu, jer evo Austrija je zadržala fokus na proširenju, Rumunija, kao zemlja koja sledeća presedava takođe je istakla da će zadržati teme proširenja na dnevnom redu. Zemlje članice EU odluku koliko će biti otvoreno poglavlja donose i u skladu s napretkom vladavine prava u zemlji kandidata. Dakle, to su poglavlja 23 i 24 koja se tiču reforme pravosuđa, borbe protiv korupcije, pitanja manjina… Srbija je na tim poljima nedavno ostvarila značajan napredak i mislim da će to zemlje članice vrednovati. Znate da je bila velika inkluzivna i javna debata oko nacrta Ustavnih amandmana, čime će se omogućiti nezavisnije i efikasnije pravosuđe u Srbiji, što je zaista veoma važan proces u reformama svake države. Dobili smo mišljenje Venecijanske komisije koja je najpozvanija da kaže da li je sve to što radimo u skladu s najboljim evropskim praksama i principima nezavisnog pravosuđa. Mislim da smo uradili dobar posao, takođe smo prošle nedelje na Vladi doneli Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći koji je jako važan za poglavlje 23. Usvojili smo i Zakon o zaštiti ličnih podataka, a u finalnoj fazi je i Zakon o sprečavanju korupcije koji je izuzetno važan i koji bi uskoro trebalo da bude usvojen. Zbog svega navedenog očekujem da ćemo uspeti da otvorimo jedan veći set poglavlja. Ne znam da li ćemo imati dve međuvladine konferencije, jednu u oktobru, a drugu u decembru ili samo jednu u decembru, to ne zavisi od Srbije, već od dogovora svih država članica. Mi naravno radimo sve što je do nas, lobiramo i predstavljamo napredak Srbije, ali opet ponavljam nije sve samo do nas. Ja sam optimista. Znate, kad imate rezultat i kad radite onda će i napredak doći.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Koliko su pregovori u Briselu usporili, ako uopšte jesu, proces pregovaranja sa EU?

- Tema proširenja nije više toliko popularna u EU kao što je bila pre 10 i više godina. Tad je bila veoma aktuelna, a Evropa se nije suočavala s nekim od izazova s kojima se sad suočava, tu pre svega mislim na migrantsku krizu, na Bregzit i mnoge druge teme. Proširenje je poželjna tema, ali nije u fokusu. Nekako bi svi radije da se bave nekim drugim temama, naročito sad kada su izbori u pitanju. Odnosi između zemalja Zapadnog Balkana se, s druge strane, stalno, ne zaslugom Srbije, komplikuju i to šalje sliku nestabilnosti i onda se među građanima EU postavlja pitanje da li nam trebaju nove članice ako nam donose nestabilnost. Ja mislim da ovaj region, a posebno Srbija nije izvor nestabilnosti, već smo naprotiv pokazali u prethodnim godinama da smo faktor stabilnosti, poseban faktor i zamajac tome dao je predsednik Vučić, ali i ova Vlada koja je potpuno posvećena dijalogu, dogovoru i kompromisu. Nisam sigurna da su i svi ostali isto tako posvećeni. Znate, mi radimo ono što je najbolje za naše građane i radimo ono što omogućava stabilan ekonomski prosperitet za naše ljude. Verujem da će taj mukotrpan proces koji se vodi rezultirati time da je Srbija prepoznata kao najozbiljniji kandidat za članstvo u EU i kao država koja je pokazala najviše odgovornosti.

- Da li će članstvo biti 2025. ili dve godine pre ili kasnije, ja zaista ne mislim da je to suštinski važno. Važno je da postoji realna šansa i ne vidim razlog zašto Srbija to ne bi iskoristila. Iskoristili su je mnogi drugi, a nisam sigurna da su je realno zaslužili, pa zašto ne bismo i mi. Samo kažem da nemamo razloga da budemo ni frustrirani ni nezadovoljni, bitno je da zadržimo fokus i da idemo napred.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je dogovor s Prištinom moguć samo ako se Srbiji nakon toga garantuje ubrzan ulazak u EU, slažete li se s tim?

- Predsednik je rekao da bi u tom sveobuhvatnom sporazumu trebalo da budu i neke garancije od strane EU u pogledu članstva Srbije. Znate kako, taj stav ja razumem jer je proizašao iz dosadašnjeg iskustva u odnosu na to kako je EU garantovala sprovođenje Briselskog sporazuma. Ja nisam zadovoljna tim sprovođenjem, jer je taj sporazum garantovan od strane EU. Podsetiću da je gospođa Mogerini govorila o 4. avgustu kao nekakvom roku za formiranje ZSO, a to se nije desilo. I više se o tome ne priča. Imajući takvo iskustvo predsednik Vučić je iskazao potrebu za čvršćim garancijama. Ja imam čak i neku vrstu kontra predloga. Može Srbija da garantuje da će nakon tri meseca po stupanju u članstvo u EU da realizuje postignuti dogovor. Zašto to ne bi bila tema? Mi kao odgovorna i kredibilna vlada možemo da garantujemo tako nešto. Ja sam uvek za kreativna rešenja. Mi smo ozbiljna evropska država.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Hrvatska najavljuje nove blokade Srbije na njenom putu ka EU, očekujete li da će do toga zaista i doći?

- Nisam fokusirana na Hrvatsku. Ima tu još država koje ne žele ne samo put Srbije ka EU, već i nekih drugih zemalja. Hrvatska jeste pokazivala naklonost ka unošenju bilateralnih rampi i blokada, ali budimo iskreni, ako bismo mi samo vodili računa o onima koji bi da nas blokiraju, onda ne bismo vodili politiku u interesu naših građana. Mi upravo to radimo, vodimo politiku isključivo u interesu građana Srbije, a prepreke će se pojavljivati, da li će to biti od strane Hrvatske ili neke druge drave, videćemo. Ne mislim da je to dobra praksa, jer podriva poverenje prema politici proširenja.

Ako izuzmemo pitanje Kosova, šta je to na čemu će Srbija imati još dosta da radi na putu ka članstvu u EU?

- Reforme koje se sprovode kroz svih ovih 35 poglavlja, to nisu apstraktne stvari, već je to knjiga reformi, a svako poglavlje se odnosi na određenu oblast. Svako od poglavlja, poljoprivreda, životna sredina, ekonomija, to su sve stvari na kojima radimo. Najveći izazov je u pogledu zaštite životne sredine, to je kompleksno poglavlje. Mnogi o tom poglavlju pričaju da najviše košta, međutim, ja to ne gledam kao trošak, jer ulaganje u životnu sredinu je ulaganje u zdravlje i bolji život svakog pojedinca, prema tome, to je investicija u podizanje kvaliteta života. Poljoprivreda takođe iziskuje dodatna usaglašavanja, međutim ove godine će po prvi put našim poljoprovrednicima biti odobrena bespovratna sredstva iz IPARD fondova, čime se otvaraju mnoge mogućnosti za razvoj te grane privrede. Sve su to neke stvari koje su izazov, ali i šansa koju moramo da iskoristimo.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Da li je promena Ustava jedan od uslova za ulazak Srbije u EU? 

- Promena Ustava jeste uslov u dvojakom smislu. Prvo, u pogledu pomenute reforme pravosuđa, jer sve te institucionalne i ustavne reforme moraju biti potvrđene na referendumu. Drugi deo se tiče promene Ustava pred samo članstvo u EU, kad država koja stupa u Uniju mora da svoj ustavno pravni okvir usaglasi sa evropskim.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Kako ocenjujete dosadašnji rad Vlade, ocenom od 1 do 5?

- Ja sam evo u trećem mandatu ministar, ali sve su to vlade kontinuiteta, počevši od 2014-te godine i ekspozea Aleksandra Vučića - tada premijera. Radimo na tom trasiranom putu reformi. Ja zato mislim da svako od kolega u svojim resorima rade puno, a čak smo i kroz poglavlja negde izmerili svoj učinak. Ja ne mogu da dajem neku ocenu, ali mogu da kažem da bi to bilo ovako: “Stabilno, dobro, ali može I brže”.

Četvorka znači? 

- Dobro, ako vi tako kažete neka bude.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Konstantno radite na sebi, upisali ste i doktorske studije na FPN, dokle ste s tim dogurali? 

- Ja sam karijeru počela na FPN kao demonstrator i asistent, prvo na predmetima ekonomija tranzicije, diplomatija i diplomatska istorija. Zbog prirode posla nisam stigla ranije da upišem doktorske studije, iako je to bio neki logičan sled. Ipak, na kraju sam se opredelila da na svom matičnom fakultetu završim doktorske studije, jer najbolje je dokazati se u svojoj kući.Trudim se da to završim, upisujem sad drugu godinu. Mislim da je važno da čovek uvek radi na sebi, da se trudi i uči.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

S kim se najbolje slažete u Vladi? 

- Šta znači slagati se? Nekad se dobro slažete i s ljudima s kojima niste istomišljenik. Ministar za evropske integracije je zapravo kordinator čitavog procesa i moja je uloga da sa svim kolegama redovno razmenjujem rezultate i to i radim. Održavam kontakte sa svima i to dobro funkcioniše. Što se van posla tiče, uglavnom sa svojim partijskim kolegama komuniciram, najviše s Nelom Kuburović i sa Zoranom Mihajlović. To je neki ženski klan, ali moram da priznam da nisam ni ja baš laka za saradnju.

Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović foto: Filip Plavčić

Održana je sednica Predsedništva SNS, na kojoj je predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić najavio promene. Posle nje su svi funkcioneri povikali: “Vučiću ostani!” Kakav je vaš stav?

- Aleksandar Vučić je čovek koji je nesumnjivo, i to nije predmet laskanja ili poltronstva, čovek koji je u teškom trenutku na sebe preuzeo odgovornost i kormilo. On je trasirao jedan put politici koja je prihvaćena ne samo od naših građana, što je najvažnije, nego i svuda u svetu. Mislim da tu činjenicu niko ne može da ospori. U tom smislu, zaista mislim da je rezultat SNS rezultat njegove snage, vizije i energije koju smo mi prihvatili i pratili, neko uspešnije, a neko ne, što je normalno.

1 / 14 Foto: Filip Plavčić

BONUS VIDEO:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media