POLITIČARI UHVAĆENI U LAŽI: Evo koja su stvarno davanja porodiljama!
Foto: Profimedia

klupko se odmotava

POLITIČARI UHVAĆENI U LAŽI: Evo koja su stvarno davanja porodiljama!

Samostalni poslanik izneo je niz neistina!

Objavljeno: 18:12h

Dok Boško Obradović i Sanda Rašković Ivić šetaju pod parolama „mame su zakon“, opozicija napada Vladu RS iznoseći laži na račun porodilja.

Tokom skupštinske rasprave o izmenama i dopunama Zakona o PIO, napadu na Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, priključio se i Đurić Vladimir, samostalni poslanik, koji je izneo niz neistina, među kojima je bila i priča koja je nedavno bila prisutna u medijima, o porodilji iz Goklupko se odmtrnjeg Milanovca koja je dobila rešenje na 900 dinara.

Prema nezvaničnim infomacijama Aleksandra Đunisijević iz Gornjeg Milanovca, koju je država navodno oštetila kada je otišla na porodiljsko odsustvo, na mesečnom nivou prima više novca nego pre trudnoće.

Naime, pored bruto naknade zarade od 2.602 dinara, Đunisijevićeva ostvaruje i druga prava.

Dečiji dodatak koji je za dvoje dece do 22. jula primala u iznosu od 2.788,56 dinara mesečno, izmenama i dopunama Zakona od 30. jula priznato joj je pravo i za treće dete, te je mesečna naknada za troje dece 9.000 dinara.

Pored toga, za treće dete Aleksandra je ostvarila pravo na roditeljski dodatak u iznosu od 12.000 dinara mesečno u trajanju od 10 godina.

„Opština Gornji Milanovac, poput drug drugih lokalnih samouprava opredeljuje sredstva za porodilje, a u ovom slučaju to je bilo jednokratnih 70.000 dinara i 30.000 dinara na šest jednakih mesečnih rata“, kaže naš izvor.

Novi Zakon o finansijskoj pordršci porodici s decom pored zagarantovanih iznosa za treće i četvrto dete u trajanju od 10 godinama, daje i jednokratnu pomoć za prvo dete ali i pomoć za drugo.

Prema rečima ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, Srbija daje porodiljama više nego mnoge druge zemlje.

„U Americi porodilje imaju pravo na tri meseca odsustva sa rada, ali u tom periodu ne primaju naknadu“, rekao je Đorđević.

Kako je naveo, sve porodilje i trdudnice koje smatraju da ih je država oštetila moći će da ulože primedbu resornom ministarstvu, koje će oformiti komisiju koja će se svakim slučajem ponaosob baviti kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti.

„ Dajemo više nego ikada ranije za podsticaj rađanja. Nijedna trudnica neće biti oštećena, želimo da promenimo demografsku sliku Srbije, da imamo više dece i damo sredstva koliko možemo, na transparentan način“, istakao je Đorđević.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.