VUČIĆ JE PROTIV TOGA DA SRBIJA UĐE U NATO, A JA SAM ZA: Drašković SRPSKI PORAZ vidi u raspadu JUGOSLAVIJE!
Foto: Filip Plavčić

ŠOKANTAN INTERVJU

VUČIĆ JE PROTIV TOGA DA SRBIJA UĐE U NATO, A JA SAM ZA: Drašković SRPSKI PORAZ vidi u raspadu JUGOSLAVIJE!

Lider SPO otvorio dušu i pričao je o svemu

Objavljeno:

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković dao je intervju za Globus u kome je najavio svoju novu knjigu čiji je glavni protagonist kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. On je takkođe pričao i o Vučiću, Miloševiću, NATO-u i Kosovu.

"Kralj Aleksandar najveća je ličnost u istorijii Srba, jer je bio pobednik u oba Balkanska rata, pobednik u Velikom ratu, tvorac prvog saveza među balkanskim državama, prva žrtva fašizma u Europi i, na kraju tvorac Jugoslavije – velikog ideala kojem su Jugoslaveni težili još od hrvatskoga Ilirskog preporoda sredinom 19. veka, ideala čiji je epicentar bio upravo u Zagrebu.

Na pitanje kako komentariše to što je kralj Aleksandar na "tapetu" u Srbiji i da su o njemu negativno govorili Dobrica Ćosić i Mihailo Marković, Drašković odgovara:

"Čini mi se da je od velikog Aleksandra veće samo srpsko ogrešenje o njega. Mnogi ga Srbi danas okrivljuju upravo zbog toga što za ratni cilj Srbije u Prvom svetskom ratu nije proglasio stvaranje Velike Srbije ili što tu Veliku Srbiju – koja bi sebi prisajedinila celu Vojvodinu, Slavoniju, Bosnu i Hercegovinu i Dalmaciju do rta Planka iznad Splita – nije stvorio 1918. posle srpske pobede u ratu. Nego je toj Velikoj Srbiji pretpostavio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu. Optužbama Dobrice Ćosića i ostalih nedostaje, međutim, iskreno priznanje da je Aleksandar kriv za stvaranje Jugoslavije ponajpre iz toga razloga, jer da je on nije stvorio 1918., onda je oni – Milošević, svi ti jugoslavenski komunisti i generali i uskrsli “crnorukci” – ne bi mogli ubiti i razbiti 90-ih".

Borio se za ideal ujedinjenja
Borio se za ideal ujedinjenja foto: Alchetron.com/

Na pitanje da li je kralj Aleksandar bežao od Srba kao i Tito, Drašković kaže:

"On nije bežao od Srba, nego od jedne palanačke atmosfere, od straha da kupi sutrašnje novine, od izveštaja agenata što se sve o njemu priča po beogradskim birtijama: da je najveći lopov, kriminalac, da bi trebao abdicirati pred bratom Đorđem, da mu je žena nimfomanka, da je sina Petra kraljici napravio jedan njezin ordonans, Slovenac... Beograd je brujao od toga, a za mnoge u Srpskoj pravoslavnoj crkvi bio je nacionalni izdajnik".

Lider SPO-a otkriva da je veliki jugonostalgičar...

"Da, jugonostalgičar sam, priznajem. Ako su današnji naši bantustani natopljeni mržnjom raj koji smo hteli, onda je Jugoslavija greška.

Objasnio je i zašto nekada nije tako govorio.

"Vidite, ja sam u to vreme (1989. – op. a.) bio opčinjen programom Srpskoga kulturnog kluba, što su ga bili osnovali profesor Slobodan Jovanović i književnik Dragiša Vasić – s namerom preuređenja Jugoslavije u federaciju ili čak konfederaciju Slovenije, Hrvatske i Srpskih zemalja. I kad sam vam, u leto 1989., dao taj intervju, za magazin Start, ja sam doslovce prepisao taj projekt Srpskoga kulturnog kluba. To jest, ponudio sam ga kao lek za spašavanje postojeće, komunističke Jugoslavije. I upravo sam s njim, početkom 1990., ušao u političku arenu, osnovavši stranku Srpska narodna obnova, u kojoj nisam bio predsednik, nego ideolog. Predsednik joj je bio Mirko Jović.

Nije, međutim, prošlo ni dva meseca, a ja sam shvatio da taj moj “lek”, zapravo, nije lek, nego – otrov. I odustao sam od programa Srpskoga kulturnog kluba, iz 1937., te osnovao novu stranku, Srpski pokret obnove, koja je za svoj strateški cilj proglasila poštovanje postojećih, avnojskih granica, odvezivanje od komunističke ideologije i ubrzano priključenje Jugoslavije tadašnjoj Evropskoj zajednici i NATO-u".

Kada je reč o Kosovu Drašković ističe:

"Taj bih problem rešavao u dva koraka. U prvom koraku borio bih se za to da SAD, Europska unija i NATO budu garanti plana Martija Ahtisarija iz 2007., koji su Albanci prihvatili, ali ga umnogome ne poštuju, uz formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) kakve su predviđene Briselskim sporazumom iz 2013.

U drugom koraku Srbija i Kosovo bi kao dve države imale odrešene ruke da se dogovaraju i o korekciji međusobnih granica. Uvjeren sam da će do pomirenja Srba i Albanaca doći, i to vrlo brzo.

foto: Beta/Miloš Miškov

Posebno se osvrnuo na to da li su Vučić i Tači pravi ljudi za postizanje sporazuma.

"I na Kosovu i u Srbiji stasa nova generacija, koja nije učestvovala u ratu i koja rat i ne pamti. Živimo jedni pored drugih, živimo zajedno, Kosovo je i putovima i svim ostalim upućeno na Srbiju. Naš izvoz na Kosovo danas je višestruko veći od izvoza u Rusiju i Kinu zajedno. Ne zaboravimo da je Isus naredio: “Ljubi bližnjega svoga!” – a ne daljnjega svoga, jer je daljnjega ljubiti lako, a bližnjega dosta teško.

On je potvrdio da se često čuje s predsednikom Vučićem.

"Sasvim je logično da se čujemo i viđamo jer SPO na svim izborima od 2012. učestvuje na listi Aleksandra Vučića. Verujem da je Vučić iskreno opredijeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našoj regiji. Ne slažemo se oko NATO-a. On je protiv članstva Srbije u NATO-u, a ja mislim da i naše članstvo u Europskoj uniji zavisi od članstva u NATO-u. Govorim i pišem da je za Srbiju NATO izbor puta, dakle cilj, a EU putovanje. Ako uđeš u pogrešan voz, onda je svaka usputna stanica pogrešna. Govorim, isto tako, da će sve probleme u našoj regiji rešavati NATO, kao i da će u slučaju bilo kakvih sukoba u našoj regiji te sukobe rješavati NATO. I da mi trebamo izabrati: ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. I da Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira".

"Mnogo je lakše i manje rizično danas Srbiju okrenuti ka Zapadu nego što je bilo opasno Titu 1948. reći historijsko “Ne!” Staljinu. U samoj Moskvi u toku je, čini mi se, borba za stratešku prevlast između galebova i jastrebova. Galebovi su za okretanje Rusije prema Europi i savezu s Amerikom, a jastrebovi za antizapadnu Rusiju. Glavni su protagonisti jastrebova staljinisti i Ruska pravoslavna crkva.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Globus)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.