VOJSKA SLEDI SVOG VRHOVNOG KOMANDANTA! Srbija i zvanično dobila novog načelnika Generalštaba! (FOTO)
Foto: Ministarstvo odbrane

SVEČANOST

VOJSKA SLEDI SVOG VRHOVNOG KOMANDANTA! Srbija i zvanično dobila novog načelnika Generalštaba! (FOTO)

Diković je predao palicu Mojsiloviću...

Objavljeno:

Svečanost povodom uručenja ukaza predsednika Republike Srbije i primopredaje dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije održana je danas u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba u Beogradu, u prisustvu ministra odbrane Aleksandra Vulina. Posle svečanog dočeka ministra odbrane i intoniranja himne Republike Srbije, pročitani su i uručeni ukazi predsednika Srbije o prestanku profesionalne vojne službe generalu Ljubiši Dikoviću i postavljenju na dužnost načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnika Milana Mojsilovića, kao i ukazi o postavljenjima i unapređenjima oficira Vojske Srbije.

Ministar Vulin čestitao je, u ime predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, svim unapređenim i novopostavljenim oficirima i oficirima koji na lični zahtev napuštaju profesionalnu vojnu službu. - Vojska Srbije sa zahvalnošću doživljava napore i podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića da bude opremljenija, sigurnija, da imamo veće plate, dnevnice, da dobijamo stanove, da nas opreme boljim i modernijim sredstvima i, iznad svega, njegov iskreni, odlučni rad da Vojska Srbije bude voljena i poštovana kao što zaslužuje. General Mojsilović, kao i svi mi, slediće politiku vrhovnog komandanta, politiku vojne neutralnosti, očuvanja interesa Srbije i srpskog naroda, politiku zaštite srpskog naroda bez obzira gde on živi, politiku snažne i moćne Srbije koja zna gde su joj interesi i koja je za njih spremna da se bori, poručio je ministar Vulin. Kako je istakao, „danas ispraćamo velikog vojnika i dočekujemo velikog vojnika“.

Aleksandar Vulin na smotri
Aleksandar Vulin na smotri foto: Ministarstvo odbrane

- General Diković, ratnik, komandant, čovek koji je mislio i voleo svoju vojsku. On je čovek koji je svih ovih godina uspešno vodio Vojsku Srbije i danas je ostavlja u značajno boljem stanju nego što je zatekao. Vojska se promenila, i to na bolje. General Diković je bio uz svoju zemlju sa svima vama, u teškim i najtežim vremenima, i to će biti i dalje. Vojska Srbije ovim pokazuje da ume da ceni i poštuje svakog svog vojnika, a kako da ne ceni i ne poštuje svog prvog vojnika. Tako se ponaša velika vojska, kakva Vojska Srbije jeste i velika država i veliki narod, kakvi Srbija i srpski narod jesu. Bilo je i težih vremena, ali nije bilo vremena kada smo se odricali svoje vojske i ljudi. Zauvek su prošla vremena u kojima se Vojska Srbije i država Srbija odricala onih koji su je branili, hranili, bili sa njom i uz nju u teškim vremenima. Ova država se neće odreći nijednog svog vojnika, oficira, a kako onda da se odrekne svog prvog vojnika i prvog oficira. General Diković je proveo život služeći svojoj vojsci i svojoj državi, služeći ideji o vojsci i državi. Na nama je da nastavimo baš tim putem – Vojska Srbije jača, opredeljenija, sigurnija, koja se ponosi svojom prošlošću i s pouzdanjem gleda u svoju budućnost, rekao je ministar odbrane i dodao da „svaki vojnik zaslužuje poštovanje, a posebno onaj koji je vojsku svih ovih godina vodio“. Prema rečima ministra Vulina, vojni poziv nije posao kao svaki drugi, već misija kojoj se čovek trajno i doživotno obavezuje da dokle god postoji, i u kakvom god statusu bio, služi svojoj i državi. - Vojnik se rađa, vojnik se ne postaje. Danas dočekujemo novog načelnika Generalštaba. General Mojsilović bio je uz svoju zemlju, učestvovao u svakom njenom teškom danu – od komandira tenka do generala. Tako i treba i tako zaslužuje pravi vojnik koji će da vodi svoju vojsku. Od njega očekujemo da jednog dana, kada on bude predavao svoju značku, ostavi vojsku boljom nego što je zatekao – uređeniju, brojniju, naoružaniju. Ali vojsku visokog morala, spremnu da ispuni svaki zadatak i vojsku koja zna kuda ide i odakle je pošla, poručio je ministar Vulin i dodao da pred nama „nisu ništa lakša i bolja vremena i da su pred Vojskom Srbije vremena sa više izazova, pretnji, vremena u kojima će naša snaga i odlučnost često biti stavljani na ispit“. - Vojska Srbije je najpoštovanija i najvoljenija institucija u našem narodu i nije to postala ukazom ni naređenjem. Ona je to postala zahvaljujući trudu i radu generacija svakog vojnika Vojske Srbije. Zato što se na vas možemo ugledati, zato što imena svakog od vas s ponosom možemo prikazati i izgovoriti pred svakim građanima ove zemlje, možemo da kažemo da se zato Vojska Srbije voli. Vojska Srbije uživa poverenje državnog rukovodstva, svoje zemlje, svog naroda, s pravom i sa zaslugom, zaključio je ministar Vulin.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.