MIHAJLOVIĆEVA SA MINISTROM TRGOVINE NR KINE: Srbija je vodeća zemlja u regionu za kineske investicije!
Foto: Promo

sastanak

MIHAJLOVIĆEVA SA MINISTROM TRGOVINE NR KINE: Srbija je vodeća zemlja u regionu za kineske investicije!

Ona je rekla da je Srbija zahvalna na svemu što rukovodstvo NR Kine radi na unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom

Objavljeno:

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa ministrom trgovine NR Kine Žong Šanom o privrednoj saradnji dve zemlje.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju trgovinskih odnosa i jačanju saradnje Srbije i Kine posebno u vezi sa dvosmernim investicijama, ne samo kineskih kompanija u Srbiji, nego i srpskih kompanija u Kini. Mihajlovićeva, koja je i predsedavajuća srpskog dela Mešovite komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između NR Kine i Republike Srbije, rekla je da je Srbija zahvalna na svemu što rukovodstvo NR Kine radi na unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom i jedan je od glavnih partnera Srbije u modernizaciji infrastrukture u drumskom i železničkom saobraćaju.

foto: Promo

- Globalna kineska inicijativa “Jedan pojas, jedan put” u našem regionu do sada je bila prepoznata uglavnom po infrastrukturnim projektima, gde se Srbija nametnula kao glavni partner Kini u ovoj oblasti, sa oko 3,5 milijardi dolara ugovorenih projekata i visokom vrednošću projekata u različitim fazama ugovaranja. Međutim, razvojem infrastrukture Srbija postaje sve zanimljivija i za ulaganje kineskih kompanija u drugim sektorima, uključujući Železaru Smederevo i RTB Bor, i verujem da će u narednom periodu biti sve više novih proizvodnih pogona kao rezultat kineskih investicija - kaže Mihajlovićeva, koja u poseti Kini boravi kao član srpske delegacije koju predvodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

foto: Promo

Mihajlovićeva je istakla da je na sastanku dogovoreno i da se do kraja 2018, a najkasnije početkom 2019, održi sednica Mešovite komisije, kao i da će biti formirana posebna radna grupa u okviru Mešovitog komiteta koja će se baviti samo praćenjem investicija. Na sastanku je razgovarano i o podršci aktuelnim projektima u oblasti infrastrukture, uključujući zaključivanje ugovora o finansiranju za gradnju auto-puta Preljina-Požega, ugovora o finansiranju za deonicu brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, od Novog Sada do Subotice, kao i realizaciji saradnje na osnovu potpisanih memoranduma sa kineskim kompanijama u vezi sa projektima izgradnje Fruškogorskog koridora i rekonstrukcijom pruge Beograd-Niš.

Bonus video:

Espreso intervju, Joška Broz

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.