AKO GA SRBIJA NE PRIZNA, KOSOVO ĆE BITI DEO ALBANIJE?  Političari to ovako vide!
Foto: Filip Plavčić, Dragana Udovičić, Beta/Miloš Miškov, Beta/Milan Obradović, Dado Đilas

ekonomist piše

AKO GA SRBIJA NE PRIZNA, KOSOVO ĆE BITI DEO ALBANIJE? Političari to ovako vide!

Ovaj list navodi da bi ukoliko bude "velike Albanije" oni "nacionalistički nastrojeni u Srbiji", mogli da traže "veliku Srbiju"

Objavljeno:
Milka Radović

Britanski list "Ekonomist" objavio je da je Kosovo spremno, ako Srbija ne prizna nezavisnost pokrajine i onemogući joj članstvo u UN, da se ujedini s Albanijom. Ovaj list je takođe napisao da bi oni "nacionalistički nastrojeni u Srbiji", koji shvataju da su Kosovo izgubili mogli ovu odluku da pozdrave, jer, ako bude postojala "velika Albanija", onda bi oni mogli da traže "veliku Srbiju" polažući pravo na srpski deo Bosne, "ono za šta je Milošević ratovao". List navodi i da bi sve ovo dovelo do destabilizacije regiona.

Pitali smo srpske političare da li je ovaj scenario moguć i da li će potencijalnom izmenom granica doći do destabilizacije regiona.

foto: Filip Plavčić

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković za "Espreso" kaže da su kao i svi pre njih, i današnji zagovornici velikih Srbija i velikih Albanija mali ljudi željni velike vlasti koji beže od odgovornosti za to kako narod živi.

- Umesto da odgovaraju za svakodnevne krađe zbog kojih nema para za osnovne stvari kao što su zdravstvo i školstvo, kriju se iza navodno velikih ideja koje im „neprijatelji“ ne daju da ostvare, a eto samo one stoje između nas i boljeg života. A jedino što nas deli od boljeg života su oni - predsednici bez državništva, političari bez politika, sa opredeljenjima koja menjaju u trenu, da bi oni na političkoj sceni bili večno. Predlog „razgraničenja“ sa Kosovom, odnosno sporazumnog etničkog čišćenja albanskog i srpskog stanovništva je, govorim od prvog dana, najopasnija ideja od kako su Tuđman i Milošević crtali nove granice na salvetama pa zapalili Balkan. Da, uvek će se naći neko na svetu ko će takve ideje da podrži, jer mu odgovara haos i beda u tuđem dvorištu, kako bi on sam bio jači, ostvario neke svoje trenutne interese. Ali ozbiljne države i državnici znaju da ne možeš preko puta (a današnji svet je toliko povezan da smo svi jedni drugima „preko puta“) sejati nesreću i sprečiti da ona stigne do tebe. Pogledajte samo izbegličke kolone iz Sirije i dokle su došle. Uveren sam da će oni koji šansu vide u miru i napretku, a ne ratu i nesreći, imati poslednju reč. Uveravam vas da će na kraju, predlog koji su Pokret slobodnih građana i Građanski blok 381 dali za Kosovo, biti prihvaćen kao jedini razuman, realan i pravičan, najbolji za sve ljude i njihove životne interese. A sprovesti ga mogu samo demokratske i građanski opredeljene vlasti - rekao je Janković.

foto: Filip Plavčić

Lider „Levice Srbije“ i član Saveza za Srbiju Borko Stefanović kaže za "Espreso" da je do pokušaja promene granica došlo 2008. godine jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova koju su neke države priznale.

- Mi iz Saveza branimo evropski pricip i vrednost nepromenjivosti međunarodno priznatih granica. Stvaranje tzv Velike Albanije je pusti san koji kad bi se ostvario, napravio bi opasne odnose u regionu i potpuno izolovao takvu Albaniju. Sa druge strane, ako danas u svetu pobeđuje princip saoopredeljenja nad međ. priznatim granicama, nije za očekivati da taj princip ne važi samo za Srbiju i Srbe - rekao je Stefanović.

foto: Filip Plavčić

Potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić rekla je da je to pritisak u vidu plašenja javnosti da će se Kosovo ujediniti s Albanijom ukoliko ne dobije stolicu u UN.

- Mislim da će biti upravo suprotno, ukoliko Kosovo postane član UN, nema tog zakona koji može sprečiti dve članice UN da se ujedine. Zanimljivo da niko ne pominje Republiku Srpsku koja bi mogla da onda traži ujedinjenje sa Srbijom, a pre toga nezavisnost, baš kao i hrvatski deo Herceg Bosna koja bi se sigurno opirala za pripajanje Hrvatskoj. To su opasne igre i parcijalno rešavanje problema može da stvori nove, još krupnije - rekla je Rašković Ivić.

foto: Beta/Nenad Petrović

Poslanik sa liste SNS Marijan Rističević kaže da etničke granice nisu i ne crtaju Srbi već su ih povlačili Hrvati, Bošnjaci uz pomoć zapada.

- Hrvatsku, Sarajevo i Federaciju su očistili od Srba. Više od 800.000 Srba je proterano. Ni sada Srbi ne proteruju nikog. Od Srbije su se otcepile sve republike i tako je postala nezavisna. Od Srbije se otcepila i njena pokrajina, a sada oni koji su to tolerisali i podržavali ne dozvoljavaju ni da se Srbija odvoji od pokrajine. Kako se BiH odvojila od SFRJ tako se i Republika Srpska može odvojiti od BiH. Srbija to neće podsticati ali Izetbegović i Sarajevo će to pre ili kasnije svojim ponašanjem proizvesti. Verujem da će Srbija biti velika, jer će je njen narod iznutra napraviti velikom, ekonomski, vojno i politički moćnom. A tada će srpski narod podići ponosno svoju glavu i svoju zastavu, ujedinjenje - rekao je Rističević.

foto: Fonet

Lider DSS Miloš Jovanović kaže da je sasvim izvesno da će Kosovo da se priključi Albaniji, to ne može da se spreči, ako postoji volja, a ta volja je više puta jasno izražena.

- Mi na to upozoravamo sve vreme na to, i to je izvesno, kao što je izvesno da će u tom slučaju biti destabilizacije čitavog regiona jer je Albanija sama po sebi, ili kako oni to vole da kažu, Albanija otvara pitanje Crne Gore, Makedonije, a onda i Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Sasvim suprotno onome što Aleksandar Vučić mesecima govori, što je neistina. Prihvatanje secesije Kosova i Metohije nije dobro za našu budućnost, to su novi geopolitički izazovi, destabilizacija regiona - smatra Jovanović.

Bonus video:

Espreso intervju, Joška Broz


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.