BIO JE KLJUČNI IGRAČ U BOMBARDOVANJU 1999. GODINE: Solana sada izneo svoje REŠENJE o Kosovu!
Foto: Youtube printscreen

sada on ima rešenje?!

BIO JE KLJUČNI IGRAČ U BOMBARDOVANJU 1999. GODINE: Solana sada izneo svoje REŠENJE o Kosovu!

Solana je na toj funkciji bio tokom bombardovanja Srbije 1999. godine

Objavljeno:

Nije na Evropskoj uniji da diktira uslove za rešenje pitanja Kosova, jasno je da će za bilo kakav sporazum po tom pitanju ključnu ulogu igrati lokalne vlasti, smatra bivši generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Solana je na toj funkciji bio tokom bombardovanja Srbije 1999. godine.

- Radeći poslednjih nekoliko meseci sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači ubrzali su pregovore o ovom pitanju, sa ciljem da se postigne konačan, sveobuhvatan i pravnoobavezujući sporazum - objašnjava Solana svoj stav u tekstu na portalu Prodžekt sindikejt (Project syndicate) pod nazivom "Dobar podstrek za Balkan, prenosi u presklipingu UNMIK-a.

Kako napominje, i Beograd i Priština svesni su da ih "status kvo" skupo košta jer koči njihove težnje za članstvom u Evropskoj uniji i nameće veliki teret njihovim ekonomijama.

- U ovoj fazi dijaloga, ključno je da preovladaju oprez i umerenost.

Zaostavština Vučića i Tačija zavisiće najvećim delom od njihove spremnosti da formulišu realistične predloge, koji su u skladu sa fundamentalnim vrednostima Evropske unije - navodi Solana.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.