DO KRAJA GODINE SRBIJA OTVARA JOŠ TRI POGLAVLJA: U planu priprema za otvaranje još jedne oblasti!
Foto: Fonet

napredak

DO KRAJA GODINE SRBIJA OTVARA JOŠ TRI POGLAVLJA: U planu priprema za otvaranje još jedne oblasti!

Ukupan broj otvorenih poglavlja popeo se na 14 od ukupno 35, od čega su dva i zatvorena.

Objavljeno:

Srbija je poslednji put u junu 2018. godine otvorila dva nova poglavlja u Luksemburgu, čime se ukupan broj otvorenih poglavlja popeo na 14 od ukupno 35, od čega su dva i zatvorena.

Srbija je tada bila spremna za otvaranje još tri poglavlja, ali iz političkih razloga, neke od zemalja članica nisu dozvolile brže približavanje Srbije Evropskoj uniji.

U fiokama briselske administracije na čekanju su sledeća poglavlja: Finansijske usluge (9), Ekonomska i monetarna politika (17) i Statistika (18).

Nova tri poglavlja u pregovorima o članstvu u Evropskoj uniji, Srbija bi mogla da otvori krajem ove godine, preneo je jedan medij.

Unijom trenutno predsedava Austrija, kojoj je približavanje Zapadnog Balkana jedan od prioriteta, pa će njeni predstavnici verovatno da učine sve kako bi Srbija napravila još jedan značajan korak prema evrointegracijama.

Srbija planira da u dogledno vreme za otvaranje pripremi još jednu oblast, poglavlje koje se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlja.

U raspravu je, u međuvremenu, uključeno i poglavlje 3, vezano za pravo poslovnog nastanjivanja i slobodu pružanja usluga, a predstavnici zemalja članica trenutno utvrđuju da li je Srbija ispunila merila za otvaranje ovg poglavlja.

Bonus video:

Espreso intervju - Dragan Đilas

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.