NEĆE BITI VOJNE PARADE? Srbija će na vojnoj vežbi videti snagu njene armije
Foto: Filip Plavčić, Zorana Jevtić

naša stvar

NEĆE BITI VOJNE PARADE? Srbija će na vojnoj vežbi videti snagu njene armije

Vučić je istakao da Srbija ne predstavlja nikakvu pretnju i opasnost

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Tjenđinu da misli da će umesto parade za mesec ili dva Srbija organizovati vojnu vežbu, te da će to biti prilika da javnosti bude prikazano šta danas ima Vojska Srbije.

Govoreću o srpskom oružju, predsednik je novinarima rekao da je Vojska Srbije, a tome je, kaže, i sam bio svedok pre pet godina, uprkos čiinjenici da smo imali veliki broj sjajnih profesionalaca, vojnika, ali da nismo imali pojedine vidove vojske.

" Znate li koliko smo 29 MIG invali da su bili u letnom stanju - 0 do 1. Sa jedne smo skinuli delove da bi ta druga mogla da poleti, podsetio je podsetioje predsednik.

Najavio je da će za mesec ili dva javnosti biti prikazano šta vojska ima.

Pitali smo se da li da se pravi parada. Mislim da ćemo ići na veliku vežbu da stvrano probamo i vidimo za šta je VS sposobna, da bude korisno, ima smisla, a ne lakirovka za narod. Izvedemo sto tenkova ofarbanih i provezemo ih kroz centralne beogradske ulice. Hoćemo da vidimo da li nam vojska radi, jer ona postoji da bi odvraćala svakog potencijalnog agresora, a ne da bi nekome pretili, rekao je on.

Poručio je da je stvar Srbije koliko će oružja imati i dodao da ga nemamo dovoljno i da mnogo toga još treba nabaviti.

"Srbija je jedina zemlja u regionu čiji nijedan deo državnog rukovodstva nije iskazao želju za ulazak u NATO, jedina koja suštinski ne želi da uđe u NATO, želi da čuva svoju vojnu neutralnsot, a da bi se ona sačuvala mora da ima snažnu vojsku da odvrati svakog potencijalnog agresora od napada, kazao je.

Predsednik je rekao da bi bila katastrofa, pre svega za srpski narod, kada bi Srbija nekog napala i istakao da mu ni na pamet ne pada da učestvujemo u ratovima u kojima bi bilo kakvu negativnu ulogu imali.

"Zelim ekonomski razvoj, da budemo šampioni u napretku naše ekonomije, a ne nečemu drugom. Niko nema razloga da brine zbog jačanja Srbije i u tom smislu mi smo u svakom smislu za bilo koje humanitarne potrebe spremni da našim novim helikopterima pomognemo i našim susedima u BiH. Uvek mogu da računaju na našu pdoršku i pomoć, rekao je.

Vučić je istakao da Srbija ne predstavlja nikakvu pretnju i opasnost i da ne želi da ovo bude neka vrsta pravdanja jer su svi iz regiona doveli nas Srbe u poziciju da moramo da im se pravdamo, a da niko ne razume zašto.

Moram da se prevdam nekome u BiH zbog onoga što se zbiva na KiM. Izvini, zbog čega. Nekom iz regiona da li imati jedan tenk više ili manje, jednu bespilotnu letelicu više ili manje. A što to tebe briga, upitao je Vučić.

Istakao je da je u pitanju naša politika, naša vojska, naša zemlja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.