POLITIČAR TRAŽI DA PENZIONERI OSTANU BEZ POVEĆANJA PENZIJA: Oni koji su uživali za vreme Tita, DA VRATE NJEGOV DUG!
Foto: Dragana Udovičić

SAOPŠTENJE

POLITIČAR TRAŽI DA PENZIONERI OSTANU BEZ POVEĆANJA PENZIJA: Oni koji su uživali za vreme Tita, DA VRATE NJEGOV DUG!

POKS predlaže da se godišnja rata duga vraća tako što bi, ne svi, nego oni penzioneri koji su sedamdesetih godina imali nerealno povećanje plate zahvaljujući kreditu, dva meseca godišnje, ostali bez najavljenog sadašnjeg povećanja penzija

Objavljeno: 24.09.2018. 09:21h
  • 588

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) izdao je saopštenje povodom vraćanja kredita u iznosu od 8 milijardi dinara, koji će država vraćati iz budžeta, odnosno koji će pasti na građane Srbije. Inače, kredit je uzela komunistička vlast sedamdesetih godina.

POKS smatra da kredit u vrednosti od 8 milijardi evra, kojim su komunisti sedamdesetih godina prošlog veka zadužili sadašnje generacije, ne treba država da vraća iz budžeta, ravnomerno opterećujući sve građane, nego treba da padne na teret onih koji su taj novac potrošili u vreme zaduživanja.

– Nije pošteno da sadašnje generacije koje tada nisu bile ni rođene ili su bile deca, vraćaju kredit od 8 milijardi evra, uzet od strane komunističkih vlasti, pre skoro pola veka. Logično je da najveći teret vraćanja rate kredita koja svake godine dospeva u iznosu oko 330 miliona evra, snose oni koji su u njemu uživali, jer je kredit uzet za potrebe nerealnog povećanja plata i penzija u ono vreme. Na ovaj način komunisti su kupovali socijalni mir u državi, protivno svakoj ekonomskoj logici, jer je privreda bila na kolenima usled njihovih katastrofalnih ekonomskih mera, ukidanja privatne svojine i uništavanja sela. Logično je da kredit treba da vraćaju generacije koje su, kako tvrde, imale „lep i lagodan život“, ne razmišljajući o tome ko će da plati cenu takvog njihovog života, a to mogu da budu samo njihova deca i unuci, što se danas i događa. Drago nam je zbog povećanja penzija koje je najavio predsednik države, ali se pitamo odakle će se platiti rata dospelih dugovanja od pre pola veka, koja ove godine iznosi 338 miliona evra, kada se zna da će troškovi povećanja penzija državu koštati otprilike isto toliko svaki mesec. Takođe, znamo da budžet pune najviše radno sposobni građani koji nisu uživali u tzv. blagodetima komunističnog sistema – istakao je Žika Gojković, narodni poslanik i predsednik POKS.

POKS predlaže da se godišnja rata duga vraća tako što bi, ne svi, nego oni penzioneri koji su sedamdesetih godina imali nerealno povećanje plate zahvaljujući kreditu, dva meseca godišnje, ostali bez najavljenog sadašnjeg povećanja penzija. Ukoliko ne postoji konsenzus o ovom pitanju, jedino je moguće rešenje da se ove generacije zaduže za vraćanje komunističkih kredita iz prošlosti, pa da teret vraćanja novog kredita padne na neke buduće generacije, za šta se POKS nikada neće zalagati i čemu će se žestoko protiviti.

BONUS VIDEO: KAKVA TUČA USRED BEOGRADA! Isekao ga na Autokomandi, a ovaj izleteo iz kola pa počeo da bije! A onda je uleteo i policajac! (KURIR TV)

(Espreso.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media