VUČIĆ PORUČIO IZ KINE: Očekujemo da kineske firme u Srbiju razvijaju visoke tehnologije!
Foto: Printscreen/ Kurir TV

ZVANIČNA POSETA

VUČIĆ PORUČIO IZ KINE: Očekujemo da kineske firme u Srbiju razvijaju visoke tehnologije!

Saradnja sa Kinezima prešla je u drugu fazu i da se sada odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu

Objavljeno: 12:28h

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je rekao da je zamolio kineskog predsednika Si Đinpinga da pomogne Srbiji u tehnološkom unapređenju, odnosno da kineske firme u Srbiji razvijaju visoke tehnologije kako bi se sprečio odlazak mladih iz zemlje.

On je novinarima posle sastanka sa kineskim predsednikom rekao da se nada bi kineski investitori u Srbiji mogli da otvore fabriku električnih automobila i autobusa, kao i da proizvode "leteće automobile".

- Imamo neke ideje koje sam dobio posle razgovora sa šeikom Muhamedom Bin Zajedom (UAE), nešto oni rade i zajedno - rekao je Vučić.

Saradnja sa Kinezima prešla je, prema njegovim rečima, u drugi fazu i da se sada odobravaju preferencijalni krediti i da su značajna ulaganja u privredu.

Vučić je podsetio da je kineski HBIS kupio smederevsku železaru koja sada postaje najveći izvoznik, a juče je potpisan ugovor sa kompanijom Ziđin o starteškom parnerstu u RTB-u.

- Rešili smo dva teška problema, a važna je i investicija u Zrenjaninu gde će kinska kompanija da gradi fabriku guma - kazao je on.

Ocenio je da bi Ziđin ulaganjem od 300 miliona dolara u rudnik Cerovo i Majdanpek dodatno podigao BDP Srbije za 1,5 odsto, što je godišnje 600 miliona evra.

Najavio je razgovor sa jednom velikom kineskom kompanijom o traženju rešenja za petrohemijski kompleks u Srbiji.

Vučić je istakao da se sa kineskim investitorima razgovara i o otvaranju insustrijskih zona u Smederevu i Borči, kao i o izvozu svinjskih glava i papaka u Kinu i zajedničkom korišćenju litijuma iz nalazišta u Srbiji.

- Hoćemo ekonomski da pobeđujemo u regionu i da se ubrzano razvijamo - rekao je Vučić.

Bonus video:

Espreso intervju, Joška Broz

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.