18 GODINA JE PROŠLO OTKAD JE MILOŠEVIĆ IZGUBIO IZBORE! Pitali smo političare gde smo danas!
Slobodan Milošević, svima poznato lice, Foto: Profimedia

politička scena

18 GODINA JE PROŠLO OTKAD JE MILOŠEVIĆ IZGUBIO IZBORE! Pitali smo političare gde smo danas!

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, pre 18 godina završila se Miloševićeva vladavina

Objavljeno:
Milka Radović

Pre 18 godina Slobodan Milošević izgubio je izbore za predsednika Savezne Republike Jugoslavije. Posle decenije provedene na vlasti, Milošević je izgubio od kandidata Demokratske opozicije Srbije (DOS) Vojislava Koštunice.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ, završila se Miloševićeva vladavina. Ne želeći da prihvati poraz, do tada vladajuća Socijalistička partija Srbije (SPS) i njen lider Milošević izazvali su postizbornu krizu koja je zapretila ozbiljnim sukobima i nasiljem. DOS je pozvao na demonstracije zbog nepriznavanja rezultata izbora za predsednika SRJ, a kriza je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Nakon 18 godina, ne može da se ne postavi pitanje gde je danas Srbija. Ovim povodom kontaktirali smo sa srpskim političarima, koji su za Espreso ispičali kako oni vide političku situaciju i stanje u Srbiji danas.

foto: Vladimir Šporčić

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju Dragan Đilas, za "Espreso" kaže da će peti oktobar ostati upamćen u istoriji Srbije kao jedan od najvažnijih datuma, jer su građani tada pokazali da žele da brane svoj glas na izborima i ne dozvole krađu, bez obzira na sve pretnje koje su tada stizale.

- To je značajan datum, jer je tada izabrana politika boljeg života u odnosu na mrak, ratove, sankcije i bedu u kojima smo decenijama živeli. Bilo je grešaka DOS-a, pre svega što nisu promenili sistem vrednosti u Srbiji, što je odabran loš ekonomski model, nisu izgrađene institucije i što nije bilo lustracije. Da jeste, ne bismo doživeli da 18 godina posle na vlasti budu opet oni koji su svojom politikom razorili i ovu zemlju i njene građane, kako u prošlosti, tako i danas.

foto: Filip Plavčić

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić za "Espreso" kaže da smo se danas, "kao u igri školice" vratili na početnu poziciju.

- Ona je utoliko teza, jer Zapad čeka Aleksandra Vučića da završi Kosovo. Time je, za razliku od Miloševića na kraju mandata, potpuno zaštićen od svake promene. Može da krši sve demokratske vrednosti i uvodi diktaturu, kritike su vrlo nežne. Treba da odradi posao.

foto: Espreso

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac kaže da su posle svrgavanja Miloševića sanirane ogromne štete koje su napravljene i načinjeni značajni koraci ka normalizaciji Srbije.

- No, to nije bilo dovoljno, mnogo toga je još trebalo uraditi. Danas, njegovi saradnici ponovo vuku Srbiju u nazad i slede nam nove bitke za normalizaciju Srbije.

foto: Beta/Nenad Petrović

Poslanik sa liste SNS Marijan Rističević kaže za "Espreso" da su neki zloupotrebili promene koje su bile nužne da sebe smeste u Dvorce i bajke koristeći energiju građana sebično.

- Moglo se uraditi daleko više ali mnogi su umesto za narod radili za sebe. Novim promenama 2012. godine zemlja je počela da se uređuje, da vraća politički ugled, da se uspravlja, da se ekonomski oporavlja, da rastu investicije. Verujem u napredak a ostaje žal za propuštenim šansama.

foto: Espreso

Lider Dosta je bilo Branislav Mihajlović smatra da se od uvođenja višestranačja u Srbiji pre skoro 30 godina, na vlasti smenjuju jedni te isti ljudi i koji vode sličnu politiku zasnovanu na partijskom zapošljavanju, korupciji, burazerskoj ekonomiji, kontroli medija, urušavanju pravosuđa, obesmišljavanju skupštine i svih institucija sistema.

- Partokratija je od naše zemlje napravila partijsku državu poslušnika. Ta politika je dovela Srbiju u stanje u kome je danas. Velika narodna volja za promenama koja je iskazana 5.oktobra je nopovratno pokockana. Istorijska šansa za privredni preporod Srbije se pretvorila u pljačkašku privatizaciju koja traje i danas. Pljačkaške privatizacije C-marketa, putarskih preduzeća, Luke Beograd su zamenile pljačkaške privatizacije PKB-a, RTB Bor i pljačka građevinskog zemljiša Beograda na vodi. U istom periodu promenila se i EU i pretvorila u poligon za nemačku dominaciju. Nemačka je nakon razbijanja Jugoslavije, praktično zavladala celim Balkanom i zajedno sa političkom elitom na vlasti pravi od Srbije zemlju jeftine radne snage iz koje nam deca beže. Simbol te i takve politike je sramota Srbije da nije obeležila 100-godišnjicu proboja Solunskog fronta. Srbija je danas kolonizovana zemlja sa poslušnom partokratijom na vlasti, koja je zarad sopstvenih interesa izdala interese države. DJB ne odustaje dok od Srbije ne napravi zemlju u kojoj se lepo i rado živi.

foto: Espreso

Maja Gazdić (SNS) za "Espreso" kaže da je politika Slobodana Miloševica i danas enigma za mnoge, ali nema sumnje da je politikom koju je vodio ostavio ogroman trag u našoj istoriji.

- Postoje različita oprečna tumačenja lika i dela Slobodana Miloševića sa kojima sam se ja upoznala kroz vreme jer sam bila dete dok je on vršio vlast u Srbiji. Važno je nerelativizovati nijednu politiku jer ona utiče na sudbine i živote miliona ljudi. Mišljenja sam, uzimajući u obzir istorijske činjenice, a s obzirom da Slobodan Milosević više nije živ, kao dete novije istorije mogu da pohvalim samo dobre političke odluke kao što su: Rezolucija 1244 kojom se nismo odrekli teritorijalnog integriteta nad našom autonomnom Pokrajinom Kosovom, potpisivanje Dejtonskog sporazuma kojim je okončan rat u BiH i stvoreni uslovi za formiranje tekovine koja se zove Republika Srpska gde živi srpsko stanovništvo. Odgovornost i krivica za političke odluke koje je donosio trebalo je da se utvrdi ili ospori pred našim pravosudnim organima i da mu se sudi po zakonima zemlje čiji je predsednik bio.

Lider PSG Saša Janković kaže za naš portal da se danas 18 godina kasnije, borimo sa novom, naprednom verzijom Miloševićeve i Šešeljeve politike.

-To je politika poraza Srbije zarad pobede lične vlasti. Pre 18 godina, 5. oktobra smo sebi dokazali da svaku diktaturu narod može zbaciti. Treba nam sada novi datum, da zbacimo i ovu, ali ovaj put moramo uraditi nešto što glavni akteri 5. oktobra nisu - da Srbiju neopozivo uključimo u zapadnu porodicu naroda i time okončamo dvovekovno kolebanje i traženje mesta u svetskom poretku. To bi za svakog čoveka značilo olakšanje, život u uređenoj, predvidivoj državi okrenutoj potrebama ljudi.

Bonus video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.