VUČIĆ U KINI DOČEKAN UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Sve ulice BLOKIRALI ZBOG predsednika Srbije
Foto: Printscreen/RTS

VAŽNA POSETA

VUČIĆ U KINI DOČEKAN UZ NAJVIŠE DRŽAVNE POČASTI: Sve ulice BLOKIRALI ZBOG predsednika Srbije

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će imati susret sa predsednikom Kine

Objavljeno:

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos".

Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su sve ulice za prolazak konvoja, duž rute predsednika Vučihca, bile očišćene od saobraćaja.

Šef srpske države sastaće se sutra u Pekingu, sa privrednicima, predstavnicima velikih kineskih kompanija i banaka.

foto: Printscreen/RTS

Drugog dana boravka u glavnom gradu Kine Vučić će, kako je planirano, imati susret sa predsednikom Kine Si Ðipingom, a nakon sastanka biće potpisani bilateralna dokumenta u prisustvu dvojice predsednika.

Predsednik Si prisustvovaće potpisivanju dva sporazuma sa Srbijom, koncesionim ugovorima, zajam za obilaznicu, što, kako ističu domaćini, predsednik Kine obično ne radi.

U sredu predsednik Vučić sastaće se sa premijerom Kine Li Kećijangom na letnjem Davosu, koji se održava u Tjenđinu.

On će prisustvovati otvaranju 12. godišnjeg sastanka pod nazivom "Novi pobednici", u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma, te će imati i sastanke sa guvernerom provincije Hebej, Su Ðinom, i predstavnicima HBIS-a, te i šefom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Švabom.

foto: Printscreen/RTS

Kina kao investitor već je značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasla" Železaru u Smederevu.

Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Ziđin Majning Grup" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor.

Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokuapitalizaciju RTB Bora.

Vučić je, nakon saopštenja o izboru strateškog partnera za RTB Bor, rekao da su Kinezi najmoćniji i kontrolišu uveliko svetsko tržište bakra, a vest o strateškom partneru je velika stvar za čitav istok Srbije.

Predsednici Vučić i Si će, tokom susreta u Pekingu, kako je ranije najavljeno, verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje 10 ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara.

foto: Printscreen/RTS

Predsednik Vučić ocenio je, uoči puta u Kinu, da će njegova poseta biti jedna od najznačajnijih koju je ikada imao, kako ekonomski, tako i u političkom smislu.

On je kazao da su najmoćnije kompanije iz te zemlje najavile da sa nama hoće da razgovaraju.

- Nadam se i očekujem da ćemo doneti dobre i vazne vesti za nase građane i dodatno ubrzati rast nase ekonomije - rekao je Vučić.

Istakao je da se očekuje mnogo sporazuma, a kao najvažniji naveo je sporazum sa "Ziđinom" za RTB Bor.

On je istakao da će značaj sporazuma sa "Ziđinom" da se oseti 2020. godine i da će se to odraziti na dodatnih 1,5 odsto privrednog rasta godišnje.

foto: Printscreen/RTS

Rekao je i da će biti potpisan ugovor "Linglongom" od gotovu milijardu dolara što će promeniti gotovo sve u Zrenjaninu, ali i srednjem i juznom Banatu i celoj Srbiji biti od značaja.

Najavio je i druge sporazume vezane za investicije u Zrenjaninu, kao i za industrijsku zonu i druge vazne investicije i znacajne projekte za napredak Srbije.

Najavio je saradnju sa Kinom i kineskom bankom kada su u pitanju obilaznica oko Beograda, Koridor 10 i drugi infrastrukturni projekti.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti, tokom posete, i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

Inače, ovogodišnji "letnji Davos" održaće se u znaku Četvrte industrijske revolucije, a ima za cilj da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova.

foto: Printscreen/RTS

Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta.

foto: Printscreen/RTS

Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada -pored predsednika Vučića "letnjem Davosu" prisustvovaće predsednik Estonije Kersti Kaljulaid, predsednik Letonije Raimonds Vejonis, premijer Samoe Tuilaepa Lupesoliai Sailele Malielegaoi - a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara.

U prvom planu posete Kini i za Srbiju će biti ekonomske teme ali, pošto je Kina jedan od naših najvažnijih medunarodnih partnera, kada je reč o Kosovu, to će biti i prilika za razgovore o kosovskom problemu.

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Aleksandar Vučić i Si Đinping će u utorak potpisati 10 sporazuma koji se tiču industrije, infrastrukture, saobraćaja, a to u perspektivi znači nekoliko hiljada novih radnih mesta. Najznačajniji je svakako ugovor između RTB Bora i kompanije „Zinđin“, koju je Vlada Srbije izabrala na tenderu i koja bi u RTB trebalo da uloži 1,46 milijardi dolara.

Uz to, u planu je potpisivanje okvirnog sporazuma između Vlade i giganta u proizvodnji automobilskih guma „Šandong Linglong“, čija investicija bi trebalo da bude realizovana u Zrenjaninu, a vrednost posla je blizu milijardu evra.

U planu je i potpisivanje ugovora za obilaznicu oko Beograda, deonice od Ostružnice do Bubanj potoka, gde su radovi već u toku, kao i gradnja deonice koridora 11 Preljina - Požega. Trebalo bi da bude potpisan i sporazum o carinama.

Poseta Kini biće prilika i da se ugovore novi poslovi jer će se Vučić sastati sa nekom od najuspešnijih kineskih privrednika.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da će njegova poseta Kini biti jedna od najznačajnijih poseta koju je ikada imao kako u ekonomskom tako i u političkom smislu.

- Ponosan sam na činjenicu što ću se po peti put sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. To je velika čast za našu zemlju. Sastaću se po četvrti put sa premijerom Li Kećijangom - rekao je Vučić.

On je istakao da je izuzetno srećan zbog toga, ali ne zato što je to čast lično zbog njega, već zbog naše zemlje jer će tokom posete biti potpisano deset veoma važnih aranžmana.

Ukazao je da je Srbija zbog ranijeg delovanja došla do 1,1 milijarde minusa u Boru, a da je sada pronađen strateški partner koji je najmoćnija fabrika.

- Verujem da ćemo time rešiti problem u Boru kao što smo sa Železarom u Smederevu - naglasio je on.

Vučić je istakao da očekuje da će rešiti tokom posete i pitanje Industrijskog parka, te najavio da će biti potpisano više raznovrsnih infrastrukturnih projekata.

- To je jedna, u smislu novca o kojem pričamo, od najznačajnih poseta koju sam ikada imao. Važna je i u političkom smislu radi daljeg unapređenja saradnje, kao i da potvrdimo da predsednik Si ubaci Srbiju, ako može još u ovoj godini ili prvoj polovini iduće, u svoj program putovanja. Tada bih znao da sam jedini predsednik koji je dočekao šefa kineske države dva puta - naglasio je on.

Peti susret sa Sijem

Vučić će se tokom posete Pekingu odvojeno sastati sa Si Đinpingom i sa premijerom Kine Li Kećijangom. Inače, Vučić i Si su se do sada sastali četiri puta. Prvi put 2015. na samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope. Godinu dana kasnije Si je bio u Beogradu. Godinu dana kasnije dvojica predsednika razgovarala su tokom inicijative „Pojas i put“, a zatim su se sreli i u Davosu. Vučić će u Pekingu obići Eksim banku, Benk of Čajna, Generalnu administraciju carine i Agenciju za razvoj međunarodne saradnje.

Takođe, u planu je da bude dogovoren izvoz vina u vrednosti od 200 miliona dolara godišnje. Biće potpisan i Memorandum o izgradnji industrijskih parkova u Beogradu i Smederevu.

Bonus video:

Espreso intervju - Branislav Nedimović

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.